Chceme přinášet konstruktivní řešení

Rozhovor s lídryní TOP 09 v Jihomoravském kraji Annou Putnovou

20. 5. 2010

* Nejen preference agentur, ale především fyzická přítomnost příznivců dává tušit, že alespoň na jihu Moravy má TOP 09 pořádně našlápnuto. Jaké mechanismy zaručí, že v případě úspěchu vaší strany nezůstane pouze u slibů a proklamací?

TOP 09 je ve slibech velmi střídmá. Náš program je realistický. Slibujeme jenom to, co můžeme splnit. Možná že to jeden z důvodů, proč je TOP 09 přitažlivá pro voliče.

* Jakou očekáváte účast voličů a měla by podle vašeho názoru existovat nějaká hranice počtu hlasů, pod níž by už měly být volby neplatné?

K otázce hranice volební účasti – taková norma není v ČR zavedena. Poslední průzkum ukázal nadprůměrnou ochotu lidí v Jihomoravském kraji jít k volbám proti jiným regionům i minulým volbám. Očekávám tedy 70procentní účast. Věřím, že přijdou prvovoliči a ti, kteří se o politiku zajímají jenom okrajově. Tentokrát jde o mnoho, o budoucí směrování země, a to ejenom v horizontu čtyř let.

* Jste vysokoškolská kantorka. Sice tvrdíte, že se školy nevzdáte, ale opravdu si myslíte, že se dá zvládat vaše poslání současně s politikou?

Myslím si, že právě kombinace každodenních starostí a velké politiky je to, co potřebujeme. Vždyť řada politiků všední problémy nezná nebo je už dávno zapomněla. Ze své kantorské zkušenosti vím, že mnoho věcí k řešení vypadá jinak ze školní a jinak z poslanecké lavice. Zvládnout obě pozice bude náročné, ale s profesionálním zázemím, které mám, věřím, že je to možné.

* Jak se obrníte, aby vás nesemlely stereotypy politických profesionálů a volebních matadorů, mezi které mimo jiné patří i Miroslav Kalousek? Dokáže takový člověk ještě vůbec naslouchat nováčkům, jako jste například ve straně vy?

Musím si pochválit spolupráci nejenom s Mirkem Kalouskem, ale i ostatními zkušenými politiky u nás ve straně. V oblastech, které znám a kde žiji, se dokážu prosadit. Snad jsem to už ve své kariéře vícekrát potvrdila. Navíc mám pocit, že je pro mne výhodou být nováčkem, protože ostatní jsou zvědaví na můj přístup k řešení. Dostávám značný prostor k představení svých názorů.

* Sama jste před časem říkala, že máte osobní dluh v přístupu k voličům a sympatizantům z řad důchodců. Pracujete s mladými lidmi, a tak mi nedá zeptat se na názor ke klipu „bába děda – Issová, Mádl“. Jak se díváte na takovou agitaci?

Mladí lidé mají rádi nadsázku, kdo z nás to někdy nepřepískl?

* Kde budete mít „volební stan“ a kam půjdete slavit v případě dvouciferného výsledku hlasů, který jste už několikrát naznačila jako možný?

Výsledky voleb budeme sledovat společně od sobotního rána 29. května. Kde, to bude překvapení i pro mne. Připravuje to volební štáb, těšíme se.

* Co je hlavním trumfem strany TOP 09? Čím se naprosto odlišujete od ostatních a čemu věříte, že musí přinést v případě možnosti aplikace zaručený úspěch?

Jasná programová východiska, která jsou zárukou konsolidace veřejných rozpočtů. Přinášíme změnu politického stylu, chceme věcná, konstruktivní řešení, ne hašteření a preferování osobních zájmů. Nabízíme kompetentní a transparentní politiku, která povede k ekonomické i morální obrodě. Předkládáme vizi a naději pro naši zemi do budoucnosti.

Miroslav Homola

Právo, 20. 5. 2010, Rubrika: Jižní Morava-Vysočina. Strana: 11