Co se nám v Senátu povedlo?

16. 9. 2022

SCHVÁLILI JSME ÚSPORNÝ ENERGETICKÝ TARIF

Rostoucí ceny energií trápí celou Evropu. Úkolem nás politiků je pomoci českým domácnostem snížit účty za elektřinu, plyn i teplo. Schválení tarifu byla naše povinnost.

ZVYŠUJEME NAPLNĚNOST ZÁSOBNÍKŮ PLYNU

Obchodníci s plynem, kteří nebudou využívat svou rezervovanou kapacitu v zásobnících, přijdou o část své kapacity. Zajišťuje to novela energetického zákona, kterou Senát schválil zrychleně.

HLÁSÍME SE KE KRAJANŮM

Nebyl jsem to jen já, kdo nuceně prožil část života mimo území tehdejšího Československa. Díky práci v komisi pro krajany se s řadou z nich potkávám. Často se jedná o lidi vzdělané, kteří v zahraničí uspěli, ale zároveň nikdy nezanevřeli na dění doma. Právě proto mám radost, že se nám podařilo umožnit Čechům a jejich dětem a vnukům, kteří před rokem 1989 ztratili české občanství, aby ho mohli získat zpět prohlášením.

JSME ZASTÁNCI MALÉHO PODNIKÁNÍ

Nesmyslná a chaotická rozhodnutí Babišovy vlády vedly během pandemie k úpadku malých živnostníků. Přitom právě oni jsou páteří našeho hospodářství. I proto jsme společně s kolegy ze senátorského klubu podpořili ústavní stížnost proti omezení maloobchodu a služeb.

STOJÍME ZA NAŠIMI PARTNERY

Byl jsem malý kluk, stále si ale pamatuji, jak nás v roce 1968 ve Švýcarsku vítali lidé s československými vlajkami, a jak se nám snažili pomoci. Válka na Ukrajině je skutečnost, která nás všechny zaskočila. Jsem hrdý, když vidím, jakou vlnu solidarity mezi Čechy vyvolala. V Senátu jsme k tomu jasně řekli, že pachatelé válečných zločinů na Ukrajině musí být postaveni před soud. A přivítali na plénu alespoň na dálku prezidenta Zelenského.

PODPOŘILI JSME ZKRÁCENÉ ÚVAZKY

Zaměstnávám lidi a dobře vím, jak vysoké odvody dusily české fi rmy. Drahá práce snižuje konkurenceschopnost. Proto mám radost z toho, že jsme snížili odvody na sociální zabezpečení. Úleva činí pět procent z obvyklého pojistného 24,8 procenta.

PROSAZUJEME KORESPONDENČNÍ VOLBU

Podpořili jsme korespondenční volbu pro Čechy žijící, studující či cestující do zahraničí. Návrh zákona čeká na schvalovací proces v Poslanecké sněmovně.

TOMÁŠ CZERNIN, SENÁTOR

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme