Drábek: Nový Zákoník práce bude jednoznoznačnější a jasnější

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

26. 5. 2011

Michaela JÍLKOVÁ, moderátorka

Máte slovo, hezký večer, milý diváci. Někteří z vás mi na ulici až se slzami v očích říkají, jak neurvale a vyděračsky se k nim někteří zaměstnavatelé chovají. Nevyplácejí domluvené mzdy, přesčasy, vyžadují práci 12 hodin denně a někdo si dokonce ani v případě potřeby nemůže dojít na toaletu. Teď se připravuje novela zákoníku práce. Týká se 4 milionů zaměstnanců. Komu a v čem pomůže?

Michaela JÍLKOVÁ

Pane předsedo, a vy, odbory dokonce říkáte, že až vstoupí v platnost tady novela Zákoníku práce, kterou připravuje pan ministr, tak že se dokonce zhorší postavení a jistoty zaměstnanců. Abychom začali něčím konkrétním. Můžete tedy konkrétně říct panu ministrovi v čem se zhorší to jejich postavení?

Zdeněk ČERNÝ, předseda Odborového svazu energetiky a chemie

Já si myslím, že to je velice jednoduché. Já vidím anebo odbory vidí jako jedno z takových těch zhoršení postavení prostřednictvím například zjednodušení nebo snahy o zjednodušení výpovědních důvodů. Tam si myslím, že to je jednoznačné.

Michaela JÍLKOVÁ

A co třeba vám vadí? Tam je jedna novinka.

Zdeněk ČERNÝ

Tam je, ano, tam je jedna novinka. Ta novinka je podle mého názoru velice zásadní a to jest například porušení režimu dočasně práce neschopného člověka. A v podstatě tato možnost respektive tato porušení režimu vlastně dává zaměstnavateli možnost, že může s člověkem rozvázat pracovní poměr a to si myslím, že je docela tvrdá věc, protože samozřejmě, pakliže se ten případ stane, tak ten člověk už je, řekl bych, nějakým způsobem potrestán, potrestán tím způsobem, že je krácen na dávkách a tak dále. Ale aby to bylo jako důvod pro ukončení pracovního poměru, to je, to je tvrdý.

Michaela JÍLKOVÁ

Ano, tak jenom aby diváci věděli, prostě když prvních 21 dnů, když jste v pracovní neschopnosti, budete přistiženi, že nedodržujete ten režim, má zaměstnavatel potom právo vám dát výpověď. Pane ministře, můžete vysvětlit, proč jste k tomuto přistoupili?

Jaromír DRÁBEK

Z jednoduchého důvodu. Protože už nějakou dobu právě těch prvních 14 dnů nebo teď od letošního roku prvních 21 dnů té takzvané nemocenské platí zaměstnavatel a pokud ten zaměstnanec bezdůvodně nepřijde do práce, pokud porušuje léčebný režim, to znamená, že bezdůvodně nepracuje. Pokud dělá  něco jiného, než že se léčí, tak to znamená, že bezdůvodně nepracuje a je to stejné, jako jakákoliv jiná neomluvená absence.

Pavel JUŘÍČEK, viceprezident Svazu průmyslu

Tak jestli já můžu k tomu. Já si myslím, že logicky každý z vás, jestliže chce nakládat se svými penězi, tak má taky chuť je kontrolovat. A jestliže zaměstnavatelé dneska platí těch prvních 21 dnů, tak myslím si, že je samozřejmě rozumné a seriózní k tomu přistupovat tak, abych, aby ten zaměstnavatel měl právo kontroly, jak se s těmahle penězma nakládá. Samozřejmě tady to, co jste uváděla, tak to si myslím, že to je extrém a to je exces, který by se určitě neměl stávat. Ale myslím si, že principielně a koncepčně v tomhle směru je ta, tento zákon určitě lepší, než byl ten předcházející. Myslím si, že je vždycky potřeba rozumně k tomu přistupovat.

Jan WIESNER, viceprezident Hospodářské komory

A samozřejmě je to na zaměstnavateli, poněvadž zaměstnavatel platí a my jsme se do toho dostali, bylo 14 dní, potom v současné době jsou tři neděle, které platíme. No a samozřejmě, že musíme mít tedy nějakou páku na to, aby se ten léčebný režim dodržoval, když už do toho ty peníze dáváme. A to, co vy říkáte, že si jde třeba nakoupit, no tak taky má vycházky. Takže pakliže je to v době vycházky, tak si může nakoupit. A mimo je to skutečně hrubé porušení pracovní kázně.

Jaroslav BLÁHA, obráběč kovů

Já prostě s tímhle tím nesouhlasím, protože ti zaměstnavatelé, oni platěj a neplatěj jo. Máme tady spoustu zaměstnavatelů, ke kterým nastoupíte a nevyfasujete monterky, nedají vám nic. Dělají si, co chtějí. Prostě ten přísnej režim by měl bejt na zaměstnavatele, ne na zaměstnance. Protože fakt ten zaměstnavatel si tady dělá, co chce. Já prostě mám spoustu zaměstnání a když někde se domluvíte se zaměstnavatelem o nějaký mzdě a přijdete tam a on vám potom dá hodinovou, minimální hodinovou mzdu 48,10, která je podle zákona a vy jste se na něčem domluvili a on vám jí nedá, co potom chcete dělat?

Jaromír DRÁBEK

Přece ale tak to nestojí, jestli přísnost má být na zaměstnance nebo přísnost má být na zaměstnavatele. Přece zákony musí dodržovat všichni, jak zaměstnavatelé, tak zaměstnanci. Tady padlo, že tady padlo, že

Jaroslav BLÁHA

Ale oni nedodržujou, pane ministře, oni nedodržujou.

 

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí

Tady padlo, že zaměstnanců je přibližně 4 miliony. Zaměstnavatelů je několik set tisíc. Takže pokud tady budeme předhazovat, že ten zaměstnavatel jednotlivý udělal nějakou chybu, no tak to samozřejmě z druhé strany může padat, že ten zaměstnanec také udělal nějakou chybu. To přece, to přece nejde. Musíme říkat: pravidla platí pro všechny.

Michaela JÍLKOVÁ

Dobře, ale pane ministře.

Jaromír DRÁBEK

A ten návrh, ten návrh změny Zákoníku práce právě směřuje k tomu, aby ta pravidla byla jasnější, jednoznačnější, pochopitelnější jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak pane ministře, já bych zde se tedy zastala pane Bláhy. Víte, vy jste to slyšeli podle těch ohlasů. Ono jde o to, že věřme, že většina zaměstnavatelů je slušných. Ale pozor, opravdu dle ohlasů diváků těch neslušných, těch opravdu vydřiduchů, prostě jejich počet roste.

Jaromír DRÁBEK

Ne, paní Jílková, já to takhle nemůžu přijmout. Přece to, co jsme slyšeli, to, co jsme slyšeli na rádiu Impuls, tak bylo přesně postaveno i na druhou stranu. Přece nemůžeme posuzovat podle té výrazné menšiny ať už zaměstnanců nebo zaměstnavatelů, kteří prostě nedodržují zákon.

Michaela JÍLKOVÁ

Dobře, ale tady jde o to,

Jaromír DRÁBEK

Ale to je věc toho, abychom právě proto, měníme Zákoník práce, aby bylo jasnější a jednoznačnější, jaké jsou povinnosti na jedné straně a na druhé straně.

Zdeněk ČERNÝ

Jestli můžu, pane ministře, ono nejde jenom, řekl bych, o ten důvod, o kterém tady se teďka rozvinula diskuze. Samozřejmě znovu musím zopakovat, že jsem přesvědčen a myslím jednoznačný názor odborů, že v podstatě je to příliš tvrdé. Protože jak říkám, říkáte vy správně nebo pánové zastupující zaměstnavatele, že samozřejmě zaměstnavatelé platí, mají právo kontroly. To jim nikdo neubírá a to je správný. A já si myslím, že ta kontrola je třeba. Nicméně prostě ten důvod pro to, aby s tím člověkem byl ukončen pracovní poměr, je velice tvrdej a navíc, řekněme si otevřeně, jestliže toho člověka, jestli s tím člověkem ten pracovní poměr takto ukončíte, tak on půjde na úřad práce a nemá nárok prostě na podporu v nezaměstnanosti. Když je ten důvod takovýto. A to opravdu, nezlobte se na mě, to se domnívám, že je příliš. A ono v podstatě, řekl bych ten důvod, který byl nastaven při té novele Zákoníku práce, že je potřeba vytvořit lepší klima pro tu možnost ukončit pracovní poměr s člověkem, tak si myslím, že to tak není. Podívejte se, v odvětví, v kterém já působím, to znamená v energetice, v chemii, já prostě neznám, že by, jsou to velké firmy, připouštím, ale že by tyto firmy měli nějaký problém, řekl bych vůbec se Zákoníkem práce jako takovým a podívejme se, bylo tady období krize. Nesetkal jsem se s problémem, že by zaměstnavatelé měli problém propouštět lidi. A ty důvody tady prostě byly a ten zaměstnavatel si našel, když chtěl a prostě s tím člověkem se rozešel.

Michaela JÍLKOVÁ

Tak, abychom jenom dokončili to vyhození vlastně z důvodu porušení nemocenské. Paní Dubová, tak vysvětlete pánům, proč vám to tak vadí, tady jste se shodli, že na nákup může jít v době vycházky, uznáváte, ale že taky někteří zaměstnanci využívají pracovní neschopnost k tomu, že třeba opravují, já nevím, střechu, dům nebo prostě si chtějí odpočinout?

Marcela DUBOVÁ, předsedkyně Závodního výboru v porcelánce

Hm, samozřejmě, i tak je to možný postavit. Ale zdůrazňuju znova jako, pro nás je to takhle opravdu moc tvrdý.

Michaela JÍLKOVÁ

A proč je to tak tvrdý?

Marcela DUBOVÁ

Myslím, mohlo by se třeba, já nevím, ten zaměstnavatel, když už by toho nemocnýho chytil, že teda nebyl doma, že někde jinde pracoval. Tak dát mu nějaký napomenutí. Ale rovnou to vyhazovat. Za jedno a za druhý, jestli ještě můžu. On, když potom zůstane bez práce, tak nemá nárok vůbec na nic. Na podporu z úřadu práce a nemá  nárok ani na odstupný.

Jaromír DRÁBEK

Pravidla je potřeba dodržovat. Jestli dnes ten zaměstnanec, který poruší léčebný režim, tak jediný trest, který pro něj je, že se mu ta dávka odebere, no to je prostě loterie. To je v podstatě návod k tomu, aby se právo porušovalo. To znamená ten trest prostě musí být tvrdý. Já uznávám, že je tvrdý, ale ten trest musí být tvrdý, protože a na tom se asi shodneme, dokud ten trest nebude takový, že bude odrazovat lidi od porušování práva, tak prostě si tady můžeme něco povídat, ale nikdy to nevyřešíme.

Jaroslav BLÁHA

Pane ministře, já bych reagoval. Ano, ať jsme, ať je přísnost na zaměstnance, ale ať je přitom i na zaměstnavatele. Když nastoupím do zaměstnání a zaměstnavatel mi dává smlouvu až po třech nedělích a já ani nevím, za kolik pracuju.

Michaela JÍLKOVÁ

Ano, pojďme k tomuto.

Jaroslav BLÁHA

To je teda vrchol. To je vrchol zaměstnavatelů, nezlobte se.

Jaromír DRÁBEK

To je samozřejmě špatně. V takovou chvíli za prvé do toho zaměstnání nemáte

Jaroslav BLÁHA

Jak ty budou trestaný, takový zaměstnavatelé?

Jaromír DRÁBEK

Takový zaměstnavatelé budou trestáni odebráním živnostenského

Jaroslav BLÁHA

Máte tady inspektorát práce?

Michaela JÍLKOVÁ

Počkejte, nechte reagovat. Pan ministr řekne, jak bude potrestán.

Jaromír DRÁBEK

Máme tady inspektorát práce a my jsme už několik měsíců začali dělat takzvané sloučené kontroly. To znamená, že kontroluje nejenom inspektorát práce právě proto, abychom to mohli řešit hned na místě. To znamená, takový zaměstnavatel

Jaroslav BLÁHA

Jenže inspektorát práce nestíhá. Jsou tak zahlcený, že nestíhají. Jako inspektorát práce ani úřady. Mají toho tolik, že.

Jaromír DRÁBEK

To znamená, že kromě toho, že udělujeme finanční sankci, tak zároveň jsme začali dávat trestní oznámení a žádosti na Živnostenský úřad o odebrání oprávnění k podnikání. A co se týká toho, že inspektoráty práce nestíhají, ano, v nejbližších dvou měsících, třech měsících, do konce pololetí přesouváme významnou část kapacit z úřadu práce na inspektoráty práce, proto právě došlo k reorganizaci úřadů práce, abychom mohli mnohem víc lidí vyčlenit na kontrolu.

ČT 1, 26. 5. 2011, Pořad: Máte slovo

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme