Covid se vrací, ale další lockdowny nechci, říká ministr Válek

25. 6. 2022

Spí české zdravotnictví po covidu?

To určitě ne. Chystáme několik zásadních změn, většinou na úrovni ministerských vyhlášek, ale co je zásadní, jsou dva body – tím prvním je příprava na podzim, na covid. Budou narůstat počty pozitivních případů, budou narůstat do poloviny července, v srpnu budeme zpět na červnových číslech. V září musíme začít očkovat, zaplať pánbůh už je to věc odborná, už se do toho nepletou politici.

Jak bude očkování vypadat?

Čeká nás pravidelné očkování proti covidu rizikových skupin: šedesát plus, diabetici, pacienti po transplantacích, když se budou chtít očkovat další, je to jen dobře. A samozřejmě přijde kampaň, kterou připravujeme. Jsme domluveni s komorou, aby bylo jasné, že to podporují všichni lékaři. Chtěl bych, aby se z toho stal standard v celé Evropě, díky tomu se pak zbavíme všech lockdownů, covid pasů, zavírání čehokoliv. To nechci, aby se vracelo.

Změnil se covid?

Covid se změnil, je mírnější, ale změnil se i tak, že za rok můžete třikrát čtyřikrát onemocnět. Prodělaná imunita po omikronu je dneska maximálně měsíc dva.

Druhou dávku má 64,3 procenta lidí. Jsme na podzim připraveni?

Máme nastavené smlouvy s firmami, do EU míří poslední typy očkovacích látek, budeme mít dostatek boostrů (posilující dávka), máme připravena antivirotika, rozjedeme kampaň. Musíme vysvětlovat, proč je důležité se očkovat.

Budou roušky a respirátory?

Chci, aby se více zapojily krajské hygienické stanice, více se dělal rozdíl mezi kraji. Hledám cestu, jak z respirátorů udělat třeba na urgentním přijmu povinnost, tam kde je vyšší koncentrace rizikových pacientů. Rouška má smysl i v MHD, má ale smysl jen v době, když je to skutečně potřeba. Ale chtěl bych, aby to bylo formou doporučení, ne formou příkazu.

Celý rozhovor ministra zdravotnictví Vlastimila Válka pro Mladou frontu DNES si můžete přečíst zde.

Mladá fronta DNES, Robert Oppelt, Ondřej Krutilek, 25. 6. 2022

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme