Chalánková: Opatření České národní banky, které oslabuje korunu, je plně v kompetenci ČNB

Komentář poslankyně Jitky Chalánkové

14. 11. 2013

Je jasné, že takové opatření by nebylo možné, pokud bychom už měli euro. Jako například Slovensko. Na Slovensku dokázali přijmout poměrně razantní reformní kroky, které přijetí eura umožnily.

V České republice minulá vláda s ministrem financí Miroslavem Kalouskem z TOP 09 uskutečnila řadu reformních kroků správným směrem. Koneckonců Národní program reforem byl pravidelně hodnocen Evropskou komisí a doporučovány další navazující kroky. Vzhledem k tomu, že se jedná o otázku také politickou, je zapotřebí získat pro reformy také souhlas obyvatelstva. A to je v České republice mnohdy odmítáno. Naštěstí o přijetí eura jsme se již vyjádřili v celonárodním referendu o přijetí do Evropské unie.

Možná je dobré vědět, jak obrovský vliv mohou mít spekulanti na finančních trzích na národní měny. Česká koruna má v takovém případě výdrž asi dvě hodiny. Pokud jde o tolik proklamovanou suverenitu v případě společného bankovního dohledu - jde jen o oznamovací povinnost bank směrem k České národní bance. Žádné další české banky nemáme.

V Evropské unii jsme všichni na jedné lodi. TOP 09 jako pravicová proevropská strana doporučila ve volebním programu stanovit termín pro přijetí eura již v tomto volebním období. Termín odhadujeme na období mezi roky 2018 až 2020.

Zároveň prosazujeme podepsání tzv. Fiscal Compactu - jde o opatření směřující ke snižování zadlužení zemí EU. Jde o jasný signál, že jsme součástí týmu. A že nechceme jen brát peníze od evropských daňových poplatníků - mimochodem v minulém období nejvíce na jednoho obyvatele České republiky. Ale že jsme připraveni též u jednoho stolu pomáhat hledat řešení pro celou Evropu.

Jitka Chalánková
poslankyně