Drábek: Na stagnaci ekonomiky musíme reagovat

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

16. 3. 2012

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka

Ekonomičtí ministři dospěli dnes k tomu, že příští rok zřejmě bude nutné zvýšit daň z přidané hodnoty o procento v obou sazbách, tedy na 15 a 21 procent. Přitom ze snížené sazby vypadnou pleny a zdravotní pomůcky. K tomu, jak zdůraznil premiér, tlačí Česko Evropská unie. Konkrétní výsledek ale dnešní schůzka nepřinesla. Kromě už zmíněného růstu DPH Petr Nečas poznamenal, že vláda řeší taky, jakým způsobem valorizovat penze. Bez určitých úprav se státní rozpočet údajně neobejde ani v této oblasti. Po telefonu zdravím ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka z TOP 09. Dobrý večer.

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Pěkný podvečer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

A Richarda Falbra, europoslance za ČSSD. Dobrý večer.

Richard FALBR, poslanec Evropského parlamentu /ČSSD/

Dobrý večer.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane ministře, i když schůzka nepřinesla žádné konkrétní rozhodnutí, můžeme to vnímat tak, podle vyjádření premiéra Nečase, že už je prakticky jisté, že DPH příští rok poroste a že zachované zůstanou dvě sazby.

Jaromír DRÁBEK

Tak dokud není uzavřená celková dohoda, tak není jisté vůbec nic. Jisté je jenom to, že musíme reagovat na to, že Česká ekonomika je v tuto chvíli ve stagnaci a musíme reagovat, pokud chceme být odpovědní a nechceme si zhoršit situaci, která by se potom výrazně projevila za pár let, tak musíme reagovat rozpočtovými změnami. Tam je několik položek, které jsou velmi významné a které prostě nemůžeme pominout, jednak je to zdanění daní z přidaných hodnot, to znamená, sazby DPH, potom je to tempo valorizace důchodů, které při tom nulovém růstu prostě není udržitelné, pak je to oblast dalšího snižování výdajů států v provozní oblasti. A čtvrtou důležitou oblastí jsou prorůstové impulsy, které musí vláda nastartovat.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Když už jsme, pane ministře, u valorizace důchodů, tady zmínil předseda vlády, že existují dvě varianty, na kterých se zatím ekonomičtí ministři ustálili, můžete být konkrétnější, o co jde?

Jaromír DRÁBEK

Tak nemohu být příliš konkrétní, to je případně dotaz na pana premiéra, my jsme překládali jako ministerstvo práce a sociálních věcí propočítaných asi 6 variant, od nulové valorizace až do plné valorizace, která je v tom dnešním schématu. A šlo především o to, abychom vyčíslili, jaké jsou dopady na státní rozpočet, jaké jsou dopady na vývoj výše důchodů a tak dále, k té dohodě nedošlo, nicméně předpokládám, že tu dohodu budeme hledat dál.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane europoslanče, jak vy hodnotíte to, o čem se dnes bavili ekonomičtí ministři a to, k čemu dospěli, i když konkrétní výsledek není na stole, teď jsme slyšeli od pana ministra Drábka, jaké hlavní úkoly si kabinet klade, tedy především to zvýšení DPH, diskuse nad valorizací důchodů a tak dále?

Richard FALBR

Jak to můžu hodnotit jinak, než jako naprostý porušení slibu, těch stran, které jsou nyní ve vládě. Já si pamatuji, jak premiér Nečas, tehdy ještě ne premiér, chodil s dvěma síťovkami, v jedné nebylo skoro nic, a druhá byla plná, to měla být ta síťovka, která bude plná, když se vláda dostane k moci. Slíbili, že nebudou zvyšovat daně. Zavedli povodňovou daň, zvýšili DPH, jako kdyby DPH nebyla daň. A všechno začalo vlastně Topolánkovým batohem a zavedením rovné daně, protože pak se do státní pokladny dostává málo peněz. Nejlepší ministr financí Kalousek, který byl ministrem už za vlády Topolánka, není schopen vybrat daně, takže se neustále propadáme hloubš a hloubš. A pokud jde o to, co se chystá na důchodce, to považuji za takovou nehoráznost. A ještě jeden návrh ministra financí, že pracující důchodci nebudou moci si odečítat 24 tisíc z daní, no, to je prostě útok na tu /nesrozumitelné/ cesta, která se může nejmíň bránit.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane ministře, tady slyšíme výhradu ze strany opozice, že vláda neplní své sliby a pak taky jedna konkrétní narážka na otázku, kterou jsem taky chtěla položit, jestli jste dnes projednávali ten návrh ministra financí na zrušení té daňové výjimky pro pracující seniory?

Jaromír DRÁBEK

Tak na tu první otázku musím odpovědět, že nejsem úplně přesvědčen tak, jako pan Falbr, že česká vláda způsobila světovou hospodářskou krizi ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

To ne, on prostě řekl, že neplní té své sliby.

Jaromír DRÁBEK

A v současné, a v současné ekonomické situaci prostě ve chvíli, kdy Česká republika, její ekonomika je ve stagnaci, tak samozřejmě nemůže být ten vývoj předpokládaný takový, jaký jsme mohli předpokládat před 2 lety, před 3 lety, před 4 lety, to samozřejmě není možné. Co se týká, co se týká jednotlivých opatření ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Ta sleva na dani, jestli byste mohl konkrétně k tomu, zda jste to dnes probírali pro penzisty, kteří pracují?

Jaromír DRÁBEK

Tak my jsme diskutovali i tuto záležitost, nebyla to diskuse, která by byla nějak uzavřená, nedošli jsme k žádnému výsledku, nicméně je prostě potřeba říct, že je to jeden z návrhů, který zrovnoprávňuje občany České republiky, protože pokud někdo má nezdaněný příjem ve formě důchodů, a kromě toho ještě další nezdaněnou položku, poměrně masivní, která zajišťuje u ostatních občanů progresivitu daně, no, tak je to, je to výhoda, která oproti ostatním občanům prostě je, to tak je, jestli tuto výhodu pro pracující důchodce zachovat, nebo nikoliv o tom byla diskuse, ale zdůrazňuji, že je to výhoda, a ta diskuse není uzavřená.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane poslanče, pokud jde o pohled sociální demokracie na problémy rozpočtu a o snahu vlády udržet rozpočtový deficit v určité úrovni, podle vás to není nutné?

Richard FALBR

Nutné to je, ale ty nástroje, které volí tato vláda, to je jenom škrtání a na úkor těch nejslabších. Já znovu opakuji, že ten propad ve vybírání peněz do rozpočtu začal Topolánkovým batohem a pokračuje pořád dál ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Sociální demokracii tedy doporučuje konkrétně ...

Richard FALBR

Jsou státy v Evropě úspěšný a budu jmenovat severský státy, kterých se krize dotkla nejméně, mají vysoké daně, mají silné odbory, velké přerozdělování a jsou konkurenceschopné. Takže ty neoliberální žvásty, které slyšíme každodenně, od našich pravicových politiků, nejsou prostě pravdivé. A mě mrzí, že se dělají kroky, který spíš se celý systém, který jsme budovali, téměř 20 let poškozují, mezi ně patří například to, co pan ministr Drábek udělal s úřady práce na okresech, prostě zrušil, zavedl se jeden ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

To je debata, kterou už jsme tady vedli a povedeme, ale o tom teď řeč není.

Richard FALBR

To není debatou dneška. Já chci jenom říct, průměrný důchod u nás se pohybuje asi okolo 10500, to není žádná velká částka, vezmeme-li si nájmy, kde se ...

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Pane poslanče, abychom to zkrátili, vy si myslíte, že důchodci už nemůžou přijít o žádné další peníze.

Richard FALBR

No, jistě, ale hlavně, jestliže se v celé Evropě mluví o tom, že mají senioři být aktivní a pracovat a nakonec z toho, co si vydělají, si zlepšují ty podmínky, ve kterých žijí, já nevidím důvod, proč na ně brát takový, takovýhle, takovýhle bič a sebrat jim 24 tisíc ročně. To je pro ně hodně.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

To je výhrada opoziční sociální demokracie, pane poslanče, prosím, protože já bych teď zmínila ještě jednu aktuální věc, v centru Prahy se koná demonstrace protivládní v úsporné a reformní linii, tu pořádají autoři takzvané Holešovské výzvy, k důvodům protestů nám jeden z nich Jaroslav Popelka dnes po poledni řekl následující.

Jaroslav POPELKA

Účastní se hlavně lidé, kterým se nelíbí to, co se tady v této zemi děje, lidé, kteří jsou již vlastně dotlačeni na pokraj živoření a lidé, kteří prostě chtějí změnu a chtějí, aby se lidem v této zemi začalo žít líp, aby se zastavilo rozkrádání.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

To tvrdí jeden z autorů Holešovské výzvy. Podle nich by koaliční kabinet měl okamžitě podat demisi, měla by ho vystřídat úřednická vláda, odejít má taky prezident republiky. Pane ministře Drábku, bere vláda tyhle hlasy na vědomí?

Jaromír DRÁBEK

Tak určitě, určitě ano, ale je potřeba dát také nějakou alternativu, já bych to ilustroval na těch poznámkách, které řekl pan Falbr, a jenom skutečně jednou větou, sloučení úřadů práce jenom loni ušetřilo 180 milionů korun. Ve Švédsku v tom příkladném sociálním Švédsku se důchody zvyšují a také snižují, podle toho, kolik se vybere na pojistném. To jsou prostě záležitosti, které není možné pominout a jestli chceme se z něčeho poučit, tak je potřeba se vždycky poučit vcelku. A pokud dnes demonstrace jsou směřovány proti tomu, co dělá vláda, tak je potřeba nabídnout alternativu, ano, každý má svobodně možnost vyjádřit názor a je to skvělé, že žijeme v demokracii, ale je také potřeba nabízet alternativu, pokud někdo říká, že se lidé mají mít lépe, to znamená, že všem je potřeba dát více peněz, no, tak je potřeba to také z něčeho zaplatit. A je potřeba říci, z čeho.

Veronika SEDLÁČKOVÁ

Uvádí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, místopředseda TOP 09. Já děkuji taky Richardu Falbrovi, europoslanci za ČSSD. Pánové, díky, na shledanou.

Richard FALBR

Na shledanou.

Jaromír DRÁBEK

Děkuji za pozvání. Pěkný večer.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 16. 3. 2012

Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme