Farský: Krnáčová na plakátech bojuje za registr smluv, jeho přijetí ale brzdí

Komentář poslance TOP 09 a Starostové Jana Farského

17. 9. 2014

Už dva a půl roku se vleče přijetí jednoduchého zákona o registru smluv. I po posledních volbách do poslanecké sněmovny se zákonodárci pod normu hromadně podepisovali, ve skutečnosti ale její přijetí znovu brzdí. V předvolební kampani se k podpoře přihlásilo 165 poslanců, pod návrh zákona se podepsalo 78 poslanců. Včetně členů vlády.

Zákon prošel všemi orgány sněmovny už na konci května. Od té doby leží na na stole úředníků... Ministerstvo vnitra, kde se pod vedením Adriany Krnáčové jeho zařazení odkládá s odůvodněním hledání koaličního kompromisu. Znovu a znovu.

Co dokázali schválit na Slovensku za 3 měsíce, u nás trvá tři roky. Zatímco na předvolebních letácích je zveřejňování smluv a transparentnosti hospodaření jejím cílem, jako náměstkyně všemi kroky přijetí brání.
Každý dotčený rezort měl za tak dlouhou dobu nespočet možností se k jednoduchému několikaparagrafovému zákonu vyjádřit. Pokud by tu byla vůle ho přijmout, tak už byl dávno přijat.

O přijetí zákona usiluji od samého počátku legislativního procesu, který začal před více než dvěma lety. Podle mého názoru ale většina poslanců zákon ve skutečnosti nechce. Jen se obávají, aby se to neprovalilo už před komunálními volbami.

Jan Farský, poslanec TOP 09 a STAN

17. 9. 2014