Cogan: Konec zadlužování v Česku

Komentář poslance Josefa Cogana

24. 5. 2011

Zdá se, že právě doznívající finanční krize přiměla české domácnosti k rozvážnějšímu hospodaření s penězi. Zatímco v době konjunktury před čtyřmi a více lety křivka zadlužování domácností pro svou příkrost hrozila opuštěním grafu, pak právě ministerstvem práce a sociálních věcí předložená Analýza vývoje příjmů a výdajů domácností České republiky v roce 2010 přináší překvapivé statistické údaje.

V rozporu s projevy odborářů nárůst zadluženosti byl nejnižší za dobu existence České republiky, klesl počet uzavřených hypotečních úvěrů a lidem v bankách rostly úspory. I z ostatních parametrů vysvítá, že kupní síla obyvatelstva neklesla, což poněkud nekoresponduje s projevy odborových předáků ani s poněkud hysterickými a neobjektivními hesly z protireformních demonstrací. Vyšší nezaměstnanost a celkový útlum ekonomiky přinutil občany k odpovědnějšímu chování, což je potěšitelné a tento samotný fakt vyvolává naději pro budoucnost. Ještě nadějnější je prudký pokles nezaměstnanosti v dubnu letošního roku a predikace hospodářského růstu ve výši 2 až 3 procenta. Po období stagnace se tak blíží doba mírného růstu, která nebude ohrožena bezhlavým zadlužováním a vezením se na bublině imaginárního bohatství.

Měsíční nominální výdaje na osobu se v loňském roce pohybovaly mezi 10 a 11 tisíci korun, což při průměrné čisté mzdě cca 18 500 Kč znamená, že průměrný Čech měsíčně může uspořit zhruba osm tisíc korun, což vzhledem k současné hospodářské situaci v Evropě není špatný parametr. Naopak, podpory v nezaměstnanosti v průměru klesly o 2,6 procenta, což jen potvrzuje trend nastolený ministrem Drábkem, že práce se bude vyplácet nesrovnatelně více než spoléhání na sociální dávky. Statistická čísla analýzy jasně dokazují, že i přes pokles mezd ve státním sektoru a přes zvýšení DPH a spotřební daně se v průměru kupní síla obyvatelstva nesnížila, což v situaci postkomunistické země uprostřed dozvuků celosvětové finanční krize není úplně špatné vysvědčení.

Josef Cogan
poslanec