Drábek: Rizikem pro konkurenceschopnost ČR je procentuálně vysoké zatížení práce

Rozhovor se členem expertní komise TOP 09 Jaromírem Drábkem

2. 9. 2014

Toto je pouze zkrácená verze, celý pořad si můžete pustit ZDE.

Václav MORAVEC, moderátor
Dnes platí v Česku vzorec pravidelné posouvání hranice věku odchodu do penze. Nejistoty evropské ekonomiky, podle významné části analytiků jich přibývá. Na začátku října proto chtějí lídři Evropské unie na mimořádném summitu řešit nejen hospodářský růst a investice, ale i zaměstnanost. Jaromíre Drábku, jak jste to myslel s těmi následky, týkající se kuponové privatizace, když tady děláte paralelu s možným rušením druhého pilíře?

Jaromír DRÁBEK, bývalý ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/
My si samozřejmě všichni velmi dobře pamatujeme tu slibovanou jistotu desetinásobku při kuponové privatizaci. A podle toho, co tady před chvílí padlo, tak si můžeme velmi podobně říci: Vláda tady nabízí jistotu 2,5 násobku. Ve chvíli, kdy se rozhodne o zrušení druhého pilíře a ve chvíli, kdy tam bude ještě nějaká doba, než skončí, tak pro každého je velmi výhodné v tu chvíli do něho vstoupit, rok v něm pobýt a dostat při průměrné mzdě přibližně 10 tisíc korun od státu cash na ruku.

Václav MORAVEC, moderátor
Vy myslíte, že to rozhodnutí povede k tomu, že lidé se budou do druhého pilíře ještě hlásit? Těch pár měsíců, které budou mít k dispozici v roce 2005?

Jaromír DRÁBEK, bývalý ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/
Tak proto dávám tu paralelu s kuponovou privatizací, protože tam také přišlo několik různých "schopných" lidí, kteří nabídli, že to za lidi zařídí a že jim vyplatí ten desetinásobek. Pokud se někdo takový najde, tak samozřejmě toto riziko pro státní rozpočet je poměrně významné. Já jsem tím jenom chtěl ukázat na to, že to samotné rušení druhého pilíře není zase tak jednoduché a skutečně ta rizika tam jsou. Nejen ta, o kterých se mluví, ale jsou i další.

Václav MORAVEC, moderátor
Pane exministře, když se budete muset smířit s tím, že druhý pilíř bude zrušen a bude docházet ke kultivaci třetího pilíře, co podle vás za existence té změny, kterou jste prosadili v Nečasově vládě, se ukázalo, že není zcela dobré v tom třetím pilíři a bylo by dobré ho poopravit, ať už v rámci malé či větší reformy?

Jaromír DRÁBEK, bývalý ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

To je otázka, která by si zasluhovala skutečně širokou diskusi, protože na to není úplně jednoduchá a jednoznačná odpověď. A vidíte, že nyní přicházejí další a další návrhy jak třetí pilíř změnit. Ale já vidím jeden zásadní problém a to se nakonec odrazilo v té diskusi, nepochopení toho rozdílu mezi druhým pilířem a třetím pilířem. Ten druhý, nově zaváděný pilíř, měl ambici, že po 20, 25 letech (to znamená v dlouhodobém horizontu) napraví důchodový systém tak, aby byl dlouhodobě udržitelný. Kdežto třetí pilíř vyžaduje trvalé každoroční dotace státu. A pokud má někdo ambici posilovat třetí pilíř, tak také zároveň s tím musí říci, že bude posilovat účast státu na dotacích do třetího pilíře...

Václav MORAVEC, moderátor
Promiňte, účast zaměstnavatelů, tady jste slyšel, to je něco jiného...

Jaromír DRÁBEK, bývalý ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/
Zvláště když pan Samek říká, že to má být pro některé kategorie zaměstnanců povinné, nebo některé kategorie zaměstnavatelů. Jinými slovy je tam ambice vrátit se ke kategorizaci zaměstnání. To považuji za velmi nebezpečné. Je skutečně velmi nebezpečná myšlenka vracet se k tomu, že stát bude určovat, které kategorie zaměstnanců jsou lepší, než jiné. To skutečně musí být záležitost kolektivní smlouvy, kolektivního vyjednávání, dohody, třeba i vyšších kolektivních smluv, ale v zásadě dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem. A co se týká účasti státu, tak zatím nepadlo, jestli je to myšleno tak, že tu část povinností, kterou má dnes stát doplňovat objemem peněz, přejde na zaměstnavatele. Jinými slovy, chce se tím říct, že se zvýší zatížení práce? Pokud jsme z mezinárodního pohledu kritizováni, že máme vysoké zatížení práce, tak ta cesta ještě zvýšit zatížení práce znamená nařídit zaměstnavatelům, že budou platit vyšší sociální pojištění?

Václav MORAVEC, moderátor
Když si to budou moci odečíst z daní, tak to nemusí být zatížení práce, promiňte.

Jaromír DRÁBEK, bývalý ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/
Jednou z nejrizikovějších oblastí konkurenceschopnosti České republiky je procentuálně vysoké zatížení práce. Já vím, že komunisté řeknou, že to tak není, že máme téměř nejlevnější pracovní sílu v Evropě, ale já mluvím o procentuálním zatížení práce a to je skutečně velký handicap, který nepodporuje růst české ekonomiky. Pokud chceme, aby česká ekonomika dlouhodobě rostla, tak naopak musíme hledat cesty, jak snížit zatížení práce, nikoliv jak ho ještě zvýšit.

Václav Moravec

ČT24, 31. 8. 2014, pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme