Drábek: Jen sloučení úřadů ušetří miliardu

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

16. 1. 2012

Dílčí problémy byly, ale hlavní je, že reformy prošly, říká v rozhovoru pro MF DNES ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09).

S kterou částí reformy byly největší problémy?

Jeden vznikl při projednávání daňové reformy, kdy jsme museli urychleně řešit loterijní zákon (ODS hlasovala pro jiné rozdělení výtěžku z hazardu, než koalice dohodla – pozn. red.). Ale pro mě bylo nejdůležitější, aby prošla důchodová reforma. To je na desítky let dopředu stěžejní a zásadní věc, která ovlivní vývoj české společnosti.

Na kterou část reforem jste nejvíc pyšný?

O to vůbec nejde. Nejdůležitější je, že základní reformní kroky byly schváleny. Jak důchodová a sociální reforma, tak základní prvky zdravotní a daňové.

Je něco, co mělo v zákonech být, ale z nějakého důvodu neprošlo?

O ničem takovém nevím. Ale samozřejmě kroky budou pokračovat, není hotovo. Například v mém resortu chystáme změny sociálně právní ochrany dětí, zrušení kojeneckých ústavů, změny v pěstounské péči. Ale tyhle věci není vhodné uspěchat amusíme o nich ještě hodně diskutovat.

Ne všichni sdílí vaše reformní nadšení. Nebojíte se například, že kvůli zpřísnění podmínek razantně přibude lidí, kteří byli dosud invalidní, ale nově „razítko“ nedostanou a budou bez práce i podpory?

To musíme rozdělit na dvě části. Jedna je úprava a vymezení invalidních důchodů. To proběhlo už v roce 2010, před mým nástupem na ministerstvo. Druhá věc je zlepšení posuzování, kde se teď přikláníme k metodikám světové zdravotnické organizace. Je spravedlivější a průhlednější.

Další kritici poukazují na to, že úřady práce, které nově vyplácejí sociální dávky, nápor nezvládají...

Jsem přesvědčen, že to zvládnou. Čísla mluví jednoznačně: za prvních deset dní tohoto roku se vyplatilo zhruba 900 tisíc dávek v objemu víc než tři miliardy korun. Víc snad není potřeba říkat. Jen poděkovat všem, kteří novou agendu dělají s obrovským nasazením a zvládli to bez jediného dne výpadku.

A kolik všechny reformy tedy ušetří státnímu rozpočtu?

Jen sjednocením úřadů práce a převedením agendy z obecních úřadu se ročně ušetří miliarda.

Tereza Strnadová

Mladá fronta DNES, 16. 1. 2011, Rubrika: Zpravodajství, str. 2