Co Schwarzenberg neřekl

Předem své reakce na text (lepší slušné slovo mě nenapadá) Jiřího Mánka (Vážím si obou, ale pro Šumavu je lepší Zeman, LN 17. ledna) bych pana ředitele NP Šumava rád ubezpečil, že smrk od jedle rozeznám poměrně spolehlivě.

25. 1. 2013

Bohužel chápu, za jakým účelem vkládá autor Karlu Schwarzenbergovi do úst slova, která nikdy nevyslovil a která nikdy nemohl slyšet ani ode mne. Ani já, ani Karel Schwarzenberg jsme nikdy nežádali bezzásahovost na celé Šumavě. V textu se toto tvrzení opakuje nejméně dvakrát a je zřejmé, že tuto lež používá autor k pomluvě Karla Schwarzenberga.

Já za Karla Schwarzenberga mluvit nemohu, má svůj názor na to, jak se s přírodou na Šumavě má zacházet. Opakovaně se vyjádřil, že – v souhlase s názorem vědců sdružených ve stínové radě NP Šumava – se má zhruba na jedné třetině parku ponechat prostor pro přírodu (včetně kůrovcové gradace, která v loňském roce skončila) a na zbylých dvou třetinách NP Šumava se mají postupně dosavadní smrkové monokultury přeměnit na smíšené lesy, blízké původnímu složení šumavských lesů.

Autorova cílená dehonestace Karla Schwarzenberga, a to i prostřednictvím mé osoby, je ubohá. Lže prakticky ve všech svých tvrzeních, a ač jsem člověk nepodezíravý, nezbývá mi, než z jeho textu usoudit, že volba Miloše Zemana je pro něj nějakým způsobem životně důležitá. Skoro bych řekl, že se bojí, že by se Karel Schwarzenberg mohl stát prezidentem.

Nevím sice, proč by panu Mánkovi lesník vadil jako prezident, když se sám za lesníka hrdě prohlašuje, ale zažil jsem návštěvu Miloše Zemana na Plešném jezeře v doprovodu bývalého plukovníka Zbytka, senátora Jirsy a dalších „ochránců zelené Šumavy“. Nevidí-li tito pánové, že les se na Šumavě úžasně obnovuje a získává zcela novou kvalitu, měl by to asi vidět ředitel národního parku. Pokud to nevidí a názory Miloše Zemana na přírodu jsou mu blízké, pak asi na židli ředitele NP Šumava nesedí správný člověk.

Jakub Hruška
předseda Stínové vědecké rady NP Šumava

Lidové noviny, 25. 1. 2013, rubrika: Názory, str. 11

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme