ČNB měla začít se zvyšováním sazeb dřív

6. 8. 2018

Bankovní rada České národní banky zvýšila úrokové sazby na 1,25 procenta. Guvernér ČNB Jiří Rusnok přitom ještě v květnu předpokládal, že česká koruna poroste a ke zvýšení základní úrokové sazby dojde až na konci roku. „Zvyšování sazeb mělo zřejmě nastat dřív,“ hodnotí krok ČNB europoslanec a někdější viceguvernér centrální banky Luděk Niedermayer (TOP 09). 

Jak hodnotíte rozhodnutí České národní banky o dalším zvýšení úrokových sazeb?

To zvýšení sazeb bylo asi očekávané. Je zřejmé, že ekonomika se nachází vysoko nad potenciálem. Existují různé známky toho, že je přehřátá a měnová politika se ještě nenormalizovala. Ono tohle zvyšování mělo asi začít dřív, ale samozřejmě po bitvě je každý generál. Situaci ČNB zkomplikovalo očekávání, že v okamžiku, kdy začnou zvyšovat úrokové sazby, tak koruna posílí a přes tu silnější korunu dojde jako by k ochlazení ekonomiky. A to se nestalo, takže teď to vypadá, že se zpřísnění měnové politiky bude odehrávat přes úroky.

Proč se ČNB netrefila ve svém odhadu? Jiří Rusnok ještě v květnu předpokládal, že česká koruna bude sílit.

To je právě ono. Banka očekávala, že se koruna zachová podle úrokové parity, takže se o trošku roztáhne úrokový diferenciál a výsledkem toho bude velmi viditelné posílení kurzu, které zpřísní měnové podmínky. To se nestalo jednak kvůli tomu, že se koruna nikdy nechovala přesně podle úrokové parity, jednak ta dlouholetá politika intervencí České národní banky vytvořila obrovskou asymetrii, která se projevila nárůstem devizových rezerv. Nyní jsou tady nainvestované dlouhodobé spekulativní pozice, které investoři mohou uzavírat a tím posilování koruny výrazně brzdit. V tom se ČNB dostala situace, kterou sama vytvořila politikou intervencí.

Očekáváte další zvýšení sazeb na podzim?

To záleží na tom, co se stane. Tím, že normalizace té měnové politiky začala poměrně pozdě, se začíná střetávat s globální ekonomickou situací, která je velmi komplikovaná. Pro naši velmi silně exportně orientovanou ekonomiku by bylo nepříjemné, kdyby došlo k nějakému otřesu v globálním obchodu, ke kterému by ta dnešní politika Donalda Trumpa mohla vést. Ale uvidíme.

Martin Štorkán

Zdroj: E15.cz, 2. 8. 2018

Štítky
Osobnosti: Luděk Niedermayer
Témata: Hospodářství
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme