Drábek: Zrušením sKaret přijde státní rozpočet o tři miliardy

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Jaromírem Drábkem

5. 5. 2013

Jan PUNČOCHÁŘ, moderátor

Pane Drábku, podle včerejšího Práva to nakládání s osobními údaji vyšetřuje policie, už vás v tomhle směru někdo kontaktoval?

Jaromír DRÁBEK, místopředseda strany /TOP 09/

Tak nekontaktoval, musím říct, že  v této věci nemám žádné informace ani od policie, obecně oni jsou různé mediální kauzy kolem všech záležitostí, které se týkají ministerstva, ale já musím říct, že za posledního půl roku mě policie žádné z těch popisovaných případů nekontaktovala, uvidíme, jak se bude dál vyvíjet. Ale já bych k tomu úvodnímu příspěvku v rámci vyváženosti televize Prima rád také řekl ty výhody, které sKarta naprosto jednoznačně přinesla, a to je za prvé zlevnění, výrazné zlevnění nákladů na distribuci sociálních dávek, to znamená, víc peněz zbylo na ty dávky a méně peněz se dalo ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Tím myslíte tu ...

Jaromír DRÁBEK

... domluvit tu větu.

Jan PUNČOCHÁŘ

Nechám vás domluvit, samozřejmě.

Jaromír DRÁBEK

Více peněz zbylo na ty samotné dávky a méně peněz na ten provoz, to znamená, na financování provozu. A druhá věc, klientům to dalo do ruky nástroj, který jinde si musí platit, to znamená, kartu, která je zdarma, která umožňuje lépe nakládat s těmi finančními prostředky a pro zdravotně postižené dobře všichni vědí, že existuje možnost vybrat ty peníze na přepážce, nechat si je dál posílat poštovní poukázkou, to si myslím, že je dobré doplnit k tomu úvodnímu šotu.

Jan PUNČOCHÁŘ

A pokud se vrátím k tomu trestnímu oznámení, tak o něm víte nebo k tomu vyšetřování policie, protože už se tím ta policie zabývala, o tom víte pouze z médií, pokud o tom něco víte.

Jaromír DRÁBEK

A to vím pouze z portálu Novinky.cz.

Jan PUNČOCHÁŘ

Čím si to vysvětlujete, že policie už něco měsíc vyšetřuje a ta informace není ani mandátovém a imunitním výboru sněmovny, ani u vás přesto, že je tak ...

Jaromír DRÁBEK

Tak to se musíte samozřejmě zeptat policie, nikoliv mě, nicméně to, že policie se zabývá nějakým trestním oznámením, to samozřejmě je věcí standardní, rutinní, také správnou samozřejmě, já v tomto ohledu si myslím, že ta věc je poměrně jednoduchá, 20 let se tady vyplácejí dávky prostřednictvím České pošty, nikdy na to žádné zákonné zmocnění nebylo, protože prostě ten zákon, pokud jednoznačně říká, jakým způsobem se dávky vyplácejí, no, tak ještě psát konkrétní větu a toto a toto, je potřeba udělat, to je také otázka, já nejsem legislativní odborník, ale otázka podrobnosti zákona, obecnosti zákona, to jsou právní teorie, do kterých já se opravdu nechci pouštět.

Jan PUNČOCHÁŘ

To trestní oznámení podle Novinek a Práva míří k nakládání s osobními údaji, už jsme slyšeli, že to prověřoval, myslím, stále ještě prověřuje Úřad na ochranu osobních údajů, na základě jaké právní analýzy ministerstvo práce a sociálních věcí rozhodlo, že tyto osobní údaje příjemcům dávek předá soukromému subjektu České spořitelně.

Jaromír DRÁBEK

Tak příprava legislativního vymezení sKaret probíhala poměrně dlouhou dobu, já chci jenom připomenout, že se o tom diskutoval několik měsíců, jak při zpracování paragrafového znění, tak ale potom i v Poslanecké sněmovně, to konečné znění bylo vytvořeno poslanci sociálního výboru Poslanecké sněmovny napříč politickými stranami, tehdy tedy za účasti poslanců ODS, poslanců Věcí veřejných, poslanců TOP 09 a skutečně si myslím, že to legislativní vymezení je naprosto jednoznačné a že, že je jasné, že pokud prostřednictvím sKarty mají téct finanční prostředky, no, takže samozřejmě tam musí být možnost předat ty údaje té bance, která to má zajistit.

Jan PUNČOCHÁŘ

Takže sám pro sebe nemáte pochybnosti o tom, že to, co jste umožnil jako ministr páce a sociálních věcí, bylo v rozporu se zákonem?

Jaromír DRÁBEK

Tak samozřejmě máme možnost sledovat různé kauzy, kde jsou také věci, které si těžko někdo někdy mohl představit, to znamená, já to nebudu nijak detailně komentovat, nicméně já jsem, já jsem přesvědčen, že jsem jako ministr postupoval správně.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pane Babáku, když se vrátím k tomu, co říkal na úvod Jaromír Drábek, zmiňoval výhody sKaret, vidíte je také, anebo je to pouze zbožné přání pana Drábka?

Michal BABÁK, místopředseda strany /VV/

Spíš ta druhá věc. Já bych se rád vrátil k tomu, že je potřeba si uvědomit, že policie nešetří pouze ochranu osobních údajů, ale policie šetří trestními oznámeními další X věcí, co se dělo na ministerstvu práce a sociálních věcí. A jedna z těch záležitostí se týká taktéž sKaret. Jedna z těch záležitostí se jednoznačně týká bývalé firmy pana Drábka, která se jmenuje IDTAX a která v podstatě měla, jako jediná nabízela systém takzvaných elektronických účtenek, to znamená, pravděpodobně, a já jsem si tady nachystal s dovolením takovej menší graf, kdy bych chtěl popsat tu, tu věc, jakým způsobem měly putovat peníze, omlouvám se za grafiku, nicméně tady ta společnost IDTAX, která se potom, potom předtransformovala na společnost Vítkovice Solution IT, což v podstatě vlastník, momentálně Vítkovice, akciová společnost, která má anonymní akcie, tak tady ta společnost měla právě České spořitelně dodávat subdodávkou tady tu záležitost té elektronické účtenky. A velmi zajímavý je též pan poslanec TOP 09 Václav Kubata, tady v tom figuruje, který byl již až do roku 2009 marketingový ředitel České spořitelny. A potom působil i chvíli v Rakousku v managementu Erste Bank a já si nemyslím, že je to náhoda, tady ta věc, obzvlášť, když ministerstvo práce a sociálních věcí udělalo výběrové řízení v podstatě bez výběrového řízení a toho ředitele vybrala jenom ad hoc.

Jan PUNČOCHÁŘ

Jenom, pane místopředsedo, abychom tomu pavoukovi, kterého tady ukazujete, rozuměli, co z toho tedy vyvozujete, jste ...

Michal BABÁK

Tak já, jestli můžu toho pavouka popsat, tak na té pravé straně ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Ne, ne, řekněte, co z něj podle vás vyplývá.

Michal BABÁK

Na pravé straně jsou například tři společnosti, které dostaly zakázky na ministerstvu financí a na ministerstvo pro místní rozvoj a které daly TOP 09 jednoznačně potom sponzorský dar. Na pravé straně jsou firmy, které již vyšetřuje policie, a to 2. března 2012, je to firma Fujistu, firma Skill, což je firma Antonína Kočího, právě od tatínka slečny Kočí, a firma Vítkovice Solution. Teď vyšetřována policií.

Jan PUNČOCHÁŘ

Paní Kočí, to je ta vaše bývalá poslankyně.

Michal BABÁK

Ano, přesně tak, ano, ano, bohužel, je to tak, takže to všechno zapadá do kontextu toho, že sKarty byly připraveny pro jeden z největších krádeží vůbec za posledních 20 let.

Jaromír DRÁBEK

Víte, to, kdyby, kdyby to nebylo tak smutné, tak je to úsměvné, já bych začal u té poslední věty. Připravit podle vašich slov krádež v případě, kde stát za tu zakázku neplatí ani korunu, to už je skutečně konstrukce, která zasluhuje možná ocenění za nějaký umělecký výtvor. Já bych jenom skutečně tři krátké komentáře, protože za víc si myslím, že to nestojí. Za prvé, firma IDTAX se netransformovala víc, ve firmě IDTAX já jsem byl jako společník v době, kdy jsem byl předsedou Mezinárodní obchodní komory, vysvětloval jsem to několikrát, to je prostě směr, který, který možná je populární pro někoho, kdo chce vidět nějaké pavouky, ale rozhodně není správný a není relevantní vůbec, nic s tím nemá společného. Co se týká mého kolegy poslance Václava Kubaty, je to člověk, kterého si velmi vážím, sedím vedle něj v Poslanecké sněmovně, ale rozhodně s tím případem nemá vůbec nic společného. Takové konstrukce, jako že někdy v roce 2008 nebo v první polovině roku 2009 mohl někdo vědět, že pan poslanec Kubata bude poslancem nebo tehdejší, tehdejší zaměstnanec České spořitelny, bude poslancem, nebo že já budu ministrem práce a sociálních věcí, to jsou skutečně úvahy, které jsou za hranicí toho, co se dá vůbec nějak lidsky pochopit, že někdo něco takového vůbec může rozvíjet. Co se týká výběrového řízení, tak tam já musím říct naprosto jasně, že to výběrové řízení bylo naprosto transparentní, od prvního dne zadávací dokumentace byla veřejná, celý soutěžní dialog byl veřejný, ta zakázka byla přezkoumaná Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže s pozitivním výsledkem a já jsem hrdý na to, že jsme udělali tak jasné a transparentní výběrové řízení, kterého se zúčastnily tři největší banky v České republice.

Michal BABÁK

Můžu krátce zareagovat. Samozřejmě České spořitelně rozhodně nešlo o to, že bude nějakým způsobem profitovat z toho, že by stát zaplatil za tuto zakázku nějaké peníze, ale samozřejmě Česká spořitelna podle této smlouvy, kterou podepisoval ještě váš náměstek, pan Šiška, jestli se nemýlím s panem inženýrem Kyselkou, tak podle této smlouvy měla spravovat veškeré důchody potenciálně a měl spravovat peníze za 98 procent dávek, tak mně neříkejte, že tohle to pro Českou spořitelnu není profitní, tady ta záležitost.

Jaromír DRÁBEK

Já si myslím, že je potřebovat se podívat na porovnání s jinými zeměmi, kde také samozřejmě postupovaly elektronizací systémem postupné elektronizace téhle té agendy, nikde se jim nepodařilo vyjednat nulovou cenu, já to považuji skutečně za velký úspěch. Jestli Česká spořitelna nějakým způsobem vybalancovala budoucí příjmy z toho, že předpokládala, že lidé budou platebními kartami platit a oni za to budou mít profit od obchodníků, to je skutečně její podnikatelský záměr a její záležitost.

Jan PUNČOCHÁŘ

A případně její riziko tedy v případě, že by ten projekt byl zrušen.

Jaromír DRÁBEK

Samozřejmě její riziko a když se podíváte do té smlouvy, tak tam si myslím, že je to velmi pečlivě popsáno, zase každý se může podívat na webu ministerstva, jak přesně jsou ta ustanovení smlouvy, ano, předpokládalo se v té smlouvě, že 98 procent nepojistných sociální dávek poběží prostřednictvím elektronické výplaty, ano, to si myslím, že byl v tu dobu relevantní předpoklad, o důchodech, tam je skutečně pasáž o tom, že je to uvažováno jako možnost, to znamená, aby ten systém byl dostatečně robustní, až důchodci přijdou na to, že když berou například příspěvek na bydlení a také důchod, takže je pro ně jednoduší nechat si to posílat na jedno místo tak, aby tu možnost měli, zatím ale nic takového není, žádná taková legislativa se nikdy nepřipravovala a zdůrazňuji, že to by muselo být zavedeno prostřednictvím legislativy.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pane Drábku, jedné věci nerozumím, vy jste opakovaně říkal, že sKarty stát, státní pokladnu nestály ani korunu, současně, když TOP 09 obhajovala, že by tento projekt měl pokračovat, tak váš předseda mluvil o tom, že se v něm utopily, utopila miliarda téměř.

Jaromír DRÁBEK

Nikoliv, nikoliv, nikoliv, že zrušením toho projektu se vyhodí miliardy, a to je pravda, protože pokud ta smlouva je uzavřená na 12 let a každý rok měla státnímu rozpočtu ušetřit čtvrt miliardy korun ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Měly ty peníze pro Českou poštu, která tedy to teď ...

Jaromír DRÁBEK

Tak jednoduchým propočtem, to, co umí každé dítě na prvním stupni základní školy, čtvrt miliardy krát 12 je prostě skutečně částka, která je miliarda, konkrétně 3 miliardy.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pro mě je to teď nové, protože zatím všechny, všechna ta zdůvodnění směřovala k penězům, která, které v tom nakonec utopila Česká spořitelna tedy?

Jaromír DRÁBEK

To je, to je ten méně podstatný bod, protože tak, jak říkám, to zrušení samotné odstoupení od té elektronizace, to je skutečně věc řádu miliard, to, jestli Česká spořitelna v tom takzvaně utopila, jak vy říkáte, nějaké investiční prostředky a jestli někdo, kdo odhlasuje zrušení toho projektu, což se ještě nestalo, to podotýkám, že vláda doporučila s ministryní nějaký postup, ale ten, kdo odhlasuje například v Poslanecké sněmovně zrušení sKaret, no, tak také musí nést buď morálně nebo fyzicky ty náklady na to, že samozřejmě Česká spořitelna investovala do něčeho. A pokud Česká spořitelna bude chtít po státu ty peníze zpátky, ze samotné smlouvy žádná taková povinnost státu nevyplývá, ale pokud nějakým jiným způsobem nebo dohodou se státem, tak jak v jedné době tvrdil premiér Nečas, bude chtít ty peníze zpátky a stát jí ty peníze dá, no, tak pak je jasné, na kom je odpovědnost. Na tom, kdo rozhodl o zrušení sKaret. Na tom, kdo rozhodl o tom, že stát nebude šetřit každý rok čtvrt miliardy korun po dobu 12 let.

Jan PUNČOCHÁŘ

Nevidíte tu odpovědnost na tom, kdo uzavřel tu smlouvu, ale na tom, kdo jí případně vypoví tedy?

Jaromír DRÁBEK

Tak znovu říkám, na text té smlouvy se každý může podívat na webovských stránkách ministerstva práce a sociálních věcí a uvidí, že tam za prvé není možnost žádné přímé kompenzace, je možnost jednání o kompenzaci až po 6 letech, pokud by se po 6 letech ukázalo, že ten projekt je pro spořitelnu ztrátový, a zdůrazňuji, je tam možnost jednání a poté po neúspěšném jednáním možnost odstoupení od smlouvy ze strany České spořitelny, ale žádná jednorázová finanční kompenzace tam samozřejmě není.

Michal BABÁK

Já musím zareagovat, jednak samozřejmě společnost nebo veřejnost má k dispozici tuhle tu smlouvu, která, jak pan Drábek sám říká, je na webových stránkách, bohužel už nemá k dispozici ty tajné dodatky, které k tomu byly dělány a nechce je vydat ministerstvo práce a sociálních věcí, ale co hlavně sněmovna již odhlasovala, doporučen o odstoupení od smlouvy, respektive zrušení sKaret na základě Kateřiny Klasnové, odhlasovala usnesení, který v tuto chvíli samozřejmě pan premiér si to pravděpodobně uvědomuje, že sněmovna, respektive vláda je podřízená sněmovně, ale bohužel TOP 09 si tuhle tu věc absolutně neuvědomuje a nadále vydává sKarty přes doporučení sněmovny, přes doporučení ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Počkejte, sKarty asi nedává TOP 09.

Michal BABÁK

No, tak jejich ministerstvo, tak paní, paní ministryně Müllerová, to je jedna věc. A druhá věc je, my jsem byli vyvedeni už ze začátku v omyl, když pan Drábek, a já tady ty stenozáznamy mám, lhal ve sněmovně, když řekl, že je sKarta bude pouze pro sociální dávky, nebude pro důchody, a že  bude dobrovolná a potom, když byla zveřejněna smlouva ...

Jaromír DRÁBEK

A obojí platí, a obojí platí, sKarta není pro důchody, ale sKarta je dobrovolná.

Michal BABÁK

Přečtěte si tu smlouvu 12.1.7. Ministerstvo bere na vědomí, že Česká spořitelna při uzavírání této smlouvy vycházela v dobré víře s ministerstvem poskytnutých informací, že prostřednictvím systému administrace dávek má být  prováděna výplata alespoň 98 procent objemu všech vyplacených dávek, dokážete si představit, kdyby byla dobrovolná tato sKarta, že se k ní přihlásí 98 procent lidí?

Jaromír DRÁBEK

Ano, jistě, pokud by nebyla, pokud by nebyla vaše snaha zlikvidovat cokoliv, dokonce i to, na čem jste se sami podíleli ...

Michal BABÁK

Podíleli jsme se, protože jsme byli vyvedeni v omyl ...

Jaromír DRÁBEK

Já bych s dovolením dokončil větu. Já jsem se také nesnažil vám skákat do řeči, kdybyste, kdybyste netorpédovali věci jenom proto, že jste kdysi byli vládní stranou a teď už nejste, tak samozřejmě v takovém ovzduší by bylo možné preferovat právě to, co přináší ta karta nového, co přináší navíc, jaký přináší zlepšený komfort, pokud samozřejmě všude vidíme, a nakonec i v tom šotu na začátku pořadu to bylo pouze ta negativa, která jsou ještě navíc poměrně lehko vysvětlitelná, pokud by k tomu byl prostor, no, tak pak samozřejmě je možné dosáhnout i toho čísla 98 procent, nicméně vy dobře víte, že už po mém odchodu z ministerstva proběhlo jednání mezi premiérem, ministryní práce a sociálních věcí, Českou spořitelnou a Českou poštou, kde byla jednoznačná dohoda o dalším postupu, jednoznačná dohoda v tom, že například to číslo 98 procent nebude platit, že to Česká spořitelna nebude brát jako porušení smlouvy, řada dalších konkrétních kroků, které se mají provést, proč tuto dohodu, kterou premiér uzavřel, v tuto chvíli není lepší naplnit, proč je lépe ten projekt zahodit, ztratit 3 miliardy korun za následujících 12 let a ještě se vystavovat hrozbě jednání s Českou spořitelnou o nějakých kompenzacích. Tomu opravdu nerozumím.

Michal BABÁK

Já se strašně omlouvám, ale kroucení těch čísel, že se někde ušetří 3 miliardy, když příklad je, že to, co šetří momentálně policie, a to je firma Fujitsu, DigiTrade a Skill a vaše společnost Vítkovice IT ...

Jaromír DRÁBEK

Snažíte se to zamotat ...

Michal BABÁK

Ne, nesnažím se to zamotat, tady tyhle ty čtyři společnosti chtěly si rozdělit ...

Jaromír DRÁBEK

Ti s sKartou nijak nesouvisí, to s sKartou ...

Michal BABÁK

... dávek a sama policie podle znaleckého posudku ...

Jaromír DRÁBEK

Vy nemáte žádný věcný argument ...

Michal BABÁK

Máme věcný argument ...

Jaromír DRÁBEK

Čtvrt miliard korun ročně ušetří.

Michal BABÁK

386 milionů stojí, stojí tato ...

Jaromír DRÁBEK

... čtvrt miliardy korun ročně mohla ušetřit ...

Michal BABÁK

... není to pravda, není to pravda ...

Jaromír DRÁBEK

... a vy proto, že nemáte žádný argument, tak se snažíte přejít k jinému tématu, aby tomu lidé nerozuměli. Lidé tomu rozumějí dobře. Čtvrt miliardy korun ...

Michal BABÁK

Ano, lidé tomu rozumějí dobře, protože sKarta je jeden velký podvod na ty lidi, pane Drábku.

Jan PUNČOCHÁŘ

Tak výborně, já tomu tedy zatím rozumím, pokud do této chvíle měla být výplata sociálních dávek zadarmo a před rokem se za ní platilo 250 milionů, tak k tomu výpočtu tedy s dovolením rozumím.

Jaromír DRÁBEK

Nicméně jsem nepochopil vaší úvahu, možná jsem trošku pomalejší ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Zrovna jsem se vás, pane místopředsedo TOP 09, zastával, ale to nevadí, možná vás to tak zaskočilo, že ...

Jaromír DRÁBEK

Asi pravděpodobně na to nejsem poslední dobou zvyklý.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pojďme zpátky k té vaší argumentaci, vy jste obvinil Věci veřejné, že torpédovali sKartu a tudíž, tudíž se jí nikdo, nikdo nechytil, já bych přece jen rád řekl, že jí vedle toho ještě torpédovali zdravotně postižení, v poslední době ODS, sociální demokracie, komunisté, vlastně jste byli jako TOPka celkem osamocení v její obhajobě?

Jaromír DRÁBEK

Ano, já jsem se snažil ukázat, že tato vláda udělala řadu kroků, které bylo nutné udělat a které byly po společné dohodě všech tehdejších vládních stran. To, že dnes, ať Věci veřejné nebo ODS se proti řadě těch kroků vymezují, to je prostě fakt. A já uvedu jenom dvě čísla, pokud mě necháte říci dvě čísla, která si myslím, že jsou v tomhle ohledu naprosto jednoznačná a průkazná, v roce 2012 se snížila míra ohrožení chudobou z čísla 9,8 v roce 2011 na číslo 9,72 v roce 2012. To je údaj Českého statistického úřadu, tedy nic, co by si vymyslelo ministerstvo, snížení míry ohrožení chudobou, ptáte se v době ekonomické krize, jak je to možné, no, byla provedena sociální reforma, která ušetřila 8 miliard korun proti už seškrtanému rozpočtu, to je číslo, které můžete najít ve státním rozpočtu, naplňování státního rozpočtu. Zase oficiální číslo, které si ministerstvo nevymyslelo. To znamená, snížení míry ohrožení chudobou, ušetření 8 miliard korun, nicméně my tam budeme pořád diskutovat o jednotlivých detailech sKarty, potom určitě o jednotlivých detailech toho, jak firma Fujitsu v nějakém pavouku na někoho, podstatné je, že se podařilo ušetřit 8 miliard korun a přitom snížit míru ohrožení chudoby.

Jan PUNČOCHÁŘ

Dobře, pojďme si tu míru ohrožení chudobou trochu rozebrat. To číslo, které jste uváděl, to je procento lidí, kteří jsou ohroženi.

Jaromír DRÁBEK

Ano, to je oficiální statistický údaj, který se sleduje v celé Evropě a my jsme v tomto ohledu na prvním místě v Evropě, tedy nejnižší, máme nejnižší míru ohrožení chudobou ze všech zemí Evropské unie.

Jan PUNČOCHÁŘ

Dobře, pojďme to vzít postupně, říkal jste z 9,8 na 9,72, což je ...

Jaromír DRÁBEK

To je oficiální číslo Českého statistického úřadu.

Jan PUNČOCHÁŘ

Což je necelé jedno promile tedy ...

Jaromír DRÁBEK

Podstatné je, že v době ekonomické krize, kdy ve většině zemí velmi výrazně roste ohrožení chudobou a vy jste také mohl slyšet různé mediální výstupy v minulém roce, jak sociální reforma velmi výrazně zvýší míru ohrožení chudobou, tak podstatné je, že provedení sociální reformy podle údajů statistického úřadu snížili, nikoliv zvýšilo ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Ale myslím, že bychom k tomu měli ještě dodat, jakým způsobem Český statistický úřad počítá ohrožení chudobou, respektive co se za to považuje, myslím, že to je nějaké procento z průměrného příjmu.

Jaromír DRÁBEK

Počítá to podle jednotné evropské metodiky, tak jak je to ve všech jiných zemích a za toho, kdo je ohrožený chudobou, se považuje ten, kdo má svůj osobní příjem menší než 60 procent průměrného příjmu v té zemi.

Jan PUNČOCHÁŘ

Jinými slovy, pokud jsou hodně nivelizované příjmy a ten průměr je celkem jako úzký, tak těch lidí, kteří jsou ohroženi chudobou, je prostě méně, dá se s tou statistikou pracovat.

Jaromír DRÁBEK

Já si myslím, že je potřeba se podívat, tedy pokud máme toto téma rozebrat detailněji, skutečně na čísla, která se obvykle posuzují, to znamená, míra ohrožení chudobou před vstupem do sociálního systému, to znamená, před výplatou sociálních dávek a důchodů, míra ohrožení chudobou po té státní sociální intervenci a tam si myslím, že je naprosto jednoznačně prokazatelné, když se na ta čísla podíváte, že český sociální systém v tomto je velmi dobře nastaven, protože zachycuje právě poměrně širokou masu lidí, kteří buď z důvodu toho, že už nemohou být ekonomicky aktivní, už nemohou být ekonomicky aktivní vzhledem k věku, anebo z důvodu, že nemohou být ekonomicky aktivní, protože se neuplatní na trhu práce nebo z jiného důvodu  nejsou ekonomicky aktivní, například výchova dětí, tak jim sociální systém zajišťuje určitou sociální úroveň. A zdůrazňuji, že jsme na tom nejlépe ze všech evropských zemí.

Michal BABÁK

Tak pan Drábek nám to skvěle zamluvil, to téma, protože nevím, jak souvisí to, že máme ano výborné procento, co se týče, co se týče chudých, ale jak to souvisí sKartou a s nějakým spuštěním té sKarty a s tím, že vláda nerespektuje usnesení Poslanecké sněmovny, tak to si opravdu nedokáži představit. Já bych chtěl jenom ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Pardon, ono to možná souvisí s tím, co pan Drábek označuje jako úspěšně provedená sociální reforma.

Michal BABÁK

To je úspěšně, částečně úspěšně provedena sociální reforma, ale není to, není to věc posledních dvou let, ale je to podle mě věc dlouhodobějšího charakteru, co se týče tohoto procenta a to, že jsme na špici, a teď to myslím velmi pozitivně tady v těchto parametrech Evropské unie, tak to samozřejmě je pravda, ale není to pouze, není to pouze, nedalo by se to přičíst pouze panu Drábkovi, ale já bych rád tu debatu, prosím, vrátil zpět na ty sKarty.

Jan PUNČOCHÁŘ

Když tak, pane Babáku, vracení debaty k tématům nechte, nechte na mně, pojďme ...

Michal BABÁK

Já se strašně omlouvám, pane redaktore, ale nám to trošku uhnulo z těch sKaret, to sám jste pocítil, a já bych chtěl říct ještě prosím jednu informaci, možná minimální týden zazněla, a to je to, že když pan Kysilka, to znamená, člen představenstva České spořitelny, mediálně zdůraznil, že budou pravděpodobně vymáhat tyto náklady, když dojde k zrušení té smlouvy, tak my jsme opravdu před podáním trestního oznámení, co se týče Věcí veřejných, protože někdo za tady tyto věci nést odpovědnost, nemůže to přece platit daňový poplatník 300 milionů korun.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pane Babáku, pojďme se ještě vrátit, když už jste se tak radostně vrátil k těm sKartám, já bych také rád porozuměl jedné věci, co vám jako Věcem veřejným na těch sKartách tak strašně vadí.

Michal BABÁK

No, jejich nedobrovolnost. A jejich ... to, že jsme byli uvedeni v omyl, to, že tady bylo nachystáno něco, co ze začátku vypadalo jako, že si může každý tu kartu vzít podle svého vlastního uvážení a nakonec ta smlouva zní úplně jinak. Ta smlouva je dána v podstatě do parametru, že 98 procent, jak jsem tady říkal, těch dávek musí být naplněno přes Českou spořitelnu.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pardon, ta základní, ta základní logika, že je lepší ty věci elektronizovat a že je pro stát výhodnější, pokud neplatí za výplatu dávek, s tím se ztotožňujete?

Michal BABÁK

S tím se ztotožňuji, ale proč to má dělat komerční subjekt, proč to nemá dělat třeba například Česká pošta, která je státním podnikem a proč to dáváme ad hoc komerčním subjektům, dnes příkladem je trestní oznámení za porušení osobních údajů, který v tuto chvíli ...

Jan PUNČOCHÁŘ

Trestní oznámení může dát každý, to zase víte velmi dobře.

Michal BABÁK

Ale šetří to policie, samozřejmě.

Jan PUNČOCHÁŘ

Policie šetří a pak ho třeba taky odloží.

Michal BABÁK

A vyjádřil se k tomu ombudsman, že to není úplně v pořádku, ale když si pročtete i ústavu, tak tam také narazíte, že by zrovna neměly používat osobní údaje komerční subjekty.

Jaromír DRÁBEK

Jenom, jestli mohu krátce zareagovat dvěma poznámkami, za prvé, pokud to máme převést do obecného sporu, jestli je lépe dělat něco prostřednictvím komerčního subjektu, anebo jestli je to lépe dělat prostřednictvím státního podniku, tak si myslím, že obecně jsme si tady vyzkoušeli dobu státem řízené ekonomiky a příliš mnoho se to neosvědčilo, takže myslím si, že když stát něco předá soukromému subjektu, protože je to pro stát výhodné, protože za to občané nemusí platit, protože daňový poplatník za to nemusí platit, tak si myslím, že je to správně. Druhá poznámka je k tomu doporučení sněmovny. Teď tady padla jedna zajímavá věc, pan Babák v podstatě, jestli jsem to správně pochopil, říká, ano, my chceme, aby ten projekt se ukončil a ve chvíli, kdy se ukončí, tak my podáme trestní oznámení za způsobenou škodu, to znamená ...

Michal BABÁK

To tak nebylo.

Jaromír DRÁBEK

... nejdříve hlasuji pro to, aby se ten projekt ukončil a potom podávám trestní oznámení, tedy vy v podstatě chcete podávat trestní oznámení sami na sebe za to, že odhlasujete ukončení toho projektu, tím způsobíte škodu a pak podáte trestní oznámení, tak to je docela zajímavá konstrukce.

Michal BABÁK

To určitě není zajímavá konstrukce, pane Drábku. To, že se ukončí ta smlouva, to ještě není za prvé na 100 procent jasno, jestli se ta škoda bude vymáhat u České spořitelny, například tam by mohl zalobbovat váš poslance Václav Kubata, který zná management České spořitelny a třeba vyjednat nějakou dohodu, takže to si nemyslím. A nemyslím si, že převádět nějakou věc odpovědnosti na parlament, když zruší tuto smlouvu, převádět ji z ministerstva práce a sociálních věcí, to se mně zdá velmi pokrytecké.

Jaromír DRÁBEK

Tak proč to děláte?

Michal BABÁK

Ne, vy to děláte, vy převádíte tu odpovědnost.

Jaromír DRÁBEK

Vy jste tady mluvil, vy jste tady mluvil o doporučení sněmovny, jakým způsobem má exekutiva postupovat. To znamená, pokud vy vlastně vyvoláte to, že Poslanecká sněmovna jako zákonodárný sbor doporučuje jednotlivé exekutivní kroky, tak pak za to také musíte nést odpovědnost.

Michal BABÁK

Ne, vy za to musíte nést odpovědnost, jakožto ten, který  nachystal přichystal tuhle smlouvu a podepsal tuto smlouvu.

Jaromír DRÁBEK

Však já za to odpovědnost nesu a vysvětluji, proč jsem to dělal, respektuji, proč to byla důležitá součást celé sociální reformy, která místo toho, aby škrtala na dávkách ještě více než bylo nezbytně nutné, tak škrtala na provozních výdajích státu a to si myslím, že byl správný postup.

Jan PUNČOCHÁŘ

Tak myslím, že diváci vyslechli argumenty z obou dvou stran, názor si udělají sami. Když se ještě vrátím k tomu potenciálnímu, teď asi startujícímu jednání s Českou spořitelnou, vy jste na začátku Partie sám říkal, že do toho šla Česká spořitelna s nějakým rizikem, že se příjmy z toho projektu nebudou vyvíjet tak, jak, tak jak se nakonec vyvíjely další věci, že pravděpodobně Česká spořitelna tím, v jakém kontextu se o ní mluví, si celkem úspěšně poškozuje jméno, které nějaký, nějaký čas budovala, opravdu podle vás a podle těch zkušeností, které s Českou spořitelnou máte, hrozí, že bude chtít tu částku po České republice?

Jaromír DRÁBEK

v tuto chvíli komentovat, já si myslím, že v tuto chvíli je potřeba přede vším se na to dívat očima těch, kteří už sKartu mají a je jich přes čtvrt milionu, a jsou to lidé, kteří dnes mají ty peníze na kartě, mají je chráněné proti exekuci například, mohou s nimi nakládat podle svého uvážení, mohou si je samozřejmě přeposílat na jiný účet, v tomto spořitelna velmi dobře splnila tu úlohu, ke které se přihlásila ve výběrovém řízení a potom ve smlouvě a ostatní záležitosti já v žádném případě nebudu komentovat, protože to je skutečně záležitost České spořitelny.

Jan PUNČOCHÁŘ

Předpokládám, ministryně práce a sociálních věcí Müllerové, která bude se spořitelnou jednat a která je vaše stranická podřízená, takže předpokládám, že o tom něco asi vědět budete?

Jaromír DRÁBEK

Tak my nejsme ve straně podřízení a nadřízení, ministryně Müllerová je mojí dlouholetou kolegyní jak ve straně, tak při práci na ministerstvu, to znamená, skutečně je to její záležitost, jakým způsobem bude v té věci pokračovat.

Jan PUNČOCHÁŘ

Konzultuje s vámi paní Müllerová své kroky?

Jaromír DRÁBEK

Tak samozřejmě, tak jako to probíhá v každé normální demokratické politické straně, tak se pravidelně zabýváme agendou jednotlivých ministerstev, která jsou obsazena lidmi z TOP 09, samozřejmě u ministerstva práce a sociálních věcí to není vůbec nějak jiné.

Jan PUNČOCHÁŘ

Já se na to ptám i proto, že Petr Nečas doporučoval paní Müllerové, aby se co nejvíc odstřihla od vás, od toho, co jste na ministerstvu práce a sociálních věcí zachoval, tak je zajímá, jestli tedy ladíte kroky, nebo jestli paní Müllerová poslouchá pana premiéra?

Jaromír DRÁBEK

Tak co se týká různých vyjádření pana premiéra směrem k TOP 09, tak to si myslím, že každý divák umí hodnotit sám.

Jan PUNČOCHÁŘ

Tak vy si to také nějak hodnotíte, ne?

Jaromír DRÁBEK

Já si to samozřejmě hodnotím tak, že je to velká škoda, já jsem tady uváděl příklad toho, kde vláda šla přesně tím směrem, kterým slíbila, to znamená, zaměření na účelnost dávek, na snížení provozních nákladů, na úspory daňových poplatníků, to si myslím, že to, co, to, co se uskutečnilo, tak bylo skutečně velký úspěch a pokud pan premiér místo toho, aby zdůrazňoval, že ty kroky, které, na kterých jsme se na začátku dohodli, takže byly provedeny, tak místo toho, pokud napadá jednotlivé ministry ze svého kabinetu, tak si myslím, že je prostě škoda.

Jan PUNČOCHÁŘ

Pane Drábku, ještě jedna otázka k tématu sKaret, vy jste je popisoval jako záměr, který, koneckonců říkal to i pan Babák, byl na začátku zřejmě brán jako dobrý, kde se to podle vás zvrtlo, že dneska sKarty prakticky nikdo nechce, to přeci nemůže být jenom záležitost nějaké mediální kampaně nebo ostřelování z jednotlivých stran.

Jaromír DRÁBEK

Tak nemůže, je potřeba se na tu věc skutečně podívat v tom celém kontextu toho vyhroceného politického vnímání, je to jeden z těch bodů, kdy opravdu vláda přišla s něčím, co si myslím, že bylo jednoznačně zdůvodněné, nakonec to přiznal i, i kolega Babák, když se podíváte například do zákona, tak tam nikde není napsáno, že klient je povinen tu sKartu převzít, to znamená, ta karta je skutečně dobrovolná, co se týká převzetí, je tam široká škála toho, jak s těmi finančními prostředky nakládat, je tam jasná ochrana proti exekuci. A v tuto chvíli je to spíš tak, že cokoliv vlád dělá, tak je z nějakého důvodu torpédováno, ať tím nebo tím nebo tím, protože bohužel je příliš silné zaměření na jednotlivosti a není vnímám ten celek, my se možná dostaneme ještě k dalším tématům, kde to bude velmi podobné. A mě to mrzí, s tímhle se dá počítat u opozice, naprosto jednoznačně, politická opozice takovým způsobem pracuje normálně. Ale mrzí mě, že takovým způsobem bohužel se prvoplánově pracuje i v rámci koalice.

Jan PUNČOCHÁŘ

Já se omlouvám, že se na to zeptám takhle vulgárně, ale proč to tedy vláda nebo TOP 09 nezabalí, v situaci, kdy sám říkám říkáte, že prakticky není  možné dělat cokoliv, co považujete za smysluplného, aniž by to čelilo takovýmhle útokům.

Jaromír DRÁBEK

No, protože z jednoduchého důvodu, pokud dnes víme z oficiálních čísel, že ty kroky, které TOP 09 slibovala občanům, tak se podařilo naplnit, že jsme snížili míru ohrožení chudobou a ušetřili 8 miliard státu, no, tak samozřejmě, že takové kroky budu dělat, i když to není příliš mediálně populární.

Jan PUNČOCHÁŘ

Jenom, pane Drábku, že vládě skoro nikdo nevěří, vzájemně se ostřelujete, říkáte, že již nelze prosadit prakticky nic, že s čímkoliv přijdete, tím míním vládu jako celek, tak je to torpédováno, proč to tedy děláte?

Jaromír DRÁBEK

Protože to má svoje faktické výsledky, respektive dosud to svoje faktické výsledky mělo a přesto mediální ostřelování ty faktické výsledky jsou velmi důležité, stabilizace důchodového systému, rekonstrukce sociálního, sociálního systému tak, aby byl levnější a lépe se zaměřoval na konkrétní potřeby člověka, to jsou prostě jednoznačně doložitelné jasné výsledky, proto to děláme.

Jan PUNČOCHÁŘ

Předpokládám, že vy takhle jednoznačně doložitelné výsledky prostě nevidíte?

Michal BABÁK

Určitě nevidíme. Já si myslím, já bych to vzal o patro výš, jednou větou, prostě lidé tu sKartu nechtějí, jo, to je ten problém sKarty, hlavní problém, a problém ten, proč to vláda nezabalí, je, že by ta vláda musela uznat chybu, nebo respektive TOP 09 by dneska musela uznat chybu, že ty sKarty prostě byl špatný projekt, jo, špatně postavený, a v tu chvíli by samozřejmě chlapsky museli říct, ano, udělali jsme chybu, omlouváme se a bude nás to stát 300 milionů a to bohužel TOP 09 neudělá.

Jan PUNČOCHÁŘ

Michal Babák a Jaromír Drábek jsou hosty Partie na Prima Family.

Prima Family, 5. 5. 2013, pořad: Partie

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme