Destruktivní hašteření ČSSD

Reakce Jakuba Haase na článek v LN 19. 9.: Balíček je koncipován pro TOP 09

22. 9. 2009
Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka v sobotním rozhovoru tvrdí, že „balíček (opatření ministra financí Janoty) je koncipován tak, aby vyhovoval programu TOP 09", a dále, že „TOP 09 se s balíčkem zcela ztotožnila". Ani jedno tvrzení není pravdivé.

TOP 09 jasně deklarovala, že by snižovala schodek státního rozpočtu výhradně prostřednictvím úspor ve výdajích, nikoli zvyšováním daní. Se spoustou opatření typu zvyšování přímých daní se tedy nemůže ztotožnit a nejedná se o nic, co by bylo možné nalézt v jejím programu. Stejně tak nechápe, proč by měla být centrálně zvyšována daň z nemovitosti, když si o její výši mohou rozhodnout sama obecní zastupitelstva, jejichž obcím daň stoprocentně připadá.

V jedné a zásadní věci se představitelé TOP 09 od sociální demokracie liší. Uvědomují si mimořádnost situace a jsou připraveni tzv. Janotův balíček podpořit jako celek, ačkoli s mnohými opatřeními nesouhlasí. Kdyby každá strana trvala na svých programových východiscích, k dohodě by nikdy nemohlo dojít a schodek rozpočtu by příští rok dosáhl tragických 230 miliard korun. Nejjednodušší a nejrychlejší je schválit kompromisní Janotův návrh, který zcela nevyhovuje žádné straně, a nehrát si na svém vlastním písečku.

Právě na tomto přístupu lze demonstrovat rozdíl mezi konstruktivním stylem TOP 09 a destruktivním hašteřením sociální demokracie, které by v konečném důsledku vedlo k nedohodě a rekordnímu deficitu.

Jakub Haas, mediální koordinátor TOP 09
Lidové noviny, 22. 9. 2009, rubrika: Horizont, str. 11