Drábek: Přistoupíme k systémovým změnám v péči o ohrožené děti

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

1. 6. 2011

V České republice se musí změnit systém péče o týrané děti. K tomuto nekompromisnímu stanovisku vedla analýza šokujícího případu z Brna, kde bylo odhaleno týrání osmiletého chlapce. Trvalo několik let, rodiče ho surově bili a nedávali mu jíst. Analýza ministerstva práce a sociálních věcí zjistila, že sociální pracovnice postupovaly liknavě, nespolupracovaly se školou ani s dětským lékařem. V našem přenosovém voze je nyní ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Dobrý den.

Dobré poledne.

Pane ministře, jaké změny tedy přijdou v návaznosti na zjištění z vaší analýzy?

Tak my jsme především ustanovením té expertní skupiny chtěli dosáhnout toho, abychom zjistili, zda to pochybení je jednotlivé anebo zda je to vinou špatně nastaveného systému. A potvrdilo se bohužel obojí. To znamená, my v tuto chvíli musíme přistoupit k systémovým změnám v tom systému péče o ohrožené děti. Budeme upravovat nebo navrhovat upravení zákona o sociálně-právní ochraně dětí tak, aby k podobným případům nemohlo docházet, tak abychom jim prostě předešli tím nastavením práce sociálních pracovníků na obcích.

Mělo by se tedy jaksi zpřesnit, jak má vypadat spolupráce mezi sociálními pracovníky, školou, lékaři a dalšími?

Ano, určitě. To je právě to, co jsme chtěli namodelovat tou prací expertního týmu. Na tom se účastnili jak odborníci na sociální práci, tak právníci, tak pedagogové. A je důležité říct, že právě musíme vytvořit systém, který je kompaktnější než ten dnešní. Ten dnešní je velmi roztříštěný, zasahuje do přibližně 5 resortů. A my musíme především zajistit komunikaci mezi těmi jednotlivými lidmi, kteří se tím problémem zabývají, aby ten problém nebyl řešen izolovaně, ale z pohledu všech, kteří do něj musí zasáhnout. To znamená připravit metodiku a zajistit jednoznačný systém řízení a kontroly těch lidí, kteří tu sociální práci dnes provádí.

Kdy to, pane ministře bude a kdo bude garantem těch změn?

Tak resortně samozřejmě ta základní odpovědnost přísluší ministerstvu práce a sociálních věcí, to je naprosto jasné. Proto jsem také mluvil o tom, že předložíme novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Ta novela se už nějakou dobu připravuje a ty výsledky expertního týmu, ty jsou velmi dobrým impulsem pro dopracování některých konkrétních záležitostí. A ta novela, ten nový způsob sociální práce, systematičtější a mnohem lépe kontrolovaný by měl nastoupit v příštím roce.

V příštím roce. Od ledna?

To ještě není úplně jasné. To samozřejmě bude záviset na tom, jak dlouhý bude legislativní proces. Já věřím v tomto ohledu, že ta novela zákona vzhledem k tomu, jakým směrem jde, takže bude projednávána bez nějakých, řekl bych, politických tahanic. V takovém případě by to bylo výborné, protože by mohla začít platit už od začátku příštího roku.

Pane ministře, a o žádných těch problémech, o kterých jste hovořil, jste před tím nevěděli? To muselo dojít až k tomuto případu týrání chlapce v Brně, aby s tím někdo začal něco dělat?

Já myslím, že ten příklad je skutečně zaznamenání hodný, protože ta rodina byla sledována více než 10 let, od roku 2000 nebo 2001. A několikrát tam proběhly intervence, dokonce bylo podáno trestní oznámení.

Ano, ale já jsem se ptal na to, jestli jste věděl o té roztříštěnosti péče.

Já jenom dopovím. Dokonce tam proběhlo trestní řízení, které nakonec bylo odloženo. Sociální pracovníci na základě toho odloženého trestního řízení se přestali tou rodinou zabývat. To znamená, je to skutečně záležitost několika resortů. Ano, ty analýzy samozřejmě dlouhodobě říkají, že systém péče o ohrožené děti v České republice má mezery, proto také už jsme připravovali změnu zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Tento impuls přišel jako naprosto jednoznačné prokázání, že ty změny jsou potřeba. Bohužel přišel takovýto impuls jako potvrzení.

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Děkujeme za rozhovor. Na shledanou.

Děkuji za pozvání. Pěkné odpoledne.

 

 

Jan Bumba

Český Rozhlas 1  - Radiožuzrnál, 1. 6. 2011

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme