Dezinformační kampaně kolem očkování jsou útokem na demokracii, řekl Válek

Očkování proti covidu ukázalo, jak rychle je věda schopna reagovat na náhlé výzvy, ale také na sílu dezinformací. Problémem je nedůvěra v autority, řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). V pondělí v Praze odstartovala dvoudenní konference v rámci českého předsednictví Evropské unii. Jejím cílem je zhodnocení zkušeností získaných během pandemie koronaviru. Experti a politici se na ní zabývají například odmítáním očkovávání i vlivem dezinformací.

23. 11. 2022

„Dezinformační kampaně spojené s očkováním, které se v průběhu covidu objevily, jsou útokem na demokracii, na vědu. Jsou útokem na vše, co reprezentuje západní civilizace," řekl v rozhovoru pro ČT úvodem konference Válek. Problémem je podle něj nabourání důvěry v odborné autority. „Obecně důvěry v to, že demokratický systém funguje nejlépe ze všech možných. Faktem je, že očkování je opravdu jeden z největších výdobytků medicíny," zdůraznil.

Důvěra v očkování byla podle ministra nabourána různými dezinformátory. „A získat zpět důvěru v to, že západní vědecká medicína a věda je opravdu to, co má smysl a má pravdu, bude trvat," poznamenal. Na konferenci byli proto podle něj pozváni i mediální experti. Česko Evropské unii doporučuje, aby právě i oni byli součástí odborných doporučení. „Pomohou vysvětlovat veřejnosti a opakovat ty nejlepší pravdy, které pomohou situaci posunout," zdůvodnil.

Nedůvěra ve vakcíny napříč sedmadvacítkou je podle Válka podobná. Dodal, že Evropská unie se musí postavit k problému čelem a začít jasně a srozumitelně vysvětlovat význam očkování. „A podpořit vývoj nových vakcín," míní Válek.

Ministr zdravotnictví aktuálně vyzývá k očkování posilující dávkou. „Čeká nás pravděpodobně narůstající počet pacientů, kteří budou mít covid, a určitě narůstající počet těch, kteří budou mít chřipku. Jediný způsob, jak se bezpečně a efektivně vyhnout fatálnímu nebo vážnému průběhu těch nemocí, je očkování," řekl.

Důvěra v praktické lékaře

Velký vliv mají praktičtí lékaři, kteří mají důvěru svých pacientů. To, jak se staví k vakcinaci praktik, má poměrně velký vliv na proočkovanost v daném regionu. „Všechna očkování, která probíhají, jsou v podstatě v rukách praktiků. A totéž musí být v případě covidu," souhlasil Válek. Spolupráci s nimi označil za vynikající.

Právě i s ohledem na důvěru Válek věří tomu, že pomoci s proočkovaností by mohla vakcinace v lékárnách. To podle něj funguje už v jedenácti unijních zemích. „Tam, kde to očkování spustili, se zvedl zájem o očkování někde až o deset procent," uvedl.

Zdroj: Česká televize, 21.11.2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme