Drábek: VV se vlamují do otevřených dveří

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

29. 8. 2011

Tomáš PAVLÍČEK, moderátor

Tak teď je čtvrt na devět, půl minuty k tomu, jdeme na domácí téma. Pražská vláda je v posledních týdnech ochuzená o přítomnost ministrů za TOP 09 a koneckonců také nejvlivnějších členů Věcí veřejných a tak se podle všeho přesunuje těžiště rozhodování na devítku koaličních matadorů, nebo by si to alespoň véčkaři přáli, protože právě tam chtějí uplatnit mimo jiné svoje námitky proti změnám v sociální oblasti, ale i v reformách daní a důchodů. Konkrétně prý během jednání příslušného výboru sněmovny vyvstaly vážné nejasnosti kolem sociální karty nebo definice kompetencí jednotného výplatního místa. My jsme teď ve spojení po telefonních linkách s politiky dvou stran, místopředsedkyní Věcí veřejných Dagmar Navrátilovou, dobrý den. Paní Navrátilová, jste na lince skutečně?

Dagmar NAVRÁTILOVÁ, místopředsedkyně strany /VV/

Ano, haló.

Tomáš PAVLÍČEK

Výborně, teď už vás také slyším.

Dobré ráno.

Tomáš PAVLÍČEK

A také s ministrem práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromírem Drábkem, dobrý den.

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Dobré ráno.

Tomáš PAVLÍČEK

Paní Navrátilová, upřesněte, prosím, jaké vážné nejasnosti byste si chtěli v rámci K9 vyříkat?

Dagmar NAVRÁTILOVÁ

Vy jste to v podstatě velmi, velmi dobře shrnul, my bychom ...

Tomáš PAVLÍČEK

Děkuji pěkně a vy to můžete rozvést.

Dagmar NAVRÁTILOVÁ

... my bychom se chtěli právě bavit o kompetencích mezi, mezi obcemi a úřadem práce, chtěli bychom se bavit o sociální kartě, o jejím využívání, o její dobrovolnosti, také bychom chtěli hovořit o svázání sociálních dávek na přidělení průkazů pro zdravotně postižené ...

Tomáš PAVLÍČEK

Čili chápu to správně, že třeba co se týče té sociální karty, tak vám jde o to, aby byla dobrovolná?

Dagmar NAVRÁTILOVÁ

My jsme chtěli sociální kartu původně úplně pouze v intencích, v intencích koaliční smlouvy, to znamená, aby byla v podstatě vázána pouze na dávky hmotné nouze, ministerstvo práce a sociálních věcí ji by chtělo rozšířit na ostatní dávky, bavíme se o jisté dobrovolnosti, to ano, jenom se obáváme toho, aby v krátké době potom nedošlo k tomu, že to bude povinností.

Tomáš PAVLÍČEK

No, a proč vlastně chcete, aby to byla dávka dobrovolná, o co vám v tomhle případě jde?

Dagmar NAVRÁTILOVÁ

Tak ne, ne dávka dobrovolná, ale ...

Tomáš PAVLÍČEK

Sociální karta dobrovolná, promiňte.

Dagmar NAVRÁTILOVÁ

... ano, používání, jde o to, že my bojujeme především proti těm, kteří sociálních dávek zneužívají a nechceme stigmatizovat ty, kteří řádně plní své, své jaksi občanské, občanské povinnosti, nejsou žádnými dlužníky, jsou prostě spořádanými občany, nechceme je takovouto kartou stigmatizovat.

Tomáš PAVLÍČEK

Pane ministře Drábku, vaše ministerstvo přišlo na jednání příslušného výboru sněmovny se změnami vůči původnímu návrhu, aspoň tak to tvrdí někteří koaliční poslanci, ten pozměňovací návrh, jestli jsem dobře vyrozuměl, tak nutí vlastně všechny příjemce sociálních dávek, aby si vybírali peníze prostřednictvím karty z bankomatu, pokud je to pravda, proč jste s takovou změnou přišli?

Jaromír DRÁBEK

Není to pravda, není pravda ani jedno, ani druhé. Zaprvé, ten koncept celého systému vyplácení dávek státní sociální podpory a dávek hmotné nouze, tak jak ho chceme inovovat a zmodernizovat od 1. ledna příštího roku, byl poprvé představen před třičtvrtě rokem, ještě na konci minulého roku. Za druhé, v žádném případě to není tak, že karta sociálních systémů, tak jak se někteří poslanci snaží tvrdit a novináři jim v tom velmi pomáhají, že by se měla stát nějakou stigmatizací, to je naopak nabídka, nabídka občanům na to, aby mohli s těmi penězi, které jim od státu přicházejí, manipulovat mnohem účelněji, mnohem jednodušeji a také mnohem efektivněji. Za třetí, za třetí ...

Tomáš PAVLÍČEK

Ale, ale budou si, budou si moci tuhle nabídku vybrat ...

Jaromír DRÁBEK

... já to jenom dopovím odpovědí na, na ty otázky. Za třetí, ministerstvo nepřišlo s žádnými pozměňovacími návrhy, kromě technicko-legislativních, ty ostatní pozměňovací návrhy předkládali poslanci a předkládali je tak, že se, že se bohužel v nich sami ve čtvrtek nevyznali, a proto požádali ministerstvo, aby jim ty, ty jejich pozměňovací návrhy utřídilo a do dnešního poledne, aby jim předložilo souhrnnou tabulku, jak s tím dál.

Tomáš PAVLÍČEK

Takže rozumím tomu správně, že v podstatě nejsou na místě ani obavy, že by si člověk nemohl vybrat třeba možnost, jakým způsobem si vybírat ty dávky, to znamená kromě sociální karty třeba pro ně chodit na úřad, nebo nechat si je poslat na účet?

Jaromír DRÁBEK

V žádném případě a navíc v návrhu zákona je to naprosto přesně napsáno, přesně tak, jak to říkáte, volba způsobu výplaty je na příjemci té dávky, s jedinou výjimkou, a to jsou takzvané vázané dávky, to je tam, kde u dávek hmotné nouze je nějaké patologické chování, kde je potřeba zajistit, aby ty dávky byly skutečně použity na například výživu dětí a nikoliv na hrací automaty nebo na alkohol, nebo na cigarety, to je jediný případ, a to, co se dnes řeší například stravenkami, nebo poukázkami, tak se v příštím roce už bude řešit pomocí elektronické karty a jejích jednotlivých vlastností. Pro všechny ostatní je ta karta nabídkou, jak mnohem lépe přistupovat k těm prostředkům a mnohem jednodušeji a také v krátkém čase moci s těmi prostředky nakládat. Teď je totiž ten systém ...

Ano.

Jaromír DRÁBEK

... velmi složitý a i pro klienta velmi nepřehledný a byrokraticky náročný.

Tomáš PAVLÍČEK

Další otázka, která potřebuje, aspoň podle Věcí veřejných, doladění, je definice kompetencí jednotného výplatního místa, v čem je podle vás, paní Navrátilová, pokud vůbec v něčem, problém?

Dagmar NAVRÁTILOVÁ

Já bych předpokládala, že městům, lépe řečeno, obcím by vyhovovalo, že vykonávají-li, vykonávají-li tu terénní sociální práci, jsou-li v pravidelném kontaktu se svým klientem, že by měli mít tito pracovníci i vliv na rozhodnutí ..., na jakémsi zásadním rozhodnutí o tom, bude-li jim ta dávka vydána, či nikoliv a úřad práce by dle mého názoru měl dávku potom vypočítat a podle té definice výplatního místa, jednotného výplatního místa i vyplácet. V této chvíli to vypadá tak, že by se veškerá práce měla přesunout na úřady práce a já si nejsem jistá tím, že kontakt mezi tím sociálním pracovníkem a mezi jednotlivými lidmi, lidmi, mezi těmi klienty, že zůstane zachován tak, jak je dosud.

Tomáš PAVLÍČEK

Pane ministře, tedy jste ochoten třeba přesměrovat víc vlivu, víc kompetencí, co se týče toho rozhodnutí o dávce, směrem na obce?

Jaromír DRÁBEK

My jednáme už několik měsíců, v podstatě od jara, velmi intenzivně se Svazem měst a obcí, kde postupně domlouváme právě přesně tu hranici a ty parametry toho, co mají dělat obce v rámci obecné sociální práce, co má dělat úřad práce v rámci takzvaného sociálního šetření. Ty dohody jsou skutečně velmi detailní a na odborné úrovni. Minulý týden jsme je s panem předsedou Jiránkem, předsedou Svazu měst a obcí, vtělili i do písemného zápisu, aby bylo naprosto jasné, že je jasná dohoda mezi ministerstvem práce a sociálních věcí a Svazem měst a obcí, jak v této oblasti postupovat a já musím říci, že samozřejmě rád například vysvětlím na K9, jakým způsobem jsme k té dohodě došli, ale pokud někdo v tuto chvíli říká, že ta dohoda by měla být jiná, že ta hranice mezi sociální prací na obcích a sociálním šetřením na úřadech práce by se ještě měla přehodnotit a říká to den před tím, než se o tom má hlasovat, tak to považuji zaprvé za vlámávání se do otevřených dveří, protože ta jednání probíhala a jsou v podstatě uzavřená a za druhé spíše za laciné výkřiky bez znalosti věci.

Tomáš PAVLÍČEK

Čili přiznáváte, paní Navrátilová, že s těmi námitkami přicházíte teď vlastně pozdě, za pět minut dvanáct, když už všechno bylo dohodnuto?

Dagmar NAVRÁTILOVÁ

V žádném případě tohle nepřiznávám, protože my jsme na toto téma hovořili podstatně, podstatně dříve na těch jednáních, která jsme vedli na úrovni K6, není to, není to výkřik na poslední chvíli a ani nechci, nechci příliš zpochybňovat slova pana ministra, ale z mých informací ani ta jednání s tím Svazem měst a obcí nebyla zas až tolik intenzivní, alespoň podle mých zpráv právě ze svazu a vím, že, že taková ta poslední dohoda byla uzavřena skutečně těsně, těsně před zasedáním sociálního výboru, takže není to až tak dlouhodobá záležitost.

Tomáš PAVLÍČEK

Tak možná, možná, že najdete o těchto otázkách společnou řeč teď na K9, v každém případě jsme teď měli takový předstřel toho jednání, mluvili jsme s místopředsedkyní Věcí veřejných Dagmar Navrátilovou a také s ministrem práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromírem Drábkem. Díky za účast v této diskusi, na shledanou.

Dagmar NAVRÁTILOVÁ

Já děkuji za pozvání a přeji všem pěkný den.

Na shledanou, hezký den.

Český rozhlas - Rádio Česko, 29. 8. 2011