ČSSD i ODS nás spolehlivě vedou do Řecka

Rozhovor s 1. místopředsedou TOP 09 Miroslavem Kalouskem

11. 5. 2010
Letos padesátiletý Miroslav Kalousek patří k matadorům české politické scény. Do loňského léta byl jednou z nejvýraznějších postav KDU-ČSL, za níž byl náměstkem ministra obrany či šéfem sněmovního rozpočtového výboru. Jako předseda lidovců neváhal po volbách v roce 2006 kvůli udržení své strany ve hře kývnout na spolupráci s ČSSD za podpory komunistů. To ho stálo předsednický post, nicméně Mirek Topolánek mu svěřil křeslo ministra financí. Je tvůrcem konzervativní pravicové strany TOP 09.

* Oděvní podnik OP Prostějov je v konkursu. Na šest set lidí na Prostějovsku a Jesenicku přijde o práci. Co jim jako TOP 09 nabídnete?

Situace je tam skutečně tíživá, zvláště když o práci přišli hned oba živitelé. Přesto nevěřím, že je možné uměle vytvářet pracovní místa pomocí veřejných peněz.

* Tohle asi rodině s třemi dětmi, kde otec i matka přišli o práci, příliš nepomůže. A vy jim ještě nabídnete silné okrouhání sociálních dávek.

Když budou navštěvovat rekvalifikační kurs nebo vykonávat veřejnou službu, na dávky v nezaměstnanosti budou mít nárok.

* Přesto jde jednak o časově omezenou pomoc na několik měsíců, jednak na veřejně prospěšné práce nemusí být dost peněz.

Veřejná služba je k dispozici vždy. Není přece obec či město, kde už není co zametat.

* Proč to tedy nefunguje a města jsou zarostlá a špinavá a nezaměstnaní nemají do čeho píchnout?

Protože se musí změnit parametry celého systému. Obecně platí, že řešení nezaměstnanosti na Jesenicku a kdekoli jinde spočívá v nastavení dobrých podmínek pro ty, kteří jsou schopni pracovní místa tvořit. Čili pěstovat zdravé makroekonomické prostředí, zjednodušit administrativu pro zaměstnavatele a reformovat režim sociálních dávek, aby se zamezilo jejich zneužívání. Na tyhle tři oblasti se má zaměřit politik, který sám žádná pracovní místa nikdy nevytvoří.

* Fajn, myslíte, že tohle postiženou rodinu z Jesenicka uspokojí?

Musí se snažit i sama. Třeba přijmout rozhodnutí, že za prací sama pojede, pokud v místě bydliště není. Trvám na tom, že v podobné situaci každý musí mobilizovat vlastní schopnosti.

* Bude muset, neboť TOP 09 chce všem do tří let zvednout pacientskou spoluúčast o deset procent, studentům VŠ zavést školné a zrušit porodné. Není to poněkud likvidační nabídka pro lidi bez finančních rezerv?

Spoluúčast ve zdravotnictví se musí ze současných 14 procent zvýšit. Ona se dominantně odehrává v doplatcích na léky, takže ji na svých bedrech nesou hlavně senioři a chronicky nemocní. Pokud se rozšíří na příplatky na materiál a výkon, poneseme ji všichni a současná vynikající úroveň české medicíny bude ufinancovatelná. Spoluúčast ale bude mít sociální limity, takže sociálně potřební ji platit nebudou. Těch pochopitelně není polovina populace, ale deset až patnáct procent lidí.

* Říkáte vy. Koncem týdne vyšla statistika, podle níž dvě třetiny lidí nedosahují na průměrnou mzdu 23 598 korun. A ti všichni 10 procent navíc z vlastní peněženky setsakra pocítí.

Ale jedna třetina těchto lidí neplatí žádnou daň z příjmu. Což je mimochodem jasný důkaz, že u nás už dávno progresivní zdanění existuje. A v okamžiku, kdy se zadrhne zdravotnický systém kvůli nedostatku prostředků, lidé s vyššími příjmy odjedou na operaci do Vídně nebo Curychu, ale ten nemajetný zůstane bez pomoci.

* Proč tedy dva významní představitelé ODS a zároveň lékaři, Přemysl Sobotka a Boris Šťastný, soudí, že vaše návrhy v oblasti zdravotnictví jsou šílené a patří do poloviny 19. století?

Bohužel návrhy ODS neukazují, jak financovat moderní zdravotnictví a celý jejich program nenabízí cestu z Řecka. Republiku zadlužuje zhruba stejně, i když v jiné struktuře, jako recept pana Paroubka. Mne nijak netěší, že program TOP 09 je jediný, který skutečně vyvádí Českou republiku z dluhové pasti.

* Respektive jejích horních deset tisíc?

Jde o mimořádně sociálně odpovědný program, protože budeme-li si dál lhát do kapsy, dluhová past je nevyhnutelná. A pád do ní vždy odskáčou ti nejzranitelnější. Náš program je ochraňuje. My nedělíme společnost na chudé a bohaté, ale na sociálně potřebné a ty ostatní, kteří jim na tíživou situaci přispívají.

* TOP 09 je vnímána jako strana, kterou jste vymyslel a řídíte ji pevnou rukou, zatímco Karel Schwarzenberg je jen vábničkou na voliče, jehož kromě zahraniční politiky její program prakticky nezajímá, ba ho ani nezná. Vyvracejte.

V začátcích jsem byl hlavním motorem a hybatelem této operace, zatímco Karel Schwarzenberg je jejím ideovým vůdcem a garantem. V zásadních strategických otázkách, jako jsou budoucí koaliční spolupráce, názor na další směřování TOP 09, má rozhodující slovo Karel Schwarzenberg. Mým úkolem je jeho zadání zpracovat s náležitou odbornou péčí.

* Vašemu předsedovi nevadí úctyhodná sociálnědemokratická strana, ale její současný lídr. Co vám?

Sociální demokracie byla po velkou část své historie úctyhodnou stranou postavenou na principech sociálního státu. S takovou je možné spolupracovat a uzavírat koalice. Možná vás to překvapí, ale na Radě EU jsem v době předsednictví měl nejbližší vztah i velmi obdobné názory s Peerem Steinbrückem, německým ministrem financí za sociální demokracii. Nicméně kdyby své názory říkal u nás jako člen ODS, tak ho Petr Nečas označí za pravicového populistu a doktoři Sobotka a Šťastný by řekli, že prosazuje kapitalismus 19. století. Tady vidíte, jak se některé pojmy a nálepky v Česku ve vnímání společnosti posunuly.

* Takže ODS jako koaliční partner ano či ne?

Když odhodíme nálepky, tak tu máme jednu zdivočelou, agresivní, neokomunistickou, negativní sociální demokracii Jiřího Paroubka, s níž je koalice vyloučena jak z programového, tak personálního hlediska. A pak tu máme slušnou, zdrženlivou sociální demokracii Petra Nečase, s níž je koalice představitelná.

* Včetně jejích kmotrů typu Patrika Oulického, který si zprivatizoval kus severních Čech, na němž si dělá, co chce?

To je samozřejmě obrovské riziko, nejen pro ODS a její potenciální partnery, ale pro celou českou politickou scénu. S odchodem Mirka Topolánka a příchodem Petra Nečase se nezměnilo vůbec nic. Pánové, kterým Topolánek říkal kmotři a já jim říkám privatizátoři veřejné moci, neztratili nic ze svého vlivu.

* A budou rozhodovat o budoucí koalici?

To právě nevím a riziko spočívá v tom, že to neví nikdo. Petru Nečasovi obrovsky držím palce, aby to ustál, ale tak trochu se bojím, že se dostal do úplně stejné situace jako Vladimír Špidla. Že totiž zůstane u moci tak dlouho, dokud to příslušná bratrstva uznají za vhodné.

* Tak to počítám, že už vám zbývají jen Věci veřejné.

Pro nás je základní podmínkou, že se nebudeme účastnit ani podporovat žádnou vládu, která nebude věrohodně snižovat veřejné výdaje. Program Věcí veřejných je typický švédský stůl, jehož nabídky se vzájemně vylučují.

* Radek John tvrdí, že jejich hlavním programem je boj s korupcí.

Ale kdo to říká? Vy snad víte, kdo opravdu vlastní Věci veřejné, když jejich zvolený předseda Radek John za tu stranu ani nesmí oficiálně jednat?

* Nemá ale pravdu v tom, že si už zasloužíme novou generaci politiků?

S novou generací je třeba pracovat a do politiky ji postupně vtahovat. Proto TOP 09 jako se svým strategickým partnerem spolupracuje se Starosty a nezávislými. My máme zájem na uvádění komunálních osobností na centrální úroveň. Nezbytné je znovu dostat do české politiky nejen mocenská, ale také ideová východiska. Nikde není napsáno, že se to podaří, když tam pustíte samé nové tváře. Politika je řemeslo jako každé jiné a za dinosaura může být označen někdo jenom proto, že je kompetentní, zkušený a nenechá sebou manipulovat.

Kateřina Perknerová
Benešovský deník, 11. 5. 2010, Rubrika: Česká republika, Strana: 14
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme