Czernin: V Senátu je vůle k zavedení korespondenční volby

9. 4. 2019

(Rozhovor s předsedou Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí a senátorem TOP 09 Tomášem Czerninem)

V nedávné době jste se ujal své nové funkce předsedy Stálé komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí. V čem vidíte priority práce komise?

Naše krajany v cizině považuji za významnou složku našeho národa. Jedná se většinou o vzdělané lidi, kteří se dokázali prosadit v cizině a dělají čest naší vlasti. O to více mě mrzí, že se k nim náš stát chová poněkud macešsky. Nedávno jsem byl v Poslanecké sněmovně prosazovat senátní změnu zákona o státním občanství. Jedná se o zjednodušení nabytí občanství i pro děti našich krajanů, které se narodily v cizině a mají jiné než české občanství. Dále mě trápí, že pro mnohé krajany je komplikovaná, či téměř nemožná, účast ve volbách. Vím, že Senát je příznivý k zavedení korespondenční volby. Obávám se ale, že přesvědčit současné poslance bude tvrdým oříškem. Usilovat o to ale hodlám. Moje manželka je Rakušanka a taky pravidelně volí korespondenčně. To je věc, kterou by si krajani jistě zasloužili.

Co považujete za největší výzvu?

Můj předchůdce, předseda komise Tomáš Grulich, je velice vzdělaný muž s úžasnou znalostí krajanské problematiky. Vím, že ledacos musím dohánět, abych jej dobře nahradil. Myslím ale, že mám ke krajanské problematice blízko. Rodinu a přátele mám roztroušeny prakticky po celém světě. Konec konců, sám jsem se málem jako malý hoch stal také krajanem ve Švýcarsku. Moji rodiče se ale v dubnu 1969 rozhodli k návratu. Po svatbě jsem také dva roky bydlel s manželkou ve Vídni.

Kam povedou Vaše první kroky do zahraničí? Kterou zahraniční českou komunitu se chystáte navštívit a proč?

Těch cest je poměrně dost. Už na začátku března jsem se zúčastnil v Římě setkání českých škol v Itálii. České školy v zahraničí považuji za úžasný fenomén. Je důležité, že se děti krajanů či ze smíšených manželství mohou učit naši mateřštinu a mají možnost udržovat kontakt s vlastí, odkud mají rodiče. Dále se na přelomu května a června chystám s předsedou Senátu za krajany do USA. Na podzim s komisí plánujeme cestu po českých školách ve Velké Británii, mezitím znovuodhalení pamětní desky Jana Masaryka v Ženevě a snad se po-daří i návštěva krajanů v Latinské Americe. Samozřejmě se rád s krajany setkávám i neoficiálně, pokud jsem v zahraničí soukromě.

Zdroj: Česká škola bez hranic, 8.4.2019

Štítky
Osobnosti: Tomáš Czernin
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme