Drábek: Vydávání sociálních karet

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

2. 1. 2012

moderátor

Letošní rok bude patřit k těm těžším, všiml si ve svém novoročním projevu i prezident Václav Klaus, přesto bychom neměli ztrácet optimismus a elán, protože Česko je na tom lépe než jiné evropské země. Potřebujeme prý ale další rychlé reformy v politickém ekonomickém a sociálním systému. Předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku mrzí, že prezident nezmínil obavy, které lidé s příchodem roku 2012 spojují, opomenul hlavně nutnost, sociální únosnosti reforem.

Bohuslav SOBOTKA, předseda ČSSD

Já se domnívám, že není možné hovořit obecně o podpoře reforem, aniž by se měla nutnost jejich spravedlnosti a sociální únosnosti. Mrzí mě, že pan prezident nezmínil alespoň některé z konkrétních obav, které lidi spojují s přicházejícím rokem 2012, zejména pokud jde o otázku nezaměstnanosti, zdražování, negativních dopadů deregulace nájemného nebo třeba zadlužování domácností, které je spojeno s rizikem exekucí.

moderátor

Je pravda, že v novém roce najdeme vyšší cenovky u většiny jídla, léků, zdražuje se doprava, voda nebo energie. Naopak zlevnit by dál mohly byty a rodiny si budou  moci odpočíst větší daňové slevy na dítě. Zásadní změny čekají lidi, kteří pobírají sociální dávky. Výplata se přesouvá z radnice na úřady práce. Další dopady sociální reformy lidé pocítí až v průběhu roku nebo i později, jak podotýká Patricie Polanská, většina z nich směřuje k přísnějšímu posuzování dávek.

Patricie POLANSKÁ, redaktorka,

Stát nebude chtít rozdělovat dávky, takříkajíc zadarmo. Nezaměstnaní budou muset po dvou měsících v případě nutnosti vypomáhat třeba s úklidem chodníků v nemocnicích nebo neziskovkách. Kdo opustí místo zprostředkované úřadem práce nebo nepošle děti do školy, může o dávky přijít. Zaměstnavatelé získají větší moc nad svými pracovníky. Budou moci vyhodit člověka, který nebude v době nemocenské doma, řetězit smlouvy na dobu určitou až na 9 let, a určovat odstupné podle odpracovaných let. Zvyšují se také pokuty za práci načerno. Podle nových pravidel budou mít lidé větší volnost v tom, jak některé příspěvky od státu využijí, třeba na rekvalifikace bude vyčleněna pevná částka a je na každém, jestli si ji vyčerpá na víc levnějších kurzů nebo míň dražších. A rodiče malých dětí si můžou měnit výši rodičovského příspěvku a délku jeho pobírání až do vyčerpání celkové částky 220 tisíc korun.

moderátor

Hostem Světa o osmé je ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, dobrý den. Pane ministře, jaká je vlastně celkově filosofie těch změn. Čeho jim chcete dosáhnout?

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

V původních příspěvcích padla řada údajů. Já bych se možná jenom vrátil k tomu obecnému pohledu. Česká republika skutečně patří k zemím, které mají v Evropě nejnižší míru nezaměstnanosti. Ve třetině zemí s nejnižší mírou nezaměstnanosti a pan prezident Klaus jednoznačně a správně mluvil o tom, že laťka sociálního systému musí být průměrná ekonomické výkonnosti země. To je to, co napadá předseda ČSSD. Nicméně napadá to naprosto neoprávněné. Není možné prostě stavět sociální systém bez ohledu na ekonomickou úroveň země.

moderátor

Ono to vypadá, že řada těch posunů má za cíl hlavně ušetřit státní kase. Máte propočtené o kolik by to celkově mohlo být?

Jaromír DRÁBEK

My chceme šetřit především na provozních nákladech, to je také jasně patrné z toho, že jednotlivé agendy, které dnes byly nebo do konce minulého roku byly provozovány na třech typech různých pracovišť, obecních úřadů, úřadů práce, tak sjednocujeme do jediného elektronizujeme ty agendy a měli bychom dosáhnout velmi významných úspor. A na druhé straně, to nám právě vytváří prostor pro takové pozitivní změny jako rozvolnění čerpání rodičovského příspěvku, kde si každý rodič bude moci sám určovat výši rodičovského příspěvku, pokud splní ty požadované podmínky. Také zlepšujeme a zjednodušujeme výplatu pomoci osobám se zdravotním postižením, takže na jedné straně úspora provozních nákladů tak, abychom na druhé straně mohli zlepšovat klientský přístup k těm, kteří pomoc státu potřebují.

moderátor

Vy sám jste v médiích připustil, že termíny těch změn jsou napjaté. Kde jsou podle vás ta nejužší hrdla toho nového systému a za jak dlouho si můžou podle vás sednout?

Jaromír DRÁBEK

Skutečně ten postup je velmi rychlý, protože pokud chceme ušetřit provozní výdaje, tak nemůžeme čekat další rok nebo další dva roky. Ty změny, které proběhly zejména na úřadech práce, převzetí lidí, kteří se zabývali sociální agendou, výplatou sociálních dávek na obecních úřadech, to byl skutečně velmi rychlý postup, protože legislativa byla schvalována v průběhu loňského roku a už k prvnímu lednu, tedy ke včerejšku formálně byla ta agenda sjednocená. Já musím velmi ocenit práci, kterou odvedli lidé, zejména na úřadech práce i to, jakým způsobem se rychle zaučovali a zaškolovali lidé, kteří přecházejí z obecních úřadů a já věřím, že celou tu agendu zvládneme samozřejmě s vysokým úsilím, ale tak, abychom jednak uspořili provozní prostředky státu a jednak připravili mnohem lepší komfort našim občanům.

moderátor

Jednou nedokončenou změnou má být vydávání takzvané sociální karty. Už jste se domluvili s vítězem tendru, s Českou spořitelnou, na podmínkách, už jste uzavřeli smlouvu?

Jaromír DRÁBEK

Zatím smlouva není uzavřena. My jsme skutečně nabrali určité zpoždění tím, že Úřad pro ochranu hospodářské soutěže přezkoumával zadávací podmínky, což trvalo několik měsíců. Po tom přezkoumání úřad vydal jednoznačné stanovisko, že ministerstvo práce a sociálních věcí postupovalo v souladu se zákonem. Nicméně znamenalo to určité zpoždění ve vyjednávání. My ta vyjednávání dokončujeme, ale musím přiznat, že zase nechceme je uspěchat tak, aby to znamenalo horší podmínky. To znamená, já předpokládám, že měli bychom tu smlouvu dokončit během ledna. Do konce prosince se smlouvu nepodařilo vyjednat, a tak jak říkám, raději než uspěchanou smlouvu, tak smlouvu s lepšími podmínkami pro občany České republiky.

moderátor

A to znamená, kartami se bude platit, pokud to vyjde, uzavřít v lednu, tak se bude platit v dubnu?

Jaromír DRÁBEK

Je to tak, v zadávacích podmínkách soutěže bylo a z toho také vychází jednání o smlouvě, že karta musí být tím vítězným subjektem vydávána nejpozději do tří měsíců od uzavření smlouvy, takže pokud bude smlouva uzavřena v průběhu ledna, tak v průběhu dubna by měly být sociální karty vydávány.

moderátor

Ministr financí Miroslav Kalousek slíbil, že v případě nižších příjmů do státní kasy předloží sněmovně změny v rozpočtu. Vypadá to, že v průběhu roku bude nutné snížit jaksi ty výdaje minimálně o 20 miliard korun. Až za vámi pan Kalousek přijde, že máte někde ušetřit, tak kde to bude nejdřív?

Jaromír DRÁBEK

Já si troufám říci, že ty kroky, které jsme provedli v průběhu minulého roku, tak byly skutečně velmi rychlé a velmi důrazné směrem ke zvýšení efektivity  celého systému sociálního zabezpečení v tom širším slova smyslu. My jsme skutečně přestavěli například i dodavatelské vztahy v oboru dodávek informačních technologií, to znamená.

moderátor

Jinými slovy, ve vašem resortu se podle vás škrtat nebude?

Jaromír DRÁBEK

Škrtat se určitě bude ve všech resortech, pokud to bude potřeba. Já tím chci jenom říci, že se snažíme být vždycky o krok napřed tak, aby ty dopady, pokud možno, byly co nejmenší.

moderátor

A končí těmi změnami, které začínají s letošním rokem vůbec reformy v sociální oblasti, anebo plánujete v tomhle volebním období ještě další?

Jaromír DRÁBEK

Tak určitě nekončí. To nakonec vyplývá i z toho, že jsme tu část nazvali první etapou sociální reformy. Letos se chceme zaměřit především na oblast sociální právní ochrany dětí na oblast pěstounské péče, na oblast ústavní výchovy. Tam je potřeba udělat velmi rychlé kroky. Samozřejmě budeme také vyhodnocovat to, jakým způsobem byla naplněna ta první část sociální reformy a chceme pokračovat ve sdružování dávek a ve zvyšování efektivity celého toho systému tak, aby klient byl obsloužen co nejlépe a pokud možno najednou a na druhé straně, aby to provozní prostředky státu stálo co nejméně.

Český rozhlas - Rádio Česko, 2. 1. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme