Czernin: Ani Řím nepostavili za den, pane komentátore, stačilo se zeptat

10. 2. 2021

(reakce na komentář Davida Klimeše Po zásahu Ústavního soudu může trojkoalici zachránit jen silný program)

Rozhodnutí ústavního soudu dramatickým způsobem ovlivní výsledky nadcházejících voleb do Sněmovny. Tento fakt vyvolává celou řadu úvah a komentářů, moudrých i méně moudrých, informovaných i méně informovaných.

Server Aktuálně.cz se řadí k těm médiím, které zpravidla dbají na to, aby komentáře jejich kmenových autorů byly moudré a založené na faktech, nikoliv na osobních sympatiích. Ale i mistr tesař se někdy utne.

Povedlo se to v pondělí v komentáři Davida Klimeše. Předesílám, že mi nevadí kritika. Nevadí mi ani, když se mnou, mou stranou či mým uskupením někdo nesouhlasí. Považuji ale za nekorektní, když pod rouškou vyváženého posuzování existujících koalic podrobí autor zdrcující kritice jednu z těchto koalic. Není to nekorektní proto, že kritizuje. Dokonce ani proto, že kritizuje jen jednu z těchto koalic. Je to nekorektní proto, že zveličuje některé okrajové problémy a naprosto zamlčuje jiná fakta. Kdo jiný, než právě pan Klimeš, toho času vyučující příští generace novinářů na Fakultě sociálních věd, by měl vědět, na kolik je ověřování faktů pro žurnalistiku zásadní. Zejména v dnešní době fake news je to klíčová dovednost pro poskytování informací veřejnosti bez ohledu na to, jestli jde o zpravodajství či publicistiku.

Jeho komentář se týká koalice SPOLU, jejímž členem TOP 09 je. Dovolím si jako 1. místopředseda této strany pár poznámek.

Po chvalozpěvu na pečlivě a detailně připravované spojenectví a vypilovaný program Pirátů a STAN se dočteme, že SPOLU se zmítá v programové prázdnotě. Takové tvrzení je nejen nepravdivé, ale také neprofesionální. Pokud by pan autor jednal jako profesionál, během pěti minut si ověří, že už dlouhé týdny pečlivě pracujeme v odborných skupinách, a to jak uvnitř jednotlivých stran, tak i mezi našimi třemi stranami dohromady. Konkrétním příkladem je náš AntiCovid tým, který nabízí už od podzimu konkrétní kroky k řešení epidemické krize. Namísto toho se dočítáme, že budoucnost SPOLU je pochmurná, protože nenabízí žádný program. Dovoluji si poznamenat, že ani Řím nepostavili za den, a pokud chceme předstoupit před občany se solidním plánem na obnovu země, chvíli ta práce trvá. Výkřik „Ano, bude líp!“ není program. Profesionál, pokud neví, zjistí si. Stačilo se zeptat.

Po ódě na rostoucí preference a oslnivý potenciál Pirátů a STAN se na nebohého čtenáře sesype celá hora konfliktů a problémů, které prý SPOLU provázejí. Ne, koalice není procházka růžovým sadem. Je to konstruktivní dialog na mnoha úrovních, který má vést ke společnému cíli. Je jen přirozené, že při zhruba 35 tisících členech stran SPOLU, kteří spolu komunikují od komunální úrovně mrňavé vesničky v Pošumaví až po politiku Prahy a republiky, dochází k drobným neshodám. Je naprosto přirozené, že na mnoho věcí máme rozdílný názor. Podstatné je ale, kde si vytyčíme hranice společného programu, a jaké máme cíle. Stejně tak je v každé straně pár viditelných tváří, které pro společnou cestu zrovna nehoří. Je ale výhodou demokratických politických stran, že rozhoduje vůle většiny. A každý příčetný politik, pokud nesouhlasí, se pak buď stáhne, nebo je mu úspěch uskupení důležitější než partikulární názor, a potom pracuje pro vítězství. Hovořit v takovém případě o „vzpouře podřízených“ a o „úkolu lídrů tyto renegáty uspokojit“, poznamenávat, že malé strany ve spojení úpí, nebo podsouvat, že spolupráce je odepsaná, je velmi pokřivené, neprofesionální a především nezakládající se na faktech, ale na dojmech.

To nemá s kvalitní žurnalistikou, která obvykle server Aktuálně.cz zdobí, nic společného.

Jsem velmi rád, že se demokratické politické strany a hnutí rozhodly proti marasmu dnešní vlády postupovat společně, ve dvou programově si blízkých koalicích. Volič si může vybrat na levici od středu Piráty a STAN a na pravici od středu SPOLU, podle své nátury. Jsem velmi rád, že kolegové od Pirátů a STAN slaví úspěch a v průzkumech dýchají Babišovi na záda. Uděláme všechno pro to, aby naše SPOLU bylo ještě lepší. Protože čím lepší budeme každý sám, tím silnější bude naše koalice po volbách a tím spíš vyženeme ta nemehla od válu.

Zástupci koalice SPOLU i koalice Pirátů a STAN moc dobře ví, že nehledají nepřátele sami mezi sebou. Shodujeme se minimálně v tom, že stojíme proti stávající populisticko-náckovsko-bolševické bandě, která plundruje naši zemi.

Nikdo není dokonalý, ani naše koalice, ale pan komentátor zde v honbě za rádoby novým kritickým pohledem jako mouřenín posloužil Babišovi. Proč ne, pokud tomu hoví? Ale udělal to neprofesionálně, lajdácky a lživě. Jedna věc jsou osobní sympatie. Pro čtenáře jsou však důležitější fakta. Už v nadcházejících týdnech představíme společné koaliční kandidátky i program, který pohne s naší zemí opět k lepšímu. Věřím, že až bude pan komentátor příště psát komentář o koalici SPOLU, najde si tentokrát čas na rešerši a program i jména našich kandidátů mu poslouží jako podklad. Na serveru Aktuálně.cz je to novinářským standardem, jehož se panu Klimešovi tentokrát dosáhnout nepodařilo.

Tomáš Czernin, 1. místopředseda TOP 09, senátor

Zdroj: Aktuálně.cz, 10.2.2021

Štítky
Osobnosti: Tomáš Czernin
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme