Dejž to pánbůh, ať to teď ODS ve volbách vyjde

Rozhovor s Karlem Schwarzenbergem

31. 3. 2010
Mezi čtyřma očima s Karlem Schwarzenbergem Žádný jiný předseda politické strany ve volbách nefandí konkurenci tak jako šéf TOP 09. V rozhovoru pro MF DNES mluví o tom, že pro svou stranu si vysnil třetí místo: „Porazit komunisty, to by byl náš úspěch."

Výměna volebních lídrů v ODS vedla sociální demokraty k horečnému hledání „kompromitujících" informací na Petra Nečase. Mají strach, že náhlý odchod nepopulárního Mirka Topolánka může jejich hlavnímu konkurentovi nahnat v předvolebním finále nějaké body navrch. Co to bude znamenat pro další stranu, TOP 09? Její raketový start v předvolebních průzkumech byl do značné míry dán právě odlivem znechucených voličů od ODS. Nebudou se teď ke své „rodné" straně vracet, třeba ze strachu z Paroubkova volebního vítězství? A nedoplatí na to TOP 09 propadem v preferencích?

Sebevražda ODS, to je zlé

* Karel Schwarzenberg na úvod rozhovoru pro MF DNES trochu překvapivě projeví spíš obavu o to, jestli ODS nepáchá dobrovolnou sebevraždu.

"Z toho, co se teď děje, nemáme vůbec radost. Máme tady totiž takový zvláštní folklor, že se strany dobrovolně likvidují. Udělala to ODA, udělala to Unie svobody. Teď to vypadalo, že se k tomu řítí i ODS. Doufám ale, že to tak nedopadne. Dejž to pánbůh, že jim to s novým lídrem vyjde. Přeju jim, ať se co nejrychleji stabilizují. To je pro tuto zemi nutné. Petr Nečas, jak jsem ho poznal ve vládě, je slušný a pracovitý člověk, který má navzdory své imagi silné sociální cítění. Ale je to velký introvert, a to není pro volební boj nejpraktičtější vlastnost."

* Spíš než návrat některých voličů TOP 09 zpátky k občanským demokratům řeší obecnější problém: půjdou lidi vůbec k volbám?

„Jak jsou ne úplně neprávem naštvaní na celý politický establishment, tak jim každý politik může být toho času ukraden. Proto se obávám, že k volbám nepůjdou a udělají si krásnou jarní procházku."

*Nezastírám, že mě svým strachem o další osud ODS předseda TOP 09 zaskočil. Přece jen: neměl by právě teď, kdy to v konkurenční straně vře, mít ambici „vytřískat" z toho co nejvíc, představit „topku" jako správnou alternativu pro pravicové voliče?

"Byl bych velice rád, kdybychom byli ve volbách třetí, kdyby ta třetí příčka konečně patřila demokratické straně. Ne komunistům. Abychom se dostali na druhou příčku, tak to by asi ten volební pád ODS musel ještě strmě pokračovat. A to snad už nebude."

* Pokud má lídr TOP 09 uvést aspoň pár důvodů, proč by člověk měl volit je, a ne Nečasovu stranu, vysype ze sebe Schwarzenberg pár obecnějších odpovědí: 

„TOP 09 je opravdu konzervativní strana, které nejde o největší počet voličů, ale o to, aby lidem říkala naprostou pravdu." - „Žádné sliby, nýbrž ohled na rozpočet, aby se v příštích letech mohlo hospodářství zotavit." - „Do třetice je to otázka práva jako základu státu." - „Máme silný profil, pokud jde o ochranu životního prostředí."

Dal jsem úplatek. Co mi zbylo?

* Namítám, že tato hesla TOP 09 od ODS příliš neodlišují. S něčím podobným teď před volbami přijde každá pravicová strana. V tom si Karel Schwarzenberg bere na pomoc dávnou historii:

"ODS je strana, kde na začátku byla slavná věta, že není znám rozdíl mezi čistými a špinavými penězi. Nejen Václav Klaus, ale i jiní v ODS měli odtažitý vztah ke všem restitucím. Během poměrně dlouhého vládnutí ODS se nesoustředili na právo jako základ státu. Pro nás jsou tyto věci naprosto podstatné. Boj s korupcí je jedno z našich hlavních témat. Jsme toho názoru, že korupci se daří v šeru a pološeru. Proto je nutné nastolit úplnou průhlednost, včetně všech státních zakázek."

* Průhlednost. Transparentnost. Ano, to je ten slogan, který se už pár dní objevuje po celém Česku na volebních billboardech TOP 09 s rentgenovým snímkem, jenž má být dokonalým „prosvícením" Karla Schwarzenberga. Předseda strany tím chce dát najevo, že na rozdíl od mnoha jiných politiků nemá co skrývat. Oprůhlednosti jeho majetkových poměrů, myslím, vážně nikdo nepochybuje. Sotva byste v české politice našli člověka disponujícího tak velkým a tak dokonale zmapovaným rodovým jměním. Nicméně - v rozhovoru s ním, který v dubnu 2006 zveřejnily Hospodářské noviny, jsem si všiml takové jedné ne úplně průhledné vzpomínky. „O úplatek si mi snad přímo nikdo neřekl. I když možná, nepřímo, jednou... V jednom případě jsem se tomu podvolil... Nechme to být. Nešlo o nic velkého." Vyzbrojen touto historkou tedy testuji Schwarzenbergovu průhlednost. O co tehdy šlo?

"Týkalo se to restitucí. Věci se nehnuly a nehnuly. Dotyčný seděl na šanonu a naznačil, že na něm bude sedět ještě několik let. Že to u něj v šuplíku bude pořád dole. Tak mi mnoho nezbylo."

* Co jste mu dal? „Dal jsem mu něco," zdráhá se Schwarzenberg být konkrétnější. Naléhám znovu: Co jste mu dal? Narážím na vaši transparentnost.

"Dal jsem mu to, co si vyžádal. Mohl jsem si říct, že mu nic nedám, ale tím by se ten proces táhnul donekonečna. Vím, že jsem v tom okamžiku byl slabý. Na druhé straně jsem zjistil, že kdyby se ty věci neřešily, tak mezitím si ty věci dobří lidé rozebrali, takže jsem taky nemohl donekonečna čekat."

* Hovor na tohle téma mu je viditelně protivný. Jemnými gesty dává najevo, že víc opravdu říkat nechce: ani kolik zaplatil, ani jakého majetku se to týkalo. Naznačí jen, že dotyčný člověk, který si od něj úplatek vzal, na svém místě setrval ještě řadu dalších let. Znovu opakuje, že korupce je mor téhle společnosti.

„Tady se zveřejnilo už tolik korupčních afér týkajících se i politiků. V jiné zemi by dva dny nato byly demonstrace a ten politik by si netroufal vyjít z domu. U nás se na to dělají vtipy u piva. Bere se to jako samozřejmost. To je zvláštní postoj," kroutí hlavou a přidává jednu rodinnou historku. "Můj bratr, který se usadil v Honicích, v rodné vsi Našich furiantů, byl po většinu svého života počestný švýcarský bankéř. A byl překvapen, když za ním na Nový rok přišel soused s novoročním přáním: Hlavně dobré zdraví, pane doktore, to ostatní si nakradem! No kdybyste tuhle větu řekl sousedovi ve Švýcarsku, v Německu nebo Nizozemsku, tak dostanete facku, že vás to otočí."

Paroubek zahne, kdy se mu zachce

* Schwarzenbergova strana, jejíž preference oscilují kolem deseti procent, by po volbách mohla sehrát roli klíčového „jazýčku na vahách". Při sestavování nové vlády by ji o ruku mohl přijít požádat každý z obou potenciálních vítězů voleb: ODS i ČSSD. Šla by TOP 09 vládnout s oběma? S Petrem Nečasem i s Jiřím Paroubkem?

"Podívejte, Paroubek jako koaliční partner pro mě nepřipadá v úvahu, a to z prostého důvodu: nedrží slovo. My jsme si v pátek dali slovo ohledně termínu voleb, pak se mu to přes víkend rozleželo v hlavě a bylo všechno jinak. Obecně si umím se sociální demokracií představit kompromis, tedy vyjednání koaliční vlády, ale ne s Paroubkem. Vždyť jak to bylo v jeho vládě, kde byli lidovci a Unie svobody? Kdykoliv se mu to hodilo, nechal je ve Sněmovně přehlasovat s komunisty. Koalice je tak trošku jako manželství, ale když vám perspektivní partner či partnerka naznačí, že zahne, kdykoliv je to možné a příjemné, tak s tím koalici dělat nemůžete."

* Ptám se, jestli s tak kategorickým odmítáním Paroubka jako vládního partnera souhlasí v TOP 09 i všichni jeho kolegové. Co třeba místopředseda Miroslav Kalousek? Vzpomínáte si přece, jak šel v roce 2006 jako tehdejší šéf lidovců dojednávat s Paroubkem vládu s podporou komunistů.

„To ale byly jiné okolnosti. Po tom, co jsme zažili, se mnou naprosto souhlasí," vytváří Schwarzenberg dojem naprosté jednoty.

* A aby to nevypadalo, že už se TOP 09 dere do vládních postů, zdůrazňuje, že jejich poslanci klidně můžou zůstat sedět v opozičních lavicích. Že by právě vidina čtyřletého opozičního života byla tím, co Schwarzenberga drží v politice, se mi nechce věřit.

"Samozřejmě jsou zábavnější věci na světě. Býti opozičním poslancem je méně veselé než být ve vládní straně, ale patří to k demokracii. Ale když se hraje fotbal, tak se taky musíte držet pravidel kopané. Demokratické volby mají zase pravidlo, že kdo nevyhraje, je v opozici. Tak co?"

* Karel Schwarzenberg, pověstný heslem „když se melou nesmysly, spím", během rozhovoru nepodřimoval, čehož si cením. Ale únavu a vyčerpání z nekonečné volební kampaně neskrýval. Komentoval ji s vtipem sobě vlastním:

„Teď už se těším na jednu věc. Volební výsledky se dozvím v noci, pak se vožeru, buď z radosti, nebo ze smutku. A pak se z toho vyspím."

Jiří Kubík
Mladá fronta DNES, 31. 3. 2010, téma: Publicistika, strana: 12
Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme