Drábek: Třetí tisíciletí platí i pro seniory

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

22. 8. 2011

Počítá se s tím, že by na sociální kartu fungovaly i důchody pro všechny starobní důchodce bez výjimky?

Ano, počítá. Jde o druhou fázi reformy, která by měla začít fungovat od 1. ledna 2013.

Proč? Co to má státu vlastně přinést?

Tři čtvrtě miliardy úspory. Tolik platíme poště na poštovném za důchody. Dnes to totiž funguje tak, že my pošleme poště s měsíčním předstihem důchody, ta si peníze hýčká na svých účtech a pak je zadraho roznese lidem. Kdežto sociální karta bude pro stát znamenat nula peněz výdajů.

A přemýšlel někdo o tom, jak bude peníze vybírat devadesátiletá babička z vesnice, která nikdy neměla účet ani PIN?

Tak mi řekněte, co mám dělat já a kde mám vzít tu třičtvrtěmiliardu na poštovné? Nehledě na to, že je třetí tisíciletí, všechno funguje elektronicky, a ne za pomoci složenek. Složenky už jsou historie.

Jak mám tedy babičce vysvětlit, že už jí důchod do ruky nepřinese pošťačka, ale pojede si jej vybrat do města a bude se muset naučit manipulovat s kartou?

A jak to dělá teď? Taky si pro ten důchod často musí dojet na poštu. Ale samozřejmě, že půjde udělat donášku domů jako nadstandardní službu.

Za kterou si důchodce samozřejmě zaplatí... Proč jsou podmínky v soutěži nastaveny tak, že je z karty možný jen jeden výběr bez poplatku a za ostatní už se musí platit?

To přece není jiné než u normálních účtů. Tam taky máte první výběr zdarma a za další platíte.

Jako nadstandard, který si nechá lidmi zaplatit, si pak ale bude moct banka, jež bude účty spravovat, dát cokoliv. Třeba to, že pokud si člověk nevybere důchod v určitý den, v jiné dny už je to za poplatek...

A třeba to bude tak, že vítěz naopak nabídne mnoho věcí zdarma. Třeba donášku peněz domů za bezkonkurenční cenu – za minimální poplatek dvě koruny... Znovu říkám, že vracet se v moderní době ke drahým složenkám je nesmyslné.

A co lidé, kteří už účet mají? Proč mají mít dvě karty a dva účty?

V tomto případě diskutujeme o tom, že by bylo možné už při vydání karty nechat si rovnou zařídit posílání peněz na vlastní účet. A bude to možné hned, a ne až za dva měsíce, jako když dnes změníte banku.

Lenka Petrášová

Mladá fronta DNES, 22. 8. 2011, Rubrika: Z domova, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme