Česko vyhrálo arbitráž o čtyři miliardy korun

Česká republika vyhrála arbitráž takřka o čtyři miliardy korun, které od ní požadovala německá společnost InterTrade Holding. Ta obvinila ministerstvo zemědělství a Lesy ČR, že účelově prostřednictvím údajně zmanipulovaných tenderů zmařily investici, kterou představovala firma CE Wood.

9. 6. 2012

„Jsem rád, že můžeme oznámit pokračování v úspěšné sérii arbitráží a že již dávno neplatí výtka, že stát neumí úspěšně vést své mezinárodní spory,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Jak připomněl, je to již desátá výhra našeho státu v mezinárodní arbitráži od roku 2007.

CE Wood byla od roku 2000 až do roku 2005 největší tuzemskou společností, která se zabývala lesnickými pracemi a těžbou dřeva. Představovala hlavního smluvního partnera Lesů ČR, toto dominantní postavení však později ztratila.

„Tribunál jasně konstatoval, že obchodní jednání Lesů ČR není přičitatelné České republice,“ sdělil v pátek mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Jak zdůraznil, tento právní názor v konečném důsledku dává naší republice silnou pozici i v obdobných sporech, které jsou proti ní připravovány. Jde i o spor s firmou WIC, která požaduje 12 miliard korun za zmařenou investici týkající se IT zakázek pro Lesy ČR.

ČTK

Právo, 9. 6. 2012, rubrika: Zpravodajství, strana: 18

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme