Chceme nižší odvody a přehledný systém dávek

13. 4. 2017

(editovaný přepis rozhovoru s místopředsedkyní TOP 09 Markétou Pekarovou Adamovou)

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Poslanci dnes schválili velkou řadu výhod pro rodiny s dětmi. Pomůžou třeba rodinám s vícerčaty. Vyšší daňovou slevu ale bude moct uplatnit i rodič jediného potomka. Pro vládní zákon o státní sociální podpoře zvedla ruce výrazná většina poslanců. Proti bylo jenom 12 zákonodárců. Je v pořádku zadlužit ekonomiku, respektive brát si úvěry na to, abychom mohli přidat důchodcům a rodičům s dětmi? Paní poslankyně, přijde vám to v pořádku?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, členka výboru pro sociální politiku PS /TOP 09/

Samozřejmě nikoliv. Ve sněmovně jsme byli svědky takové last minute rozdávačky, tedy rozdávání na poslední chvíli. Tu jedné skupině obyvatel, tu druhé. Náklady jsou enormní a je zcela jisté, že to v budoucnu nebudeme schopni financovat, když už na rok 2017 máme plánovaný rozpočet s 60miliardovým schodkem. Bude nutné těm skupinám, kterým se teď rozdává, přiznat, že jim ty peníze asi budeme muset v budoucnu brát. To už ale samozřejmě nebude řešit tahle vláda, takže jí je to jedno. Vláda k tomu v tuhle chvíli zavazuje vlády budoucí. Myslím si, že je to vrcholně nezodpovědné a byli jsme toho svědky už v minulosti. Dneska někteří poslanci, kteří jsou ve sněmovně mnohem déle než já, vzpomínali na rok 2006. To byla předkrizová léta. Byla to léta, kdy byl hospodářský růst veliký a vláda Jiřího Paroubka dělala podobné věci, kdy velice rozdávala a navyšovala výdaje. Víme, jak to v následujících letech dopadlo.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Když jsem se díval na hlasování, tak vy to tady kritizujete, nicméně jste proti tomu aktivně nevystoupili. Zdržela jste se. Proč? Proč jste nehlasovala proti?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, členka výboru pro sociální politiku PS /TOP 09/

Ve finále se zdržet nebo být proti je ve své podstatě to samé. Vy potřebujete aktivní hlasy, abyste to byli schopni prosadit.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Proč proti tomu last minute rozdávání nezvednete ruku? Myslím hlasování 333 u zákona, kde byli rodiče, rodičovské.

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, členka výboru pro sociální politiku PS /TOP 09/

Tento zákon obsahoval celou řadu změn. Řada z nich byla opravdu dobrá. Tam se nedá říct, že všechny pouze navyšovaly výdaje. Řada z nich cílila na flexibilitu pracovního trhu a skloubení možnosti péče o rodinu i s prací. A to jsou věci, které dlouhodobě podporujeme. Myslíme si, že je důležité, abychom tomuto trendu šli v České republice víc naproti. Takže nelze úplně jednoznačně říci, že všechny návrhy jsou špatné. Je to totiž velký balík změn.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Takže říct, že to bylo last minute rozdávání, nebylo úplně fér?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, členka výboru pro sociální politiku PS /TOP 09/

Jsou tam věci, například přídavky na děti, které v tom původním návrhu vůbec nebyly. Dostaly se tam až pozměňovacím návrhem kolegy Sklenáka, který celý návrh výrazně zatížil výdaji. Je zcela legitimní, že s částí těch pozměňovacích návrhů souhlasíme, taky jsme jich část sami předložili, a s částí nikoliv. Takže pak je na místě se zdržet.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Vrátím se ke způsobu schvalování. Ty přílepky jsou v zásadě protiústavní, což není můj názor, ale je to názor Ústavního soudu. Tahleta praxe s přílepky byla kritizována Ústavním soudem v roce 2007, ale neustále se to děje. Je to v pořádku?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, členka výboru pro sociální politiku PS /TOP 09/

Samozřejmě, že to není správné. Upozorňovali jsme na to celou dobu dnešního jednání, zejména u přílepku, který se týkal valorizace důchodů. Tak zásadní věc, která výrazně mění systém a do budoucna zatěžuje dalšími výdaji, přece musí být v připomínkovém řízení. Přílepkem je to ale obejito. Neznáme tak stanovisko ministerstva financí. Ministr financí ani dneska nebyl na jednání, abychom to slyšeli přímo od něj na schůzi. Tohle všechno je praxe, která by určitě neměla v takhle zásadních věcech fungovat.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Nebylo by lepší proměnit celý ten systém? To znamená udělat nějakou zásadní změnu, například podpořit spíš krátkodobé úvazky, než přidávat po stokoruně, třistakoruně?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, členka výboru pro sociální politiku PS /TOP 09/

Dlouhodobě tvrdíme, že důležitější je pomoci rodinám si vydělat, aby jim z jejich výdělku zůstalo více peněz. To znamená, že bychom šli cestou snižování odvodů, snižování nákladů práce. Tohle je dlouhodobá politika TOP 09. Nebylo by pak nutné od lidí peníze nejdřív vybrat na daních, dát je na kupičku, zaměstnat spoustu úředníků, kteří musí řešit, která rodina má nárok na jakou dávku, a vybraným skupinám pak dát nějakou dávku. Mnohem lepší cestou jsou slevy na dani. V celém volebním období jsme vždycky podporovali, když je předkládala vládní koalice. S čím teď nemůžeme souhlasit, je navyšování sociálních dávek. Samozřejmě, že to dopadá vždycky na střední třídu, která musí tohle všechno zaplatit, a která nemá od státu nárok prakticky na nic.

Lukáš DOLANSKÝ, moderátor

Když jsme u těch daní, tak složená daňová kvóta je v České republice zhruba 10 % nad průměrem OECD. Je to věc, která je velmi často kritizovaná. Proč u člověka bez dětí musí platit složená daňová kvóta někde kolem 36 %, což je často kritizováno jako brzda ekonomiky?

Markéta PEKAROVÁ ADAMOVÁ, členka výboru pro sociální politiku PS /TOP 09/

Kdyby tady seděl pan Babiš, tak vám určitě řekne, proč to tak je. Jak jsem tady popsala pozici TOP 09, tak chci doplnit, že by to nebylo jenom pro rodiny s dětmi. Chceme snížit odvody úplně všem, bez ohledu na počet dětí. Co chce teď vláda prosadit, a týká se to diferenciace odvodů podle počtu dětí, je naprosté znepřehlednění systému. TOP 09 to rozhodně nepodporuje. Aby to nevypadalo na shodu, tak v tomto určitě nepodpoříme koalici, protože nikde v Evropě se takový model neosvědčil. Na Slovensku to zrušili už po dvou letech. Je to nepřehledný a komplikovaný systém. Chceme jít cestou zvýhodnění daňovými slevami a zvýhodnění všech odvodů pro všechny občany.

zdroj: Události, komentáře, ČT24, 12. 4. 2017