Chlad: Byla by škoda zmařit reformy hádkami v koalici

Rozhovor s poslancem Rudolfem Chladem

6. 6. 2011

Ondřej ČERNÝ, moderátor

To podstatné už víte, v následujících minutách to pouze rozvineme. Pohled z okna říká, že dnes je krásně a možná i proto dnes zástupci vládních stran v takzvaném formátu K 9 nejednají. Včera večer se přitom o budoucnosti trojkoalice ODS, TOP 09 a Věcí veřejných nedohodli. Jak po jednání přiznal předseda nejmenší vládní strany Radek John.

Radek JOHN, předseda strany /VV/

V této chvíli není shoda, situace je vážná a my ji chceme probrat jak s vedením strany Věci veřejné, tak s poslaneckým klubem. A dohodli jsme se, že bude schůzka před zasedáním sněmovny, kde ty výsledky budeme probírat.

Ondřej ČERNÝ

To znamená zítra. Věci veřejné šly do včerejší večerní debaty o personálních změnách s požadavkem na 4 ministerská křesla. A odchod ministrů za ODS Alexandra Vondry a Ivana Fuksy i Miroslava Kalouska z TOP 09. Zda se vyjednavači dokázali alespoň o kousek posunout nechtěl premiér a předseda ODS Petr Nečas ani naznačit. Prý je potřeba od zítřejšího jednání vše probrat v rámci jednotlivých vládních stran.

Petr NEČAS, premiér, předseda strany /ODS/

My jsme si rozpracovali nějaké varianty, řešení té stávající situace. Východiska, která jsme si načrtli, je nicméně nezbytné probrat na stranických grémiích některých politických stran tak, aby bylo jasné, k čemu vedení těchto tří koaličních stran mají mandát a předpokládáme, že definitivně jasno bude v úterý.

Ondřej ČERNÝ

Nad věcí zatím, zdá se, zůstává TOP 09. Podle jejího předsedy Karla Schwarzenberga byla večerní debata věcná a prý došlo k posunu.

Karel SCHWARZENBERG, předseda strany /TOP 09/

Myslím, že jsme pokročili.

Ondřej ČERNÝ

Stále se mluví o jednáních takzvané K 9. Ale jestli chce vládní koalice cokoliv prosadit, musí se opřít o v současnosti 115 koaličních poslanců. Našimi hosty teď proto jsou poslanec za ODS Igor Svoják, dobrý den.

Igor SVOJÁK, poslanec /ODS/

Dobrý den.

Ondřej ČERNÝ

Také Rudolf Chlad z klubu TOP 09 a Starostů. Pěkné odpoledne i vám.

Rudolf CHLAD, poslanec /TOP 09 a Starostové/

Přeji také pěkné odpoledne i vám do studia.

Ondřej ČERNÝ

Pořád se mluví o vyjednávání K 9, ale v tomto týdnu míří do sněmovny klíčové reformy, daňová, důchodová, sociálních dávek. Jak s vámi, pane Svojáku, tedy vedení strany a klubu jedná o aktuální situaci v koalici? Máte třeba průběžné informace o té K 9?

Igor SVOJÁK

Abych se přiznal, průběžné informace jsou velmi složité. Protože ta jednání doprovází rozpačitost a turbulence. To znamená zítra v 11 hodin se uskuteční klub poslanců Občanské demokratické strany a tam se zajisté dozvíme aktuální informace z dění K 9.

Ondřej ČERNÝ

Pane Chlade, jaká je nálad v klubu TOP 09? Protože od vašich představitelů můžeme zaslechnout, my jsme jediná strana bez skandálů, ale ta špína ulpívá i na nás. Je to tedy tak, že i nadále chcete v tom projektu pokračovat? A teď se vás ptám jako řadového poslance.

Rudolf CHLAD

Já se musím připojit, to, co říká kolega Svoják, my máme jednání klubu zítra v 11:30, takže opravdu ty zprávy z K 9 mám pouze z médií, žádný jiný zprávy nemám. A ...

Ondřej ČERNÝ

Ale ta osobní nálada je jaká?

Rudolf CHLAD

Osobní nálada, osobní nálada není dvakrát moc, nic moc pěkná. Protože ty přestřelky, který probíhají a lidé je vnímají velice negativně, včetně nás poslanců, rádi bychom, aby opravdu probíhaly reformy tak, jak jsme slibovali, když jsme do sněmovny přišli. A naši ministři je připravený mají. A to je to jediný, co teď můžu říct, že bych byl hrozně rád, aby se umožnilo těmto ministrům, kteří si s tím dali práci a nejenom oni. Pochopitelně, že to je tým lidí, aby se dali na stůl, aby byla umožněna ta práce zhodnotit. Takže já čekám velice na zítřejší klub TOP 09 a budu se těšit na to, jak to bude pokračovat. Ale nálada zatím není dvakrát dobrá.

Ondřej ČERNÝ

Pane poslanče Svojáku, jak je to vlastně na tom jednání zítřejším klubu? Je to tak, že vedení zastíní postup a tou cesto se musí jít, nebo i vy máte šanci z pozice řadového poslance ještě něco ovlivnit?

Igor SVOJÁK

My jsme svobodnou demokratickou stranou, to znamená každopádně ten klubu vždy začíná aktuální politickou situací, kde nás účastníci K 9 informují o tom, jaké, k jakým dohodám dospěli. Potom je samozřejmě prostor pro jednání klubu, kde se může každý poslanec svobodně vyjádřit, pokud tam jsou některé disproporce nebo, chcete-li, rozpory s tím, co bylo dojednáno, tak se o tom hlasuje a většinově bývá potom přijat nějaký, nějaké usnesení, které, které se dále uplatňuje. Takže každopádně k prosazení vlastního názoru v klubu je dostatečný prostor.

Ondřej ČERNÝ

Volby se konaly téměř přesně před rokem. V současnosti si podle průzkumu Millward Brown pro Lidové noviny pokračování současné vlády nepřeje 9 z 10 lidí v Česku. Pane Chlade, není to signál, že vláda nemá podporu a mělo by dojít ke změně?

Rudolf CHLAD

V každém případě to signál je. Lidi jsou naštvaný, řeknu to úplně tak, jak je to. A já jsem už před chvílí říkal, a já už jsem totiž dával vyjádření svoje i přes parlamentní listy, přes média, že já podporuju vládnutí směrem změn, směrem systémových rozumných změn a tak, aby prostě hospodářství a abychom se nedostali opravdu do nějakých problémů ekonomických. Čili pokud to bude se ubírat tímto směrem naprosto konkrétně, a tak budu mluvit i na klubu, pokud teda se podaří pokračovat v tom, co jsme chtěli, tak ano, budu podporovat vládu, ale pokud by měly pokračovat přestřelky dál, to, co štve nás lidi, protože já se pořád počítám mezi řadové občany jako řadový poslanec, tak prostě nebudu chtít, aby ta vláda pokračovala v takovým snažení, nebo v takovým dlouhým umírání. Takže opravdu zcela najisto, na rovinu jsem připraven zítra otevřeně jednat na klubu a doufám, že to dopadne dobře.

Ondřej ČERNÝ

Pánové, na závěr stejná otázka pro vás pro oba. Ve sněmovně jste od loňského roku nováčky. Co vlastně vy a ten rok ve sněmovně, pane Svojáku, vnímáte to jako zklamání, že jste se připravoval na reformy a zatím řešíte osobní animosity a nejrůznější kauzy.

Igor SVOJÁK

No, nevím, jestli bych to nazval zklamáním. V každém případě překvapením, rozčarováním, rozpačitostí. Já jsem zvyklý ze svého podnikatelského života jednat trochu víc racionálně. A je pravdou, že ty osobní zájmy mnohdy převyšují ty zájmy celostátní. Což je špatně. A věřím v to, že zítřkem veškeré šarvátky skončí, že konečně začneme dělat reformy, které naše země potřebuje velmi, velmi nutně. A že bude jednání racionální.

Ondřej ČERNÝ

Pane Chlade, vy jste v horské službě zachraňoval životy. Není to skutečně občas martyrium sledovat, co se v politice teď děje?

Rudolf CHLAD

Určitě. Já budu trošku stručnější než kolega z ODS. V každém případě pro mě to zklamáním je a myslel jsem si, že prostě se bude jednat tak, jak jsem jednal celej život u horský služby, tak je to pro mě zklamáním, to, co se děje v Poslanecké sněmovně. Ale naděje umírá poslední, to, co říkal kolega Svoják, doufám, že zítra rozjedeme to, co jsme chtěli a že ještě není úplně všem dům konec.

Ondřej ČERNÝ

Poslanec TOP 09 a Starostů Rudolf Chlad, naším hostem byl také poslanec za ODS Igor Svoják. Pánové, oběma děkujeme a na slyšenou.

Rudolf CHLAD

Hezký den, na shledanou.

Igor SVOJÁK

Hezké odpoledne.

Český Rozhlas - Rádio Česko, 6. 6. 2011

Štítky
Osobnosti: Rudolf Chlad
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme