Chlad: Modré majáky před přechodem už nezastaví

13. 2. 2012

Bývalý záchranář Rudolf Chlad a další poslanci Parlamentu uspěli s pozměňovacím návrhem zákona o silničním provozu. Podle současné legislativy musí auto s majákem zastavit před přechodem pro chodce, pokud tam stojí další civilní auta. Nově nebudou moci lidé vstupovat na přechod, jestliže přijíždějí vozidla záchranného systému s právem přednosti v jízdě.

A pokud lidé na přechodu anebo na vozovce jsou, musí neprodleně uvolnit autům prostor pro projetí.

„Uvedu modelový příklad s dvouproudovou vozovkou. V pravém pruhu stojí civilní auta a v levém přijíždí vozy s modrým majákem. Podle současného zákona musí před přechodem zastavit také,“ řekl bývalý dlouholetý náčelník krušnohorské horské služby a nynější karlovarský poslanec za TOP 09 Rudolf Chlad.

Za výhodu nového návrhu považuje skutečnost, že pro řidiče hasičských a policejních aut i záchranek nebudou platit stejné předpisy jako pro ostatní.

Písemné podněty na změnu zákona dostal Rudolf Chlad, Stanislav Huml i další poslanci od Záchranného hasičského sboru České republiky, z autoškol, horské služby, zdravotníků a od policie.

A jaký bude mít změna praktický význam? „Zejména ve velkých městech jsou na přechodech proudy lidí, takže v případě jejich přednosti před záchrannými vozy šlo o dlouhé minuty, které například rozhodovaly o životě zachraňovaných,“ vysvětlil Chlad. Je rád, že ani jeden poslanec nebyl proti změně zákona. Jeho návrh nyní půjde do Senátu.

Hasiči mají právo přednosti v jízdě. Mluvčí krajských hasičů Martin Kasal potvrdil, že musí před přechodem pro chodce zpomalit nebo zastavit. „Řidič nemůže počítat s tím, že mu všichni uhnou. Musí zastavit a počkat, až všichni přejdou. Průjezd si nemůže vynutit, protože jeho povinností je dojet bezpečně.“

Majitel karlovarské autoškoly Bohumil Hejhal vidí v novele přínos. „Řidiči s majákem mohli stojící kolonu aut pomalu objet. Teď to budu mít posvěcené zákonem.“

Vladimír Zedník

Mladá fronta DNES, 13. 2. 2012, Rubrika: Karlovarský kraj, str. 1

Štítky
Osobnosti: Rudolf Chlad
Témata: Doprava
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme