Drábek: Důchody dusí rozpočet

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

26. 6. 2012

Jakub ŽELEZNÝ, moderátor

Dobrý večer, začínají Události, jasné a spolehlivé. Vítá vás Jakub Železný. Vláda si bude muset příští rok  na výplatu důchodů půjčit 60 miliard korun. Ve svém prvním materiálu ke státnímu rozpočtu, který dnes projednal kabinet, s tím počítá ministr financí Miroslav Kalousek.Rekordní schodek na důchodovém účtu bude příští rok přesto, že vláda ve sněmovně prosadila výrazně nižší růst penzí než v minulých letech.

Jan ČERNÝ, redaktor ČT

Petr VAŠEK, redaktor ČT

Helena Krátká pobírá důchod 9 tisíc měsíčně. Vláda jí kvůli zpomalení růstu důchodů přidá příští rok místo čtyř stovek jen 140 korun, což se jí vůbec nelíbí.

Helena KRÁTKÁ, důchodkyně z Prahy

Když si koupíte léky a nákup, tak co vám zbyde z 9 tisíc.

Jan ČERNÝ, Petr VAŠEK

Jenže kdyby si stát přestal na důchody půjčovat, byla by na tom Helena Krátká ještě hůř. Vláda by jí musela devítitisícový důchod podstatně snížit. Stát jí totiž platí na důchod z vybraných peněz na penze jen 7600 korun. Zbylých 1400 korun si vláda půjčuje.

Jaromír DRÁBEK, ministr práce a sociálních věcí /TOP 09/

Není jiná cesta krátkodobě, než omezit alespoň dopad na zvyšování důchodového růstu snížením tempem růstu penzí.

Jan ČERNÝ, Petr VAŠEK

I přes výrazné zpomalení růstu důchodů vydá vláda příští rok na penze o dvanáct a půl miliardy víc než letos. Schodek na důchodovém účtu se tak stává největším problémem českých veřejných financí.Rekordní šedesátimiliardový deficit na penzijním účtu totiž vůbec poprvé v historii způsobí sám o sobě víc než polovinu celého schodku státního rozpočtu.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

Tento deficit bude doplňován z jiných zdrojů.

Jan ČERNÝ, Petr VAŠEK

Pokud by si vláda nemohla půjčovat, došli by jí už od začátku listopadu na výplatu důchodů peníze.Půjčovat na penze si přitom bude muset i v příštích letech.

Ondřej SCHNEIDER, Institut IDEA, CERGE-EI

Ten deficit, pokud nezměníme základní parametry systému tam zůstane, právě proto , že ten demografický vývoj je tak dlouhodobý, že vlastně není možné  krátkodobě na to reagovat.

Jan ČERNÝ, Petr VAŠEK

Nečasův tým hodně spoléhá na rozjezd velké důchodové reformy.Díky ní bude moci stát za deset let na penze vydávat méně.Jenže v příštích několika letech penzijní reforma schodek naopak prohloubí o 10 až 20 miliard ročně.Stát totiž umožní lidem vyvést ze státního systému do fondů 3 procenta z hrubé mzdy.

Bohuslav SOBOTKA, předseda strany /ČSSD/

Vláda by druhý pilíř zavádět neměla, tím by se ta situace o něco zlepšila,současně by měli být zrušeny stropy na platby sociálního pojištění.

Jan ČERNÝ, Petr VAŠEK

S odložením důchodové reformy ,ani se zrušením stropů na sociální pojištění ale Nečasova vláda nepočítá.Podle ní by mohli oba kroky českou ekonomiku poškodit.Jan Černý a Petr Vašek,Česká televize.

Jakub ŽELEZNÝ

Vláda naposledy vybrala na důchody víc, než za ně vydala v roce 2008.Tehdy byl důchodový účet v plusu sedm a půl miliardy .Od roku 2009 je kvůli krizi na důchodovém účtu citelný schodek.V letech 9 a 10 už byl téměř 30 miliard, o rok později 40, letos počítáme ministerstvo se třiapadesáti miliardami, no a příští rok už jak bylo řečeno dokonce s 60 miliardami korun.Důchodový schodek roste hlavně kvůli zvyšování penzí.Průměrný důchod se jen v letech 2008 až 2012 zvýšil ročně zhruba o 339 korun a vliv na rostoucí náklady státu na důchodu má i růst počtu penzistů.V letech 8 až 10 přibylo každý rok 29 až 36 tisíc seniorů.Vloni to ale bylo rekordních 54 tisíc důchodců.Teď už vítám ve vysílání událostí  ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka.Pane ministře, v reportáži jsme slyšeli, že ten deficit na důchodovém účtu je jedním z největších problémů českých veřejných financí. Kde bude stát v budoucnu brát peníze na to,aby tedy penze zvyšoval?

Jaromír DRÁBEK

Dobrý večer.Tak každý rok je důchodový účet dorovnáván z ostatních položek státního rozpočtu z výběru daní.To v těch posledních třech letech, kdy výběr sociálního pojištění ,přesněji důchodového pojištění , je nižší, než vyplacené důchody ,je realita,a bude to realita i v následujících letech.Ten vývoj je skutečně velmi výrazně ovlivněn ekonomickou stagnací, nízkým růstem ekonomiky a nedá se předpokládat, že by v následujících dvou ,třech letech došlo k nějaké razantní změně.Proto také jsme museli přistoupit k tomu, sice nepopulárnímu,ale nutnému opatření snížení tempa valorizace důchodů,protože jiná cesta prostě není.

Jakub ŽELEZNÝ

Opozice vás kritizuje za to, že chcete od příštího roku umožnit vyvedení těch tří procent z hrubé mzdy do soukromých fondů, tím vypadne z rozpočtu 10 až 20 miliard. Jakou to má logiku v roce, kdy hrozí takto vysoký deficit, pane ministře?

Jaromír DRÁBEK

Logiku to má jednoduchou. Je to odpovědné vůči dnešní mladé generaci, protože my jsme v této části důchodové reformy ve zpoždění oproti ostatním zemím, řádově 10, 15 let. A vzhledem k demografickému vývoji by nebylo možné za 30,40 let zajistit dostatečné důchody pro dnešní mladou generaci bez tohoto opatření. A pokud budeme tuto část důchodové reformy, to znamená zavedení spořícího pilíře, odkládat, tak to znamená, že bychom se chovali nezodpovědně vůči dnešním mladým lidem.

Jakub ŽELEZNÝ

Pane ministře, děkuji vám za rozhovor. Na shledanou.

ČT 1, 26. 6. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme