Drábek: Lidé budou schopni pracovat i v 70 letech

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

27. 6. 2011

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v rozhovoru obhajuje zvýšení věkové hranice pro odchod do důchodu. Mladé lidi neděsí, že budou muset kvůli penzijní reformě pracovat řádově do 70 let, je přesvědčen ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Máte dva potomky, kterým je 20 a 18 let. Nezeptali se vás, co to prosazujete, že budou muset jít do důchodu až skoro v 70 letech?

Samozřejmě. Pokud dáte dnešním dvacetiletým jasnou informaci, že demografické trendy říkají, že si svou ekonomickou aktivitu musí plánovat řádově do sedmdesáti let, tak to pro ně není zpráva, která by je děsila. Má dvacetiletá dcera a osmnáctiletý syn to berou jako realitu, se kterou je třeba pracovat.

Do kolika let podle vás člověk vůbec může pracovat? Neurčili jste žádnou horní hranici.

Ptáte se na rok 2011, nebo na rok 2060, nebo 2080? Vezměte si dnešní dvaašedesátileté, kteří odcházejí do důchodu. Kdybyste se na tuto věc zeptal v roce 1955 nebo 1960, tak se vám určitě všichni vysmějí, že není možné pracovat do 62 let. A stejně připadá někomu zvláštní, když dnes říkáme, že v druhé polovině tohoto století budou lidé v pracovní aktivitě běžně i poté, co jim bude více než 65 let.

Trváte na tom, že budou schopni normálně pracovat i v 70 letech?

Naprosto jednoznačně. Jen za posledních dvacet let se průměrný věk dožití zvýšil řádově o pět šest let. Tento trend pravděpodobně bude pokračovat. Diskuse je samozřejmě relevantní, protože se růst jednou zastaví. Ale to je věc rozhodování někdy v roce 2040.

Už dnes mají lidé, kteří po padesátce přijdou o práci, potíže sehnat jinou. Co budou dělat, když by podle státu měli pracovat třeba v 65 letech a dnešní mladí dokonce v sedmdesáti? Kdo je zaměstná?

To je ale přece i problém dneška. I dnes lidé odcházejí do předčasného důchodu, když mají problém po padesátce nebo po 55 letech sehnat jiné zaměstnání. Ale to nesouvisí a nesmí souviset se základním důchodovým systémem. Tady je potřebná solidní aktivní politika zaměstnanosti. Umožnit lidem, kteří ztratili práci ve své profesi, vzdělávací aktivity, přeškolování, rekvalifikace...

Odboráři v dopravě protestovali proti vládním reformám celodenní stávkou. Neobáváte se, že na podzim přijde i stávka generální?

Samozřejmě mě to nijak netěší. Nicméně jsem vstoupil do vlády, která si dala jasné zadání a získala pro to mandát od voličů, prosadit některé reformy, které jsou nezbytné. Když je neuděláme, doplatí na to celá společnost. Protože když je neuděláme teď, budou se muset provést později a o to budou tvrdší. Nechtěl bych se dočkat situace, ve které je dnes třeba Portugalsko, kde se vyplácené důchody musí snižovat o patnáct procent. V takové vládě bych neseděl.

Josef Kopecký

Mladá fronta DNES, 27. 6. 2011, Rubrika: Z domova, str. 3

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme