Drábek: Postoj Nečase k sKartám nechápu

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Jaromírem Drábkem

12. 4. 2013

sKarty jsou až třikrát předražené a vydělává na nich firma, která dodává platební systém pro Českou spořitelnu, tvrdí v dnešním rozhovoru pro Hospodářské noviny předseda vlády a ODS Petr Nečas. Státu, úřadu práce ani samotné bance prý tento projekt žádný užitek nepřináší. Premiér upozorňuje, že za vleklými problémy se sociálními kartami je politikaření TOP 09. Proti prohlášení se ohradila Česká spořitelna, podle které náklady na výrobu karty odpovídají na trhu obvyklým cenám. Na lince je bývalý ministr práce a sociálních věcí a místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek. Dobrý den.

Pěkné poledne.

Tak, pane místopředsedo, je pravda, že jsou sKarty třikrát předražené, jak tvrdí Petr Nečas?

Víte, já nevím, kde vzal pan premiér ty údaje, já o obchodním vztahu mezi Českou spořitelnou a dodavatelem karet samozřejmě nic nevím, protože stát za výrobu těch karet neplatí ani korunu, a to, kde si objednává, jakým způsobem si objednává Česká spořitelna výrobu karet, či zda si je vyrábí sama, to skutečně vůbec není záležitostí ani ministerstva, ani státu.

Když se chystala smlouva s Českou spořitelnou, tak o tom vůbec nebyla řeč, kolik můžou sKarty stát, nezajímalo to ministerstvo práce?

Ministerstvo to zajímalo z jednoho jediného pohledu a to je vydání karty při tom, když někdo tu kartu ztratí nebo, nebo zničí, když musí být vydána karta nová a je ceníková položka na to, jakým způsobem uhradí ten klient, který zavinil poškození nebo, nebo ztrátu té karty, tak jakým způsobem uhradí vydání nové karty. Tam je podobně jako je tomu u občanského průkazu nebo u jiných dokumentů, tak tam je stanovena cena za vydání takové nové karty. Nicméně tu základní kartu ve všech případech vydává úřad práce zdarma, spořitelna jí dodává státu bez jakéhokoli poplatku.

Ovšem premiér taky v tom rozhovoru pro Hospodářské noviny nadnesl, že z celého projektu nemá prospěch vůbec žádná strana, právě kromě té dodavatelské firmy. Souhlasíte s tím?

No tak s tím samozřejmě nemohu souhlasit z jednoduchého důvodu. Ten systém je nastavený tak, aby právě státu odpadly náklady s rozesíláním sociálních dávek a to se, to se podařilo. Ten projekt funguje, dnes je vydání více než čtvrt milionu karet a myslím si, že dnes už nikdo nemůže zpochybnit, že ten systém jak po technické stránce, tak po stránce úspor státu funguje, protože prostě skutečně stát neplatí za distribuci dávek prostřednictvím sKarty ani korunu. Samozřejmě pokud se zvedají různé hlasy, jako že se musí pořídit čtečky a že se o to musí starat nějací zaměstnanci, no to by se o tu výplatu dávek museli starat stejně a pokud bychom použili nějakou jinou technologii, tak, tak by to také něco stálo, nicméně ...

Ale vy říkáte ...

... ten samotný, ta samotná výroba karet a ta samotná distribuce dávek je skutečně, skutečně pro stát naprosto bezplatná.

Vy ale říkáte, že nikdo nezpochybňuje, že karty přinesly úsporu, ale premiér říká, že žádnou úsporu nepřinesly.

Já nevím, že čeho pan ...

Proč by to říkal, proč by lhal?

Ale to se zeptejte jeho, nikoli mě. Já říkám, že je naprosto jednoznačně doložitelné a ta smlouva je dodnes vystavena na webu, že stát za distribuci dávek prostřednictvím sKarty nic neplatí, na rozdíl od té varianty, kdy jsou dávky vypláceny prostřednictvím České pošty. A pokud pan premiér říká něco jiného, tak se jeho zeptejte, na základě čeho to říká.

On také říká, že za pokračováním sKaret a za tou snahou prodloužit trvání funkčnosti může být snaha TOP 09 její politické zájmy nebo něco většího v uvozovkách, tady cituji. To zní skoro jako obvinění z nějakých nekalých úmyslů. Ohradí se TOP 09 na koaliční úrovni?

Musím se přiznat, že tomu já vůbec nerozumím. Asi nejsem správný druh politika, abych, abych takovým prohlášením rozuměl. Určitě se TOP 09 tím bude zabývat, ale především se podle mě TOP 09 musí zabývat tím, že pan premiér místo toho, aby se staral o prezentaci kroků vlády, aby prezentoval to, co vláda udělala, byť to bylo nepopulární, například to, že vláda provedla, sice nepopulární, ale nutnou reformu sociálních dávek, která uspořila 8 miliard korun a přitom se snížila míra ohrožení chudobou, to zdůrazňuji snížila míra ohrožení chudobou ...

Tak dobře, takže to je zase úkol pro premiéra podle vás, ale ...

To je jedno, ano, to je jednoznačně úkol pro premiéra a tento ...

A teď se bavíme o sKartách, pane místopředsedo. Mě by zajímalo, jestli TOP 09 by byla ochotna připustit jejich zrušení?

To si myslím, že je otázka, na kterou já neznám jednoznačnou odpověď. Názor TOP 09 je jasný. Ten projekt stojí na správných základech, je samozřejmě potřeba dolaďovat a dopracovávat věci, které v průběhu vztahu, v průběhu toho projektu vystávají. To je naprosto jednoznačné, to si myslím, že u každého takového to projektu je. Ten základní cíl zlevnit vyplácení dávek pro stát, ten proces, to znamená tu proceduru zlevnit a zároveň rozšířit možnosti klientů, jak čerpat finanční prostředky, ten si myslím, že je dnes naprosto jednoznačně prokazatelně splněn, pokud čtvrt milionu lidí tento způsob využívá.

Říká bývalý ministr práce a sociálních věcí, místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek. Děkuji, na shledanou.

Děkuji za pozvání, pěkné odpoledne.

Veronika Sedláčková

Český rozhlas Radiožurnál, 12. 4. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme