Důchodovou reformu není možné odkládat

Lídr TOP 09 v Ústeckém kraji Jaromír Drábek o důchodové reformě

29. 4. 2010

Do minulého týdne to mohlo být pro někoho ještě téma na zajímavou akademickou debatu. Od přelomového rozhodnutí Ústavního soudu týkajícího se výpočtu výše důchodů v závislosti na předchozím příjmu, přesněji na odvodech na sociální pojištění, je jasné, že důchodovou reformu nelze odkládat.
Ručička pomyslných hodin, které ukazují zbývající čas do kolapsu současného průběžného systému, nebezpečně zrychlila.

Začalo odpočítávání, jehož konec bude na podzim příštího roku. To je lhůta, kterou nám politikům soud vyměřil k tomu, abychom učinili důchodový systém spravedlivějším, tedy méně rovnostářským. Přestože se zdá rok a půl jako poměrně dlouhá doba, v legislativní praxi uteče jako voda. Již Fischerova vláda by měla v rámci druhé Bezděkovy komise připravit alespoň možné varianty takové důchodové reformy, které budou na rozhodnutí Ústavního soudu reagovat. Všechny relevantní politické strany by se měly zároveň s plnou vahou a odpovědností k tomuto rozhodnutí postavit čelem a přestat strkat hlavu do písku.

Na korupční dárečky nebudou peníze A ČSSD v čele s Jiřím Paroubkem by měla nahlas říci, že končí období populistických slibů, jako je 13. důchod. Napodobné korupční dárečky prostě nebudou peníze. Protože třináctý důchod dnes bude znamenat nižší důchod zítra.

Řešením rozhodně není zvýšení příjmů dnešního průběžného systému. Znamenalo by to zvýšení sociálního pojištění, které je už tak v České republice jedno z nejvyšších na světě. Takový krok nemůže TOP 09 podpořit, protože by to ohrozilo konkurenceschopnost české ekonomiky avedlo ke ztrátě desítek tisíc pracovních míst.
Jedinou skutečnou alternativou je tedy důchodová reforma. Ta by měla překonat nejrůznější ideologická klišé a vrátit se k zásadě osobní odpovědnosti každého občana za rozhodnutí o své budoucnosti. TOP 09 je na takovou diskusi připravena.

Jaromír Drábek
Místopředseda TOP 09
Lidové Noviny, 29. 4. 2010, Rubrika: Diskuse, Strana: 13
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme