Drábek: Máme stejný názor jako před rokem

Rozhovor s místopředsedou TOP 09 Jaromírem Drábkem

31. 1. 2013

Koalice se zatím nedohodla na požadavku strany TOP 09, aby se vláda zavázala k přijetí evropské úmluvy o rozpočtové kázni, takzvaného fiskálního paktu. TOP 09 jejím přijetím podmínila podepsání nové koaliční smlouvy. ODS ale už před dnešní koaliční schůzkou odmítla tento postup jako zbytečně ultimativní. Jednání se za stranu TOP 09 zúčastnil také její místopředseda Jaromír Drábek. Dobrý večer.

Pěkný večer.

Pane Drábku, jak tedy schůzka dopadla? Odmítli váš požadavek obě další koaliční strany?

My jsme samozřejmě projednávali řady okruhů. Co se týká této záležitosti, která spadá do kapitoly zahraniční politika, tak skutečně oba koaliční partneři odmítli tu formulaci, kterou navrhla TOP 09. Nicméně, to není žádná nová situace, protože vláda o této problematice jednala už před rokem. Stanovisko TOP 09 je stejné jako před rokem, nevidíme žádný důvod, proč Česká republika, když chce být rozpočtově odpovědná, dokonce připravuje vlastní vnitrostátní úpravu, takzvanou finanční ústavu, proč by se měla vydělovat ze středu zemí Evropské unie, které chtějí být rozpočtově odpovědné a takových zemí je naprostá většina.

Nicméně, s tím požadavkem, že buď tedy vláda do té nové koaliční smlouvy přidá závazek ještě letos přistoupit k tomu fiskálnímu paktu a nebo TOP 09 nepodepíše novou koaliční smlouvu, s tím jste přišli až teď?

Samozřejmě je to situace, která vzniká při vyjednávání o nějakém textu smlouvy. ODS přišla před 14 dny s řadou bodů, které chce prosadit do koaliční smlouvy. TOP 09 také přišla se svými požadavky, to si myslím, že při vyjednávání nějaké dohody normální jde jenom o to, jakým způsobem dál to jednání bude pokračovat.

A jaký je váš odhad? Jakým způsobem myslíte, bude to jednání dál pokračovat?

Tak, my probíráme jednotlivé kapitoly na pracovní úrovni, řekl bych spíše na technické úrovni, jsme přibližně v polovině jednání o textu koaliční smlouvy, to znamená my dokončíme na pracovní úrovni ten text, těch rozporů je tam celá řada, to se netýká jenom fiskálního paktu. Ty rozpory potom bude řešit vrcholové setkání koalice, to, co bývá označováno za K9 a tam je ta správná platforma, to je to správné místo, kde se musí ty rozpory řešit.

Vaše strana bude na tok požadavku připojit se k fiskálnímu paktu trvat, i když se vám nepodaří přesvědčit vaše koaliční partnery?

Když se nám nepodaří přesvědčit naše koaliční partnery, tak budeme přesvědčovat tak dlouho, dokud je nepřesvědčíme, případně vláda bude vládnout nadále bez uzavřené koaliční smlouvy, to není žádná situace, která by byla nová, protože od té doby, co z vlády odešli Věci veřejné, tak už řadu měsíců vláda vládne bez uzavřené koaliční smlouvy, takže to nijak nenarušuje ani programové prohlášení vlády, ani odpovědnost a důvěru vlády vůči Poslanecké sněmovně. Pokud se vyjednává nová koaliční smlouva, nová ustanovení, tak je celkem zřejmé, že se vyjednává o jednotlivých návrzích, jednotlivých koaličních stran, ale nemá to nic společného s programovým prohlášením vlády a s důvěrou vlády v Poslanecké sněmovně.

Vidíte, pane Drábku, nějakou možnost dohody, kdyby vy jste ustoupili například vaším koaličním partnerům v něčem a oni by za to podpořili tento návrh nebo tu podmínku připojit se k fiskálnímu paktu?

Já v tuto chvíli vůbec nechci předjímat tu konečnou dohodu, protože tak, jak jsme řekl, těch rozporů je tam celá řada v jednotlivých kapitolách, a to je skutečně otázka toho závěrečného jednání na vrcholové úrovni, na úrovni K9.

Říká místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek. Děkujeme a na slyšenou.

Děkuji za pozvání. Pěkný zbytek večera.

Jan Richter

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 31. 1. 2013

Štítky
Osobnosti: Jaromír Drábek
Témata: EU, Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme