Farský: Impérium vrátilo úder

Starostovi severočeských Semil Janu Farskému se v pátek 10. října, v den komunálních voleb, narodil první syn. A zatímco v rodině se o víkendu slavilo, na radnici už tak veselo nebylo – bez ohledu na to, že Farského hnutí Volba pro Semily ve městě na úpatí Krkonoš vyhrálo. Potřetí v řadě za sebou, potřetí s velkým náskokem.

24. 10. 2014

Jenže ne dost velkým. „Já tomu s nadsázkou říkám, že impérium vrátilo úder,“ vtipkuje pětatřicetiletý Farský, poslanec za TOP 09. Ačkoli on a jeho kolegové získali 35 procent hlasů a v 21členném zastupitelstvu obsadí osm křesel, všechny ostatní strany se proti nim spojily.

„Šli jsme do voleb právě proto, abychom nebyli v koalici s Volbou pro Semily. Byla zde vláda jedné strany a jednoho muže,“ říká budoucí starostka za ANO Věra Blažková. „Rozjela se akce ostatních stran, které to dávaly dohromady a oslovily také mě – a přišla konkrétní nabídka,“ dodává pravděpodobný místostarosta za ČSSD Vladimír Šimek.

Cíl: odstavit vítěze Zdánlivě tuctová lokální přetahovaná je hned v několika ohledech pozoruhodná. Koncentruje se v ní jeden z fenoménů letošních voleb: vznik mnohočetných koalic, v tomto případě čtyřčlenné s tichou podporou komunistů, jejichž cílem je odstavit vítěze voleb. Podobný scénář se odehrál i v mnohem větších městech, namátkou v Olomouci nebo Jihlavě.

Ale především tu je postava samotného Farského. Mladý ambiciózní právník se v roce 2006 stal předobrazem toho, co přišlo v roce 2010 a bylo dokonáno letos, totiž nástupu nových místních hnutí, která s programem prosazujícím větší otevřenost postupně obsadila řadu hlavně menších radnic.

„To, co udělali v Semilech, nás hodně inspirovalo. Třeba zveřejňování všech smluv a faktur je skvělý nástroj,“ pochvaluje si jeden ze semilských „vynálezů“ říčanský starosta a populární televizní moderátor Vladimír Kořen. Ostatně ve sněmovně patří Farský k nejhorlivějším zastáncům registru, který by nutil státní úřady a firmy zveřejňovat své obchodní smlouvy.

Právě s Kořenem a ještě s kolínským starostou Vítem Rakušanem, jedním z nejsuverénnějších vítězů letošních voleb, pojí Farského i mezinárodní úspěch. Umístili se na žebříčku stovky nejlepších inovátorů v regionu střední a východní Evropy, který sestavil polský časopis Res Publica, Mezinárodní visegrádský fond, deník Financial Times a Google.

Kořena, politika a popularizátora vědy, porota ocenila za to, že ve velkém začal využívat elektronické aukce i pro nákupy energií pro domácnosti. Farského zase za to, jak se snaží bojovat proti korupci a tlačí na zveřejňování smluv.

Novopečeného otce, který začal kariéru jako právník na městském úřadě a krátce působil i jako poradce místopředsedy vlády Martina Jahna, s nímž pak přešel do mladoboleslavské Škody Auto, povolební krach nijak zvlášť netíží: „Před rokem jsem řekl, že starostou už být nechci.“ Lídryní ve volbách tak byla místostarostka Lena Mlejnková, on byl až čtyřka. „Patří to k demokracii, uvidíme, jak jim to půjde,“ podotýká Farský.

Impérium vrací úder A proč říká, že široká koalice všech proti Volbě pro Semily je, řečeno slovníkem Hvězdných válek, impérium, které vrací úder? Budoucí starostka i její náměstci jsou lidé, které Farský a jeho spolupracovníci v minulosti tak či onak odstavili od moci.

Věru Blažkovou z ANO (dříve Strana pro otevřenou společnost či SNK) poslali do opozice. Šimek, dnes politik ČSSD, dříve však kandidát i za ODS, byl v letech 2002 až 2010 na radnici dvojkou a Farskému dělal místostarostu. A lídra hnutí Spolu Františka Mojžíše zase Farský v roce 2006 vystřídal v křesle starosty. „Je čas na změnu,“ hodnotí lakonicky situaci Blažková.

***
Jan Farský (35)
V zastupitelstvu Semil seděl od roku 2002 za SNK-ED, před volbami 2006 ale založil vlastní hnutí, s nímž získal skoro třetinu hlasů.
V roce 2010 pak vítězství obhájil ziskem nadpolovičního počtu hlasů.
Letos jeho Volba pro Semily vyhrála také, ale ne dostatečně.
Sám Farský ohlásil, že starostou už nebude, že se chce věnovat rodině a práci poslance, kandidoval proto až ze 4. místa.

Luboš Kreč, Zuzana Košutová

Hospodářské noviny, 24. 10. 2014, rubrika: Události, str. 12

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme