Drábek: ODS kvůli sKartám otáčí a staruje předvolební kampaň

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Jaromírem Drábkem

Veřejné osočování mezi špičkami ODS a TOP 09 eskaluje od chvíle, kdy do koaliční shody vstoupila prezidentská volba. Kandidát a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg se sice nedostal na Hrad, ale přinesl cenné politické body a nárůst preferencí svojí straně. Naopak ODS se propadla k jedenácti procentům voličské podpory.

12. 4. 2013

Nyní se symbolem přetahování o sympatizanty stal projekt sKaret. Jaromír Drábek, místopředseda TOP 09 a bývalý ministr práce a sociálních věcí, pod jehož vedením se sKarty zrodily, označil v rozhovoru pro IHNED.cz hlasitou kritiku ODS za předčasné spuštění předvolební kampaně.

Premiér Petr Nečas a ODS stále útočněji napadají sKarty a jejich prostřednictvím TOP 09. Jakou k tomu má podle vás motivaci?

Nejsem členem ODS, ale místopředsedou TOP 09. Ale každý soudný čtenář si udělá obrázek sám, když vidí, že se premiér zaměřuje více na politický boj s TOP 09 než na řízení vlády. Ta udělala řadu úsporných opatření, která jsou pro republiku prospěšná, ale premiér je tak nedokáže prezentovat.

Co si myslíte o premiérově názoru, že by se sKarty měly nyní zrušit a později se vláda má k jejich myšlence a realizaci vrátit? 

Už letmým podíváním na čísla zjistíte, že stát nyní za projekt neplatí ani korunu. Zrušení projektu a jeho opětovné zavedení by znamenalo ztrátu dohodnutých podmínek, které jsou pro stát výhodné.

Když si ODS přeje konec sKaret, proč to podle vás pan premiér nenařídí ministryni práce a sociálních věcí Ludmile Müllerové?

Tato logická otázka by měla směřovat na členy vlády a poslance z ODS. Když se jednalo a schvalovalo legislativní vymezení sKaret, hlasovali poslanci tehdejších Věcí veřejných i ODS pro. Měli k dispozici veškeré údaje, zadávací podmínky byly již několik měsíců zveřejněné. Klíčové bylo, že stát nevydá za distribuci sKaret ani korunu, a to se také podařilo dodržet. Základní podmínky, jak má projekt vypadat, byly jasné a celá koalice pro legislativní vymezení sKaret hlasovala. Pokud dnes ODS hlasitě vykřikuje, že chce sKarty rušit, možná se snaží zakrýt právě to, že po roce a půl začíná názorově otáčet. A samozřejmě to ukazuje, že došlo k poněkud předčasnému spuštění předvolební kampaně.

Ohrožují ataky ODS na TOP 09 koaliční projekt?

Je standardní, že čím více se blíží volby, tím méně soudržný je koaliční projekt. Ale pokud ODS na svého koaličního partnera už rok a půl před volbami uplatňuje zbytečné politické ataky, zpochybňuje to kroky, které vláda udělala, řadu úsporných opatření, které bylo nutné udělat a jsou pro zemi prospěšné. Vezměte si, že sociální reforma, kterou vůbec nebylo lehké zavést, ušetřila státu 8 miliard a přitom snížila reálné riziko ohrožení chudobou. Sděluje toto pan premiér veřejnosti?

Kateřina Surmanová

iHNed.cz, 12. 4. 2013, rubrika: Politika

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme