Drábek: Dosavadní tempo růstu penzí je neudržitelné

Rozhovor s ministrem práce a sociálních věcí Jaromírem Drábkem

29. 3. 2012

Ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromír Drábek. Dobré odpoledne.

Dobré poledne.

Pane ministře, berete vážně výhrady seniorů? Právě jsme slyšeli takový souhrn toho, co je trápí.

Tak samozřejmě ty argumenty beru vážně a nedělá mi žádnou radost, že musíme ve vládě diskutovat o úpravě valorizačního schématu, ale je potřeba skutečně říct, jaká je reálná situace. Pokud ekonomika je delší dobu ve stagnaci, tak prostě žádná země nemá na to, aby zvyšovala důchody takovým tempem, jako v době ekonomického růstu. A jestli za posledních 10 let stouply reálné úrovně důchodů o téměř 30 procent, tak je naprosto jasné, že toto tempo valorizace je z pohledu ekonomické výkonnosti země v současné době prostě neudržitelné. To tak je a je to realita. A my samozřejmě můžeme strčit hlavu do písku a říct: Ano, teď s tím nebudeme nic dělat, ale potom dopadneme tak, jako v některých jiných zemích, že budeme muset důchody snižovat a toho já bych se nechtěl dožít. To si myslím, že je mnohem lepší cestou upravit to valorizační schéma, nikoliv zmrazit důchody, proti tomu já jsem se jednoznačně postavil ...

Aby rostly pomaleji penze.

Ale aby důchody rostly pomaleji, přiměřeně tomu, jaká je ekonomická výkonnost, abychom mohli dlouhodobě garantovat, že důchody prostě budou růst.

Ten základní požadavek, který jsme slyšeli před chvílí, tedy zachovat valorizaci v tom tempu, které v současnosti je, je tedy nesplnitelný?

To je v tuto chvíli neudržitelné. Tak jak jsem řekl, pokud za posledních 10 let ten dosavadní valorizační vzorec znamenal zvýšení reálné úrovně důchodů o téměř 30 procent, tak v době ekonomické stagnace si myslím, že každému musí být jasné, že ten dosavadní vzorec za takovéto situace je neudržitelný. Já jsem navrhl skutečně několik variant členům vlády, o těch variantách se diskutuje a já věřím, že dospějeme k takovému výsledku, který zajistí to, aby důchodcům byly kompenzovány ty změny daní, které znamenaly zvýšení nákladů ...

Tedy to, že náklady rostou, protože oni tvrdí, že pokud by penze rostly pomaleji, tak to nepokryje jejich životní náklady.

Tak, aby byly kompenzovány ty zvýšené náklady, které byly, které byly způsobeny rozhodnutím státu, tedy zvýšením, především zvýšením daně z přidané hodnoty, nicméně musíme se chovat tak, aby to bylo odpovědné vůči následujícím letům, abychom skutečně nedošli do té situace, že bychom najednou řešili situaci takovou, jaká je v některých jiných zemích, že budeme muset důchody snižovat. To by bylo skutečně to špatné řešení.

Dodává ministr práce a sociálních věcí za TOP 09 Jaromír Drábek. Já děkuji. Na shledanou.

Na shledanou.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál, 30. 3. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme