Co projíme dnes, nezbude na zítra

Rozhovor s Miroslavem Kalouskem

18. 3. 2010
Místopředseda strany TOP 09 Miroslav Kalousek si s Parlamentními listy povídal o důchodové reformě, přesvědčování voličů, důvodech, s kým a proč neuzavřít koalici, o vstupu mladých lidí do politiky a řeč přišla i na případný tenisový zápas s prezidentem Václavem Klausem.

* Dlouhodobě prosazujete v důchodovém systému větší individuální spoluúčast občanů. Dost z nich se však bojí, že jejich peníze zmizí u  soukromých firem v nenávratnu.

To, co navrhujeme, v žádném případě není privatizace důchodového systému. Je to možnost spoření na individuálních účtech prostřednictvím státní instituce. Ta potom investuje se všemi zásadami obezřetnosti v  privátním sektoru. Není to tedy individuální soukromé spoření, ale spolupráce veřejného a soukromého sektoru.

* Lze čerpat inspiraci ze slovenské důchodové reformy?

Ano, ale pouze částečně. Více se inspirujeme ve Švédsku.

* Které skupiny kromě té sociální potřebují nejvíce reformu?

Zásadní je reforma pěti následujících oblastí mandatorních a „kvasimandatorních“ výdajů - 1. penzijní reforma, 2. reforma veřejného zdravotního pojištění, 3. reforma sociálních dávek, 4. vládní spotřeba včetně mzdových nákladů, 5. stavební spoření.

* Lidé, kteří smetli ze stolu váš návrh zákona, aby politické strany dostávaly polovinu peněz ze státního rozpočtu, vás obviňují z  populismu. Myslíte, že by tento zákon byl tím správným vyjádřením solidarity s občany?

Pokládám takové návrhy za nezbytné. Nemůžete chtít veřejnost přesvědčit, aby se uskromnila, nezačnete-li u sebe. To se týká i platů politiků a zdanění jejich náhrad.

* Jakými argumenty chcete občany v kampani přesvědčovat, aby nerezignovali na politický vývoj a dali hlas někomu, kdo prosazuje nutné, leč nepopulární, reformy?

Chceme jim vysvětlovat, že rozhodují především o své budoucnosti. Nemělo by jim být jedno, že projíme všechno dnes, abychom neměli nic zítra.

* Politici s oblibou říkají, že v povolebních jednáních je vše možné. Nicméně dokážete vyjmenovat politické subjekty, se kterými strana TOP 09 určitě nepůjde do koalice či jiné blízké spolupráce?

KSČM - pro neslučitelnost programů a Suverenita - pro bezbřehý populismus. Koaliční dohodu si netroufneme uzavřít ani se současným vedením ČSSD, protože to žádné dohody nedrží.

* Co byste vzkázal mladým lidem, kteří chtějí vstoupit z nezištných důvodů do politiky, ale obávají se, že jim tam dlouhodobí členové stran neodvolí se prosadit?


Vzkázal bych jim, ať vstoupí k nám, pokud ovšem mají konzervativní politické přesvědčení. My žádné dlouhodobé členy nemáme.

* Jak myslíte, že by dopadl zápas tenisových nadšenců Miroslav Kalousek vs. Václav Klaus?

Při vší úctě k panu prezidentovi, já hrával tenis závodně. Dopadlo by to asi stejně, jako kdybych já jemu chtěl konkurovat v basketbalu či volejbalu. Tyto sporty zase hrával závodně on.

***

PRIORITY STRANY TOP 09 V OBLASTI ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ


Konzervativní pojetí péče o životní prostředí a desatero vlastností environmentálního programu TOP 09 odhalil garant této oblasti Bedřich Moldan. „V našem programu je řada konkrétních priorit, z nichž bych vybral zejména dvě: českou krajinu, která je naším společným dědictvím, a udržitelný rozvoj, který zdůrazňuje, že je třeba zachovat současné hodnoty přírodní a kulturní nejméně na současné úrovni. Jde o provázání hospodářského rozvoje, sociální spravedlnosti a starosti o kvalitu života s péčí o přírodu a přírodní zdroje,“ uvedl Bedřich Moldan. „Starost o osud naší země a konzervativní východiska našich úvah vedly k založení TOP 09. Proto je samozřejmé, že ochrana životního prostředí, ochrana naší krajiny, našich vod a našich lesů je pro nás zásadní politický úkol,“ řekl předseda „topky“ Karel Schwarzenberg. Podrobnosti o vizi strany v oblasti životního prostředí jsou na adrese www.top09.cz
Petr Novotný
Parlamentní listy, 18. 3. 2010, Rubrika: Rozhovor, Str. 15
Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme