Čeladná zvedla daně, ale přispěje lidem na opravy domů

6. 1. 2010

Obec Čeladná na FrýdeckoMístecku bude občanům a podnikatelům kompenzovat zvýšení daně z nemovitosti příspěvkem na údržbu objektů a jejich okolí. Obyvatele beskydské obce by tak zvýšení daně, kterou letos krizový balíček ministra Janoty zdvojnásobuje, nemělo bolet.

Čeladná už od loňska zvýšila místní koeficient na pětinásobek, což do obecní pokladny přineslo zřetelně více peněz. „Před zvýšením místního koeficientu příjem z této daně činil 1,352 mil. korun, za rok 2009 očekáváme výnos 6,5 mil. korun," řekl starosta Pavol Lukša (TOP 09). Pro letošní rok Čeladná nevyužila možnost snížení místního koeficientu, jak to udělaly některé jiné obce, rozhodla se však dopad Janotovým balíčkem zvýšené daně pro občany kompenzovat příspěvkem.

Vrátí tak polovinu zaplacené daně

„Aby občané měli stejnou daňovou zátěž jako v roce 2009, vlastníkům rodinných domů a bytů, kteří mají v Čeladné trvalé bydliště, obec vrátí 50 procent zaplacené daně formou příspěvku na údržbu nemovitostí," vysvětlil Lukša při předkládání návrhu ke schválení zastupitelům na posledním loňském zasedání. Příspěvek na údržbu nemovitosti mohou od radnice získat letos i podnikatelé, kteří mají provozovnu na území Čeladné. Příspěvek pro podnikatele může činit nejvýše 90 tisíc korun.

Ne všem zastupitelům se ale návrh vedení obce líbil. Jan Vyoral (ODS) vracení peněz formou příspěvku označil za ponižující a předložil vlastní návrh, který spočíval ve snížení místního koeficientu. Starosta Lukša ale poukázal, že kdyby se místní koeficient snížil z 5 např. na 3, stejně by občané proti roku 2008 letos platili šestinásobně vyšší daň z nemovitosti, a tudíž by to pro ně nebylo tak výhodné jako kompenzace příspěvkem od obce.

Podle Lukši by to bylo naopak výhodné pro Lesy ČR, na lesní pozemky se totiž letošní zdvojnásobení daně nevztahuje. „Při snížení místního koeficientu by se také podstatně snížil příjem obce z této daně, výběr od Lesů tvoří až 34 procent celkového výběru daně z nemovitosti v obci," upřesnila pro Právo místostarostka Čeladné Věra Golová (nestr. za KDU-ČSL).

Zastupitelé nakonec poskytnutí příspěvku schválili. Příspěvek bude vyplácen po předložení dokladu o zaplacení daně z nemovitosti. Čeladná ale není jedinou obcí, která lidem kompenzuje zvýšení daně z nemovitosti. Už při loňském zvýšení místního koeficientu na pětinásobek zavedla příspěvek na bydlení občanům Stonava na Karvinsku. Zdvojnásobení daně Janotovým balíčkem od letošního 1. ledna bude Stonava podle starosty Ondřeje Febera (nezávislý) občanům kompenzovat adekvátním navýšením příspěvku na bydlení, občan tak může od radnice dostat zpět až 80 procent zaplacené daně. Podnikatelské subjekty ve Stonavě ale s žádnou refundací počítat nemohou.

Anna Bortlíčková
Právo, 6. 1. 2010, Rubrika: Severní Morava a Slezsko, Str. 9