Cempírek: Reformy jsou pro rozvoj státu nutné

Rozhovor s poslancem Václavem Cempírkem

22. 10. 2011

Ztotožňujete se s programovými body sněmu TOP 09?

Jedná se o standardní body celostátního sněmu. V programové diskuzi proběhla živá debata především k reformním zákonům, která byla evokována vystoupením našich ministrů, kteří blíže seznámili účastníky s reformními kroky svých rezortů.

Jaká byla atmosféra sněmu, jak vidíte preference „topky“ pro příští rok, kdy vstoupí v platnost reformy?

Atmosféra na sněmu byla velmi přátelská a konstruktivní s akcentem prosadit nastavené reformní změny. Podle mě musí každý občan, kterému jde o budoucnost této země s přijatelným životním standardem, pochopit, že reformy jsou nutnou podmínkou ke stabilizaci a rozvoji státu. Předseda TOP 09 pan Schwarzenberg ve svém vystoupení varoval před kariéristy a korupčníky ve vlastních řadách. Přímo uvedl: „Když zjistíte, že úřad, místo, kam se dostal často s podporou TOP 09, zneužívá k osobnímu obohacení, tak vás prosím co nejtvrději zakročit“. Jsem si vědom, že úsporná opatření nejsou populární, ale přístup nás všech v „topce“ je průkazný a proto si jsem jist, že svou politiku vůči voličům obhájíme. Proto bych neočekával dramatický pokles preferencí a jsem přesvědčen, že opět voliče přesvědčivě oslovíme.

Jste pro kandidaturu Karla Schwarzenberga na prezidentský úřad?

Jednoznačně, jedná se o mimořádnou osobnost, jejíž obdobu bychom velmi obtížně v této zemi hledali. Představuje multikulturního člověka s velmi vřelým vztahem k naší vlasti.

V čem vidíte přínos sněmu pro oblastní a místní organizace?

Na sněmu se kromě jiných bodů projednaly změny stanov, které mimo jiné napomohou k jasnějšímu fungování místních a regionálních organizací.

Věříte v budoucnost koalice?

Koaliční vládnutí má vždy svá úskalí, která vyplývají z rozdílnosti názorů jednotlivých stran. Jsem ale přesvědčen o významu proreformní vládní koalice a věřím, že se jí nadále bude dařit hledat shodu při naplňování bodů programového prohlášení vlády. Stejnou otázku řešil i kongres ODS a ve svém prohlášení potvrdil, že TOP 09 je významným partnerem především v prosazování reforem. Vice premiérka za Věci veřejné Karolína Peake poslala na sněm do Hradce vyjádření, ve kterém vzpomněla na společné sváry a vyzvala k tomu, abychom se vzájemně nepříjemně nepřekvapovali. Doba není lehká a proto si nesmíme vlastní život ztěžovat nepodstatnými problémy a předsevzatá programová prohlášení dotáhnout do zdárného konce, tedy volebního období.

(re)

Orlický deník, 24. 10. 2011, Rubrika: Orlicko, str. 3

Štítky
Osobnosti: Václav Cempírek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme