Drábek: Skutečně bezmocným podporu nesnižujeme

Komentář ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka

14. 10. 2010

Komentátor Jiří Hanák se v deníku Právo v článku Lidumilové (7. 10.) zostra pustil do reformy příspěvku na péči.

Přestože mne ve svém břitkém sloupku přímo nejmenoval, nemohu nereagovat. Už jenom proto, že legislativní návrh na změnu oceňování připravuje MPSV, které řídím. Hned dopředu chci avizovat, že neškrtám ani s radostí, ani přitom neroním virtuální slzu, jak autor podsouvá oběma v článku zmíněným vládním politikům, tedy ministru financí a premiérovi. Jenom chápu ekonomickou logiku a omezené možnosti státního rozpočtu.

"Po vládní vivisekci", jak nazývá Jiří Hanák nezbytná úsporná opatření, na tom podle něj nejhůře bude skupina nejméně postižených, čítající přes sto tisíc lidí. Rád bych panu Hanákovi i čtenářům Práva připomněl trochu "geneze", když už mermomocí ve svém článku používá biblických termínů, která příspěvek na péči pro tuto skupinu postižených provázela.

Předvolební tsunami v roce 2006 prakticky ze dne na den zvedla vlnu mandatorních výdajů o osmdesát miliard korun. Tehdy rovněž došlo k zavedení příspěvků na péči překlopením tehdejšího systému příspěvků na bezmocnost. Přímým důsledkem bylo skokové navýšení měsíční dávky u prvního stupně závislosti z 500 Kč na současných 2000 Kč, tedy okamžitý růst na čtyřnásobek dosavadní částky. Každý soudný člověk jistě pochopí, že takový dramatický růst nemohl být vyvolán nějakou bezprostřední potřebou aktuálně řešit sociální situaci určité skupiny občanů, ale pouhým předvolebním populismem.

Současné snížení na 800 Kč jsem si nevycucal z prstu, ani to není nějaké imaginární hausnumero. Tato výše dávky byla stanovena po velmi pečlivé finanční expertíze a po téměř čtyřletých praktických zkušenostech. Plně odpovídá intenzitě a náročnosti péče u nejnižšího typu závislosti, a současně vyrovnává hodnotu dávky v porovnání s vyššími stupni příspěvku na péči. Dosažení prvního stupně je totiž pojato poměrně liberálně, a vyvolalo také proto zcela logicky bezprecedentní zájem veřejnosti. Přitom jenom tohoto I. stupně lehké závislosti se navrhované snížení schodku státního rozpočtu na příští rok týká.

Jiří Hanák ovšem opomněl dodat, že úspora se dotkne pouze osob starších osmnácti let, přičemž příspěvky do věku 18 let se měnit nebudou. Navrhované opatření předpokládá celkovou úsporu ve státním rozpočtu ve výši cca 1,532 miliardy Kč. Pro srovnání - MPSV předpokládá, že letos na příspěvek na péči prostřednictvím obcí s rozšířenou působností vyplatí 20 miliard Kč, což je ve srovnání s rokem 2007 růst o 5,4 miliardy Kč.

Návrh logicky reaguje i na současnou legislativu. Ta nyní rozlišuje čtyři stupně závislosti, které se stanovují na základě hodnocení schopnosti zvládat 34 zákonem vymezených úkonů, například připravit si stravu, chodit po schodech nahoru a dolů, dodržovat léčebný režim, slovně, písemně a neverbálně komunikovat, obsluhovat běžné domácí spotřebiče apod. I to se ale změní a tabulka s úkony se přehodnotí, protože se některé z nich v různých podobách opakují. K dosažení příspěvku na péči v prvním stupni navíc stačí v současné době splnit 13 z 34 bodů. Tohoto výsledku kvůli fyzickým a psychickým změnám člověka, které s sebou stáří přináší, může dosáhnout v podstatě každý senior, který o dávku požádá. To ostatně ukazují i statistické údaje. Příspěvek na péči je poskytován až 270 000 osobám, přičemž inkriminovaný první stupeň se týká 115 000 osob.

Příspěvek v této kategorii nemá charakter přímé pomoci, nelze tedy tvrdit, že snižujeme podporu skutečně bezmocným. U těchto, tedy vyšších stupňů závislosti zůstává příspěvek stejný. Lidé, kteří potřebují dvacet čtyři hodin pomoc, jsou ve čtvrtém stupni závislosti a příspěvek na péči činí 12 tisíc Kč měsíčně. Této skupiny a příjemců příspěvku v druhém a třetím stupni závislosti se navrhované snižování příspěvku netýká. Nezbývá mi než požádat autora, aby příště, než se opět pustí do kritiky sociální reformy vlády, si opatřil relevantní argumenty, a nepálil od boku.

Jaromír Drábek
ministr práce a sociálních věcí

Právo, 14. 10. 2010, Rubrika: Publicistika, Strana: 6

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme