Častý výskyt povodní v ČR

Místopředseda TOP 09 Pavol Lukša hostem předvolební debaty

19. 5. 2010 | 21:00

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Tři čtvrtiny voličů tady v Moravskoslezském kraji deklarují, že půjdou příští týden v pátek a v sobotu k volbám. Podívejme se na nejnovější data z bleskového výzkumu agentur SC&C a STEM pro dnešní Otázky. Určitě chce k volbám v Moravskoslezském kraji přijít 53 % dotázaných, čtvrtina lidí pak deklaruje, že spíš k volbám přijde, není bez zajímavosti, že volební účast u mužů i žen je mírně vyšší, tedy u mužů je mírně vyšší než u žen, voleb se chtějí častěji zúčastnit lidé starší šedesáti let, méně pak mladí lidé ve věku osmnáct až devětadvacet. K volbám prý nepřijde v Moravskoslezském kraji 22 % lidí. Dodejme, že výzkum v tomto kraji se uskutečnil koncem minulého týdne, tedy před povodněmi. Teď se podíváme na nejnovější volební model, volební model, do něj jsou započítáni ti lidé, kteří teď zhruba týden před volbami říkají, že k volbám přijdou. Podle aktuálního volebního modelu agentur SC&C a STEM pro Českou televizi by v Moravskoslezském kraji teď před sněmovními volbami vyhrála tyto volby sociální demokracie s 30,5 % hlasů, druhá ODS by získala 17,5 % hlasů, 5% hranici by v tomto regionu překročily ještě Věci veřejné se 13 %, KSČM 12,5 %, TOP 09 9,5 % a lidovci 5 % hlasů. Připomínám, že výzkum agentur SC&C a STEM pro dnešní Otázky se uskutečnil na reprezentativním vzorku zhruba tisícovky respondentů v Moravskoslezském kraji, a to na konci minulého týdne před povodněmi, což je docela klíčové, protože uvidíme, jak to bude s povodněmi na Moravě, zda zasáhnou do volební účasti. A ještě se podívejme na to, jaká je pevnost rozhodnutí oprávněných voličů. Vidíte, že přesvědčeno o volbě té které politické strany je v tomto kraji a je to velká většina, protože 12 % stále není přesvědčeno o tom, kterou stranu bude volit. Míra přesvědčení roste s věkem, jasno o své volbě mají v tomto regionu voliči komunistů, nejméně jsou pak přesvědčeni, podobně jako v dalších regionech Česka voliči TOP 09 a Věcí veřejných. Celou závěrečnou zprávu, včetně metodiky, velikosti reprezentativního souboru najdete na internetových stránkách České televize. Podívejte se na zpravodajský portál čtyřiadvacítky na www.ct24.cz, kam umisťujeme závěrečné zprávy ze všech výzkumů agentur SC&C a STEM pro Českou televizi. Přichází šestice lídrů, dvě dámy, čtyři muži. Jako první volební lídr České strany sociálně demokratické, místopředseda strany, místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek. Lubomíru Zaorálkovi je třiapadesát let, do řad sociální demokracie vstoupil v roce 1994, od roku 1996 je poslancem, v letech 2002 - 2006 byl předsedou Poslanecké sněmovně, v posledních čtyřech letech je místopředsedou dolní parlamentní komory. Dobrý večer. Přijměte místo.

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

Dobrý večer.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Kandidátku občanských demokratů vede tady v Moravskoslezském kraji právník Pavel Drobil, také zastupitel Moravskoslezského kraje. Je mu osmatřicet let, členem ODS je od roku 2000. Má zkušenosti z komunální politiky, od roku 2002 do loňského roku byl členem zastupitelstva města Bohumína. Od roku 2007 je předsedou dozorčí rady Lesů České republiky. Hezký dobrý večer, vítejte.

 

Pavel DROBIL, člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, právník /ODS/

--------------------

Hezký dobrý večer.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Přichází první dáma, volební lídr Věcí veřejných, paní Kristýna Kočí. Kristýně Kočí je pětadvacet let, je programovou ředitelkou Akademie Věcí veřejných, do strany vstoupila loni. Kristýna Kočí je nejmladším volebním lídrem v České republice. Vítejte v Otázkách, hezký dobrý večer.

 

Kristýna KOČÍ, programová ředitelka strany, odborná konzultantka /VV/

--------------------

Krásný dobrý večer.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

A přichází druhá dáma, je to volební lídr Komunistické strany Čech a Moravy, paní Kateřina Konečná. Poslankyni Kateřině Konečné je dvacet devět let, členkou KSČM je od roku 2005, ve stínové vládě komunistů má na starosti resort životního prostředí. Poslankyní je od roku 2002, v současnosti je místopředsedkyní zahraničního výboru sněmovny. I vám přeji hezký dobrý večer, vítejte v Otázkách.

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/

--------------------

Hezký večer.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

A přichází volební lídr TOP 09 Pavol Lukša, jinak také místopředseda této politické strany. Pavlu Lukšovi je čtyřicet sedm let, je starostou obce Čeladná, původně byl členem KDU-ČSL, a to od roku 1990, loni lidovce opustil, stal se členem TOP 09. Pavol Lukša byl v letech 2004 - 2008 náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje. Dobrý večer, vítejte v Otázkách.

 

Pavol LUKŠA, místopředseda strany, starosta obce Čeladná /TOP 09/

--------------------

Dobrý večer.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

A poslední lídr, to je místopředseda politické strany KDU-ČSL Jiří Carbol. Právě přichází. Jiřímu Carbolovi je jednapadesát let, je zdravotnickým expertem lidovců, zkušenosti má z komunální politiky, v letech 1998 - 2000 byl totiž starostou obce Dobrá. V letech 2000 - 2006 byl náměstkem hejtmana Moravskoslezského kraje. Poslancem je od roku 2006, místopředsedou KDU-ČSL se stal loni. Dobrý večer, vítejte v Otázkách.

 

Jiří CARBOL, poslanec /KDU-ČSL/

--------------------

Hezký večer všem.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Aktuální téma, zmiňoval jsem ho v úvodu, povodně na Moravě. Největším dluhem letošních povodní je alespoň podle ministryně životního prostředí Rut Bízkové nedokončená protipovodňová ochrana České republice. Obce by podle ní měly o stavbu poldrů, ochranných hrází a dalších opatření ještě víc usilovat v těch následujících měsících a letech. Shrňme si nejnovější informace o letošních povodních na Moravě, o kterých Česká televize už referuje tři dny. Slovo má Martina Tlachová:

 

Martina TLACHOVÁ, redaktorka

--------------------

Povodně 2010, přišly v neděli 16. května v noci, prohnaly se Moravskoslezským a Olomouckým krajem a posunují se dál do Zlínského a Jihomoravského. Zanechaly po sobě spoušť a dokonce zabíjely. Na Třinecku zemřela devětašedesátiletá žena, devět lidí se zranilo. Hasiči evakuovali ze zaplavených domácností téměř tisícovku lidí.

 

osoba

--------------------

Pozor, povodňová komise vyhlásila řízenou evakuaci obce.

 

Martina TLACHOVÁ, redaktorka

--------------------

Škody budou města a obce sčítat ještě několik týdnů, už teď se odhady pohybují ve stovkách miliónů korun. Voda narušila i léčebné procesy pacientů, z bohumínské nemocnice muselo odjet sto šedesát nemocných. Do autobusů musela nastoupit i necelá stovka pacientů z Lázní Darkov. V třiadvacetitisícovém městě se vylila Odra i Olše. Bohumínští hasiči bojovali o elektrickou rozvodnu, kterou rozbouřený živel zaléval ze všech stran. Olše páchala škody i v Karviné a České Těšíně. Obě města na čas úplně odřízla od zbytku světa. Voda zaplavovala silnice, nejezdily vlaky. V tisícovkách domácností nešel proud a netekla voda. Troubky - symbol ničivých povodní z roku 1997, i letos z nich udělala rozvodněná Bečva doslova bazén. Hasiči většinu obyvatel evakuovali na člunech, v sousedním Přerově Bečva nemilosrdně vypnula teplárnu. Osmdesát procent přerovských domácností tak zůstane bez tepla a horké vody minimálně do konce týdne. Voda teď už sice opadává a odtéká, na některých místech s sebou ale bere i zeminu. Dochází k sesuvům půdy. V Havířově v Bukovci na Jablunkovsku nebo v Dolních Domaslovicích, tam se sesouvá svah nad Žermanickou přehradou a ohrožuje tak tři rodinné domky a několik chat. Obyvatelé museli být evakuováni. Minimálně jeden z rodinných domků je podle starosty úplně na odpis.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Referovala zpravodajka České televize Martina Tlachová. Tři z lídrů jsou v Poslanecké sněmovně, nakolik vás zajímá v Poslanecké sněmovně, když už máme, včetně těch letošních povodní, za sebou osmery povodně od roku 1997? Kolik peněz je ve státním rozpočtu na protipovodňová opatření? Začněme u Lubomíra Zaorálka.

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

Tuším, je tam rezerva padesát miliard, ale co se týče toho pobývání ve sněmovně ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Miliónů.

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

Miliónů, teda pardon, miliónů. Ale co se týče těch opatření protipovodňových, o kterých mluvíte, já si vzpomínám, že už v roce 2005 náš ministr Radko Martínek navrhoval, aby v těch oblastech, kde je třeba budovat poldry, jsme měli možnost jako stát provádět výkupy vlastnictví v zájmu státu. A mohu vám jmenovat tady místa v Moravskoslezském kraji, Vřesina a další, kde právě to budování těch protipovodňových opatření narazilo na to, že vlastně jsme nebyli schopni, nebo kraj nebyl schopen vyřešit ty majetko-právní otázky ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Přece ale odvádíte tu otázku od peněz, na kolik vás to zajímá, když se probíráte státním rozpočtem jako poslanec, kolik peněz jde na protipovodňová opatření. Dovedl byste tipnout, kolik peněz šlo v rámci jednoho z programů, tedy podpora prevence před povodněmi v letech 2002 - 2007?

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

Tu celkovou sumu neznám, ale jde mi o to, že když se schvalují ty, nebo když se jedná o opatřeních tady, tak já vím, že ten problém je v tom, že někteří komunální politici vlastně říkají takové věty jako, tuším starosta Nových Heřminovů, že jedině přes jeho mrtvolu, dokud on bude starostou, tak se prostě přehrada stavět nebude. Právě přehrada, která má chránit Krnov a Opavu. Ten problém je v tom, že to není tak, že by stát byl ten jediný, který o tom rozhoduje, dokonce ani kraj nemá k tomu dostatečné kompetence, aby suverénně rozhodoval a řada těch případů se musí řešit individuálně. Řeknu případ tady třeba v Koblově, tady je třicet pět domů, jako otázka byla, jestli se domluvíme s těmito občany, že se vystěhují, nakonec se s nimi jednalo, debatovalo, oni ochotní nebyli, staví se tam hráz. Takže to je ..., to není věc, která by se dala ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Promiňte, ale tímto nesejmete z té centrální úrovně. Zůstaňme u té úrovně centrální, která také může hodně pomoci v protipovodňových opatřeních. Tam vy nevidíte v souvislosti s osmery, s osmi povodněmi v České republice, že by došlo k nějakému zanedbání v těch uplynulých třinácti letech?

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

Já si myslím, že to není něco, co by ..., já si myslím, že to vzniká v té spolupráci krajů, že to vzniká ve spolupráci obcí a centra. Když si vezmu poslední povodně před rokem, ty přívalové deště, z těch tři sta dvaceti miliónů polovinu té škody tady v podstatě se pokryla v kraji. Takže mě to připadá, že to je, samozřejmě je to role státu a v případě toho, co vidíme tady, tak jako to je infarktová ..., samozřejmě tady ta asistence státu je nutností. Ta má dvě podoby, jednak v té oblasti záchrany, jednak v té oblasti obnovy a pak dlouhodobě. Jako domnívám se, že ta povodeň ukazuje a nyní ta zrychlující se frekvence, že my musíme hledat skutečně způsoby, nové způsoby, jak komunikovat s přírodou a že zřejmě musí být daleko větší tlak na vytváření protipovodňové ochrany. Morava ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Promiňte, ale to hledáme už těch třináct let. Jiří Carbole, vás zajímá, kolik peněz v těch uplynulých třinácti letech, když jste hlasoval o státním rozpočtu od té chvíle, co jste vstoupil do Poslanecké sněmovny, kolik peněz šlo na protipovodňová opatření?

 

Jiří CARBOL, poslanec /KDU-ČSL/

--------------------

Tak já jsem se zajímal konkrétně o tu částku, která šla do Moravskoslezského kraje na pokrytí škod, které tady vznikly v minulém roce, kdy jedny z největších škod byly v Životicích u Nového Jičína, kde proběhly demolice několika domů. A vlastně ve státním rozpočtu byly peníze alokovány na výstavbu nových budov a infrastrukturu s tím související a všechny tyto věci.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Takže mi také neřeknete, kolik šlo peněz například v rámci projektu Podpora a prevence před povodněmi, který je v rozpočtové kapitole ministerstva zemědělství v letech 2002 - 2007?

 

Jiří CARBOL, poslanec /KDU-ČSL/

--------------------

To vám neřeknu, ale řeknu vám tu částku, která byla. Jeden a půl miliardy korun, která se týkala všech těch škod, které vznikly v loňském roce a týkaly se tady Moravskoslezského kraje. A z této částky je vyčerpáno asi tři čtvrtiny a já jsem dneska navštívil starostu Životic a ptal jsem se ho, jaké další, co potřebují teďka. On mi řekl: Potřebujeme nutně vyměnit pět mostů, na to potřebujeme třicet miliónů z ministerstva pro místní rozvoj. Takto je potřeba s těmi lidmi pracovat.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Něco jiného je škody jako takové a hrazení škod. Kateřino Konečná, z vás bych dostal tu částku? Anebo když ne rok 2002 - 2007, tak je prodloužení toho období od roku 2007 do roku 2013, kolik na to půjde?

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/

--------------------

Já mám pocit, že je to něco kolem čtrnácti miliard.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Ano, to jste se trefila do toho období 2007 - 2013.

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/

--------------------

2007 - 2013, přiznám se, že to období před tím bych opravdu teď střílela od pasu ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Jenom čtyři miliardy, jen pro vaši zajímavost, čtyři miliardy na protipovodňová opatření v celé republice.

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/

--------------------

Nicméně, jak jste správně podotkl, ty protipovodňová opatření jdou z resortu ministerstva zemědělství. Ale to, co se týká povodní, jde ze spousty dalších resortů, a tam musí začít existovat spolupráce a propojenost těchto resortů, protože bez toho se prostě neobejdeme. Já si myslím, že každá koruna vložená do protipovodňové ochrany nám může poté, kdyby došlo k těm škodám, tak nám ty škody může ušetřit. A jestliže si to vezmeme tak, že každá koruna, kterou vyložíme, abychom ochránili životy lidí, nám potom může ušetřit to, abychom řešili škody, tak kéž bychom dali tolik, kolik jsme dali do řešení škod do té protipovodňové ochrany.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Proto na to narážím, na ty celkové částky, protože ano, jsou o něco větší, když k tomu ještě přičteme peníze z ministerstva životního prostředí, které má také operační program na to. Podívejme se na data, která jsou zajímavá a která se týkají těch sedmi povodních, které už máme za sebou, tedy nejsou tam data z těch povodní letošních. Do loňského roku postihly Českou republiku záplavy sedmkrát, nejtragičtější bylo řádění velké vody v letech 1997 - 2002. Tady vidíte, že povodně v posledních dvanácti letech způsobily škody za víc než sto padesát miliard korun, zahynulo při nich sto dvanáct lidí. Po extrémní povodni na Moravě v roce 1997 bylo zřejmé, že povědomí o existenci povodní stát podcenil. Důsledkem téhle skutečnosti byla jak nepřipravenost na přírodní povodňové katastrofy, tak významná opomenutí a nesystémovost v rozvoji území podél vodních toků, ke kterým došlo během téměř stoletého období bez výrazných povodní v České republice. Chápe i Občanská demokratická strana, protože tady na to narazila Kateřina Konečná, že zásadním problémem protipovodňových opatření v Česku je roztříštěnost, že není centrální koncepce, kterou teď bude zpracovávat Fischerova vláda a která má být do června, Pavle Drobile?

 

Pavel DROBIL, člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, právník /ODS/

--------------------

Tak určitě ten problém je celorepublikový, viděli jsme rok 1997, potom rok 2002, to znamená, nejdřív katastrofální povodně na Moravě, potom v českých zemích. To znamená, roztřišťovat tady tuhle záležitost za situace, kdy ten stát má omezené prostředky, považuju za nesystémové.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Nesystémové. Pokud by tedy Občanská demokratická strana měla vládní odpovědnost, protože vy jste ji měli v těch uplynulých třech a půl letech, proč se nepodařilo to centralizovat a nastavit lepší spolupráci mezi ministerstvem zemědělství, ministerstvem životního prostředí, popřípadě ministerstvem pro místní rozvoj?

 

Pavel DROBIL, člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, právník /ODS/

--------------------

Já jsem v té vládě nebyl ani se nebudu vymlouvat na koaliční možné půtky, protože ministerstvo zemědělství bylo v gesci ODS, ministerstvo životní prostředí Strany zelených ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Myslíte si, že to je dostatečná výmluva tohle?

 

Pavel DROBIL, člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, právník /ODS/

--------------------

Já jsem říkal, že se na to nebudu vymlouvat, právě to nechci dělat. Já, protože jsem krajský zastupitel, tak jsem se vždycky zajímal o věci, které se týkaly Moravskoslezského nebo týkají Moravskoslezského kraje. A tady si myslím, že vláda Mirka Topolánka udělala hodně. Když si vezmeme, že v letech 2002 - 2007 tady bylo za sociálně demokratických vlád investováno nějakých sedm set devět miliónů korun do protipovodňových opatření, potom vláda Mirka Topolánka na to vyčlenila jedna celá tři miliardy korun, byl to ministr Gandalovič, který po dlouhé sérii neúspěšných jednáních předchozích ministrů zemědělství pohnul s výstavbou Nových Heřminov a je smutné, že sociálně demokratický nominant na ministerstvo zemědělství v dubnu, kdy už tato věc byla kompletně zúřadována, nepředložil problém nebo výstavbu hráze v Nových Heřminovech, této přehrady do vlády, protože to je skutečně zásadní věc ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Chápu-li vás správně, vnímáte to tedy jako opatření dostatečná v těch uplynulých letech?

 

Pavel DROBIL, člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, právník /ODS/

--------------------

To jsem neřekl, to jsem neřekl.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Teď jste tady obhajoval ..., ne, říkal jste, že ...

 

Pavel DROBIL, člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, právník /ODS/

--------------------

Já jsem říkal, že vláda Mirka Topolánka si myslím, že se k tomu minimálně speciálně, co se týče Moravskoslezského kraje, postavila zodpovědně.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Pane místopředsedo Zaorálku, je možné vinit Jakuba Šebestu z toho, že ...

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

Já si myslím teda, pan ministr Šebesta je tam poměrně krátce. Když se podívám na tu situaci ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Rok.

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

Rok. Tahle věc, na ní se pracovalo několik let. Když se podívám tady na povodí Odry, tak tam bylo navrženo třicet tři přehradních nádrží, z toho se schválily v této chvíli pouze tři do horizontu 2050 a do horizontu 2020 jsou to pouze ty Nové Heřminovy. Na tom je v podstatě vidět, v jakém rozsahu se podporuje stavba přehrad. A přehrady bych pokládal za takový klíčový prvek pro ochranu toho území v případě povodní, což se nyní i prokázalo. Jakkoliv se říká, že ty přehrady, jako kdyby přetékaly. Tak já si myslím, že v zásadě splnily ohromnou roli. Kdyby nebyly přehrady Žermanice, Šance, Morávka, tak jsme měli metr vody v Ostravě, byl zatopený Frýdek a Frýdlant. To znamená, ty přehrady i v této povodni vlastně ukázaly, že ta jejich role je zásadní. A mě připadá ten způsob, jak se schvalovaly ty přehrady v povodí Odry, to, jak pouze jediná prošla v horizontu 2009, za nedostatečné. Jako tato klasická povodeň, která teď byla, byla v podstatě držena z posledních sil. A já si dovedu představit, že takové situaci bohužel dnes můžeme asi čelit poměrně často. A mě to připadá, že to je tak důležité, že rozumíte, tady nejde přece jenom o tu povodeň, ono to je trošku teďka egyptské rány v Moravskoslezském kraji. Tady je situace, kdy máme vysokou nezaměstnanost, kdy máme zároveň špatný vzduch a k tomu přichází ještě taková povodeň. To je přece situace, kdy je evidentní, že ten kraj potřebuje zvláštní program. Tohle je poměrně ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Promiňte, k tomu se ještě dostaneme. Ale když se podíváme na to, že ta budoucí vláda a záhy dostane slovo i Pavol Lukša, bude muset rozhodnout, jestli má pokračovat, například onen program, který se týká podpory prevence před povodněmi. Podívejme se na citaci z Fischerovy vlády a z jednoho z dokumentů, který máme k dispozici, Fischerova vláda totiž navrhuje, aby i vláda budoucí pokračovala a dávala peníze na protipovodňová opatření. Tady je doporučení ministerstva zemědělství, citujme: "S ohledem na uvedené skutečnosti se už dnes jeví jako velmi účelné a prospěšné pokračovat ve zvyšování protipovodňové ochrany také v dalších letech, to znamená po roce 2013. Tato uvažovaná, takzvaná III. etapa programu Prevence před povodněmi by byla výrazně orientovaná na retenci podél vodních toků s využitím prostorů k řízeným rozlivům v poldrech, včetně úprav v krajině. Realizace uvedených programů a opatření je nutné zajistit i nadále, současně s tím je důležité zabezpečit dostatečné finanční prostředky, neboť jde o vynaložená efektivní opatření s návratností v úsporách na protipovodňových škodách. Budou prováděna opatření, která budou v souladu se záměry plánu hlavních povodí České republiky a plánů oblastí povodí." To se píše v dokumentu, který přijala Fischerova vláda. Fischerova vláda se bude i v pondělí zabývat povodněmi. Pavol Lukša, program TOP 09, jasné škrty. Tady zároveň vidíte, že v tom období 2007 - 2013 čtrnáct miliard, které jdou na ta protipovodňová opatření, kolik byste dali, pokud byste byli ve vládě, na ty další roky, když chcete seškrtat státní rozpočet?

 

Pavol LUKŠA, místopředseda strany, starosta obce Čeladná /TOP 09/

--------------------

Tak TOP 09 má v kapitole zemědělství zcela jednoznačně stanoveno, že my chceme podpořit tahleta protipovodňová opatření. Jsme jedinou stranou, která tam dala i na to třetí období, kdy těch peněz bude třeba v řádu asi více než dvacet miliard na straně jedné. A je to jednoduché, je to prostě, jsou to investiční akce. Ono totiž ty přehrady dneska o nich mluvíme v souvislosti s povodněmi, ale v souvislosti, když jsou sucha prostě, tak slouží jako rezervoáry vody. Já si myslím, že ta nálada ve společnosti je někdy taková dvojaká, na jedné straně říkáme, že když chceme stavět přehrady, že to je o nějakých betonářských lobby, a v okamžiku, kdy přijde povodeň, tak říkám prostě "ano, nám už betonářská lobby nevadí", když to unese, já nevím, kolik mostů, domů a podobně. To znamená, že i nálada ve veřejnosti se musí změnit k tomu, že prostě je třeba ochrana těhletěch míst, které jsou ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Myslíte, že ..., promiňte, ale myslíte, že k tomu dostatečně přispívají politici, protože ..., možná i sdělovací prostředky? Když je povodeň, tak se o tom hodně mluví, voda opadne a pak po těch dalších povodních, když přijdou, tak se řeší to, co se řešilo před předchozími povodněmi. A to už tady hrajeme posedmé, respektive poosmé.

 

Pavol LUKŠA, místopředseda strany, starosta obce Čeladná /TOP 09/

--------------------

Tak ono, podívejte se, je to zcela jednoduché. V roce 1997 byly smeteny Troubky a možná, kdyby se vystavěl za tu dobu suchý poldr, tak dneska Troubky zůstaly takové, jaké byly po té své výstavbě. To znamená, já si myslím, že to je dílem nálad ve veřejnosti, samozřejmě médií. No, ale samozřejmě politické strany musí říct prostě "ano, toto je pro nás priorita".

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Kristýno Kočí, pokračování toho programu je podstatné pro Věci veřejné a částka čtrnáct miliard na období 2007 - 2013 v rámci jednoho z nejdůležitějších programů, částka dostatečná pro vás?

 

Kristýna KOČÍ, programová ředitelka strany, odborná konzultantka /VV/

--------------------

Tak Věci veřejné určitě považují výstavbu protipovodňových opatření za velmi důležité. Mě akorát tady přijde přesně to, co vy jste před chvílí řekl, že politici hovoří o potřebě protipovodňových opatření v době krize, v době katastrofy živelné, kdy ty povodně jsou aktuální, všichni slibují peníze, všichni se předháníme v tom, kdo kam dřív jede, kdo dřív vyleze v holínkách, komu konkrétně pomoci. Ale jakmile voda opadne, pomoc už není žádná. Já jsem byla včera v Petrovicích u Karviné, které byly velmi nepříjemně tímto zasaženy a hovořila jsem s místními a ti mi právě potvrdili, že u nich ty povodně jsou co dva roky a co dva roky vždycky, když je velká voda, přijedou politici, starosta, slibují peníze, slibují protipovodňová opatření a ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Ano, přesto vy to v programu nemáte tedy.

 

Kristýna KOČÍ, programová ředitelka strany, odborná konzultantka /VV/

--------------------

Je to tak, my to v programu nemáme. Ale já jako specialista na evropské strukturální fondy vím, že v rámci operačního programu Životní prostředí v první prioritní ose jsou peníze připravené právě na protipovodňová opatření, jenom já osobně nejsem zastáncem výstavby těch technických hrází, spíše jsem pro ty přírodně blízká opatření, to znamená právě poldry, meandrování nebo nějakou kombinaci, tak jako to bude v případě právě přehrady v těch Nových Heřminovách.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Kdo z vás si myslí a dal by to do programového prohlášení vlády? Zásadní část programového prohlášení vlády, která by se měla týkat protipovodňových opatření, kdo si myslí, že to je podstatné a zároveň, aby ta pasáž programového prohlášení budoucí vlády přinesla nějaké zásadnější poselství než to, které jsme slýchávali po těch sedmero povodních, kdo by pro to zvedl ruku, aby v programovém prohlášení budoucí vlády byl takový odstavec? Všichni? Ano, pane místopředsedo Carbole?

 

Jiří CARBOL, poslanec /KDU-ČSL/

--------------------

Já bych chtěl říct, že to není jenom o tom, dát to do programu, to je taky o tom, věnovat se tomu soustavně, to znamená ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Počkejte, ono když se to nedá do programu, tak viděli jsme uplynulých třináct let, že se tomu nevěnuje příliš soustavně. Protože první, promiňte, první peníze, které se škrtají anebo letos budou z té rozpočtové rezervy, která je i na povodně, tak budou financovány volby do Poslanecké sněmovny, aniž bych chtěl snižovat roli voleb do Poslanecké sněmovny. Moc dobře to víte, kde se škrtá.

 

Jiří CARBOL, poslanec /KDU-ČSL/

--------------------

Já bych rád upozornil na to, že nezáleží na tom, co se dá do vládního prohlášení, záleží na tom, co se splní z vládního prohlášení. A k tomu si myslím, že je potřeba ta kontrola.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Aby se něco splnilo, tak to tam musíte dát ...

 

Jiří CARBOL, poslanec /KDU-ČSL/

--------------------

No, jistě.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Proto se vás na to ptám.

 

Jiří CARBOL, poslanec /KDU-ČSL/

--------------------

Ale takto zvedání ruky jen tak jako, dáme to tam, protože všichni tady v sále čekají, kdo nezvedne ruku, toho zastřelíme venku, tak ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Ne. Pokud byste zvedl ruku, tak bych se vás zeptal, co by v tom programovém prohlášení mělo být, aby poučení z osmých povodní bylo jiné, než poučení ze sedmero povodní, jestliže povodně způsobily celkovou škodu víc než sto padesát čtyři miliardy korun v uplynulých třinácti letech.

 

Jiří CARBOL, poslanec /KDU-ČSL/

--------------------

Jestli mohu doplnit tedy, tak to je samozřejmě mnoho opatření a některá je potřeba provést na úrovni obcí, některá na úrovni krajů, některá na úrovni státu. Je potřeba rozdělit ty peníze, aby to nešlo z jednoho místa z Prahy, kde se polovička peněz potom po cestě ztratí. Čili dát krajům a obcím taky peníze, aby mohly ta protipovodňová opatření udělat. A já jsem tady řekl, že Životice potřebují opravit pět mostů, protože když tam přijde velká voda, tak z těch mostů, které jsou dneska nízké, se stane přirozená bariéra a zaleje to celou tu osadu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Lubomír Zaorálek, kdyby vy jste dával něco takového, dával ...?

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

Ano, já jenom se chci ohradit. Víte, mě tady ta kritika činnosti politiků přišla trošku laciná, jako když tady zaznělo od paní Kočí, že politici přijedou a podobně. Jako bavme se konkrétně. Tady byly před rokem přívalové deště, byla to osmimetrová vlna, to bylo poměrně hodně drastické a to byly smetené domy, vypadalo to strašně, to byly hrozné obrazy. A já si pamatuju, že tehdy hejtman Moravskoslezského kraje veřejně slíbil, že těm lidem, těm postiženým na tom Novojičínsku dá pětatřicet domů do konce roku. A já si pamatuju, že v prosinci se ty domy předaly. Tak prostě neříkejme, že tady nikdo nic nedělá, povodeň přejde a všichni na to zapomenou, to prostě věcně není pravda.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

A programové prohlášení vlády?

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

Já si myslím, že tahle povodeň by nás měla posunout v tom, že v této zemi se pravděpodobně bude muset přizpůsobit tomu, že jsme v prostředí klimatických změn nebo v období, kdy dochází ke změnám, chce to prostě měnit náš vztah ke krajině, věnovat tomu daleko větší pozornost. A tady bohužel můžeme čekat, že do pěti let bohužel pravděpodobně při té frekvenci přijde podobná povodeň znovu. Tak se z toho stává v této chvíli priorita a musí nutně to být součástí unesení programového vlády.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

A co by vy jste tam měl, pokud byste zmínil jeden dva body?

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

To, že ..., vy jste to tady řekl, vy jste řekl, že dneska je to roztříštěné, že sice máme k dispozici několik analýz, ale to souhrnné zpracování těch analýz nebylo vlastně provedeno, to znamená, z toho se musí udělat celková koncepce, jak se na povodně připravovat a v celém rozsahu. To znamená, nejenom teda ty přehrady, o kterých jsem mluvil, ale i poldry a zacházení s krajinou.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Pavel Drobil, vaše odpověď na moji otázku?

 

Pavel DROBIL, člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, právník /ODS/

--------------------

Ono jak myslí který politik vážně ten který slib, se nepozná ani tak z programového prohlášení, ale z toho, jestli to zahrne do příslušné kapitoly rozpočtu. To je to nejdůležitější, to znamená, chovejme se tak, abychom mohli vůbec nějaké prostředky při sestavování příštích rozpočtů na protipovodňová opatření věnovat. A já děkuju panu Zaorálkovi, že mi nahrál s tím hejtmanem Palasem. Právě proto, že předchozí občansko-demokratická vláda na krajích se chovala zodpovědně, vytvořila zajišťovací fond, ve kterém přenechala sociálním demokratům a komunistům sedmdesát miliónů korun, tak právě proto mohl pan hejtman Palas minulý rok tento slib dát, a což je také zajímavé u sociálně demokratických politiků, tentokrát ho i splnil, protože my jsme vytvořili tu rezervu.

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

I když jsme ve volebním boji, tak komu čest, tomu čest, Evžen Tošenovský skutečně vytvořil ten zajišťovací fond, já souhlasím a my jsme ho použili a tohle je spolupráce, jako která si myslím, je normální. Jedni to připraví, druzí to použijou, to je v pořádku.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Pavol Lukša, jak by vypadala pasáž v tom programovém prohlášení, pokud byste se podíleli na vládě, pokud byste ji tam dávali a jak by se ta pasáž lišila od ...?

 

Pavol LUKŠA, místopředseda strany, starosta obce Čeladná /TOP 09/

--------------------

Tak já bych chtěl říct ještě, než vám odpovím na tu otázku, jednu věc. Víte, my jsme dneska za celý večer ještě nepoděkovali těm, kteří víceméně dolů v tom terénu pomáhali, a to jsou jednotky integrovaného záchranného systému, který opět prokázal, že je funkční, spolu se stovkou dobrovolných hasičů. Ale já bych tady chtěl říct jednu věc, tím, že TOP 09 s podporou starostů to má ve svém programu, tak víme, kde by se daly na to najít zdroje. Jednak je to Evropská investiční banka a pak si myslím, že jsou to i zdroje z Evropské unie ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Vy jste mluvil o dvaceti miliardách a jejich lepší koordinace je nezbytná?

 

Pavol LUKŠA, místopředseda strany, starosta obce Čeladná /TOP 09/

--------------------

Určitě. Ale já bych chtěl vzkázat paní Kristýně Kočí, víte, tím, že jsem starostou a na TOP 09 s podporou starostů je zhruba patnáct set starostů, my se nemusíme při těch povodních ukazovat v gumácích. My s těma lidma v té obci jsme pořád, takže my nepotřebujeme se ukazovat a medializovat, my jsme s těma lidma denně.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Co by bylo, jaké případné závazky byste chtěli v tom programovém prohlášení budoucí vlády mít vy, Kateřino Kočí?

 

Kristýna KOČÍ, programová ředitelka strany, odborná konzultantka /VV/

--------------------

Kristýno ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Pardon, Kristýno.

 

Kristýna KOČÍ, programová ředitelka strany, odborná konzultantka /VV/

--------------------

My bychom rozhodně chtěli se připojit k evropské úmluvě o ochraně krajiny, na jejímž základně by vznikl jeden strategický dokument, který by právě zajistil tu koordinaci té roztříštěnosti, jak už jsme se tady všichni bavili. Já bych jenom tady navázala na předřečníky, mě trochu děsí, že v době takovéto živelné katastrofy tady osobně mezi sebou na sebe útočíme a snažíme se prezentovat jeden proti druhému. Já myslím, že bychom teďka měli společně řešit systémové kroky ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Promiňte, ale nechci říct, že jste si začala, ale řekla jste, že někteří politici se ukazují v gumácích a podobně, což pohněvalo pány.

 

Kristýna KOČÍ, programová ředitelka strany, odborná konzultantka /VV/

--------------------

Já jsem si všimla, že to pány velmi pohněvalo. Nicméně já bych opravdu nechtěla osobně takto útočit. Já říkám, přijmout evropskou úmluvu o ochraně krajiny a na jejím základě opravdu tyto strategické dokumenty připravovat, ať už to je právě pro resort zemědělství anebo pro resort životního prostředí. My v této oblasti právě i pro tu nekoordinovanost prosazujeme jedno ministerstvo, které by sjednotilo jak právě zemědělský resort, tak vlastně životní prostředí, proto jedno ministerstvo, které to bude mít pod patronátem a ta koordinovanost by mohla být lepší.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Děkuji paní Kristýně Kočí a dostáváme se ke Kateřině Konečné. Co vy byste chtěla mít v tom programu příští vlády, pokud se budeme bavit o povodních?

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/

--------------------

Tak ony by to měly být hlavně opatření reálná, protože my tady o nich můžeme mluvit, jak dlouho chceme, můžeme si plánovat, malovat na papíře a ve chvíli, kdy na ně nebudeme mít oporu v legislativě a nebudeme na ně mít dostatek finančních prostředků, tak se tady můžeme potkat za deset let a budeme si o tom vykládat úplně stejně. A to se ukazuje na spoustě protipovodňových opatření, třeba i na tom Troubsku, které jste dneska zmiňoval, kde před třinácti lety politici slibovali a nakonec je z toho nic a dneska je z toho opět vyplavená obec, spousta neštěstí, zničeného majetku a dneska už naštěstí ne na Troubsku lidské životy. Ale udělejme takové opatření, které budou reálná a kde se na nich shodneme. Protože ve chvíli, kdy víme, že nám výstavbu čehokoliv budou blokovat ekologické organizace, budou to dělat systematicky, budou to dělat dlouho a my o tom s nima budeme moct pouze diskutovat, tak to prostě nemá vůbec žádný smysl. Pojďme najít ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Promiňte ...

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/

--------------------

... konsensus a potom pojďme rozdělit ty peníze. Peněz, si myslím, že je dost.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Jen totiž pro ... Vy říkáte, peněz je dost?

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/

--------------------

Peněz je, peněz ..., to je podle toho, jak to vezmeme. Peněz není nikdy dost samozřejmě a na protipovodňová opatření vůbec ne, na druhou stranu, v této fázi máme evropské fondy, máme čtrnáct miliard a já si myslím, že to je dobrý základ na to, abychom na tom mohli stavět.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Víte, když jste mluvila o ekologických iniciativách, tak ale jestli i místní politici a o tom teď možná bude řeč, nepřispívají k tomu, že ty následky povodní jsou ještě horší? Toto je záplavový plán Bohumína a přicházejí dvě osobnosti regionu, které teď mají co do činění s povodněmi a tato problematika jim teď zabírá hodně času. Jako první pan Petr Birklen, Petr Birklen je ředitel odboru péče o krajinu ministerstva životního prostředí. Dříve vedl regionální pobočku Agentury ochrany přírody pro Moravskoslezský kraj, jako koordinátor byl u vzniku projektu Horní Opava, který běží od roku 2008 a je zaměřený na komplexní protipovodňovou ochranu. Dobrý večer, vítejte v Otázkách.

 

Petr BIRKLEN, ředitel péče o krajinu, ministerstvo životního prostředí

--------------------

Dobrý večer.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Druhou osobností regionu je pak generální ředitel Povodí Odry, pan Ivan Pospíšil. K Ivanu Pospíšilovi bychom měli říci, že vede Povodí Odry od loňského ledna, předtím působil jako generální ředitel Povodí Moravy, v letech 2000 - 2005 Povodí Odry hospodaří s vodou v krajině kolem řek Odra, Ostravice a Opava, celkem jde o třináct set padesát opět kilometrů řek a říček. Přijměte oba místo. Ještě jednou dobrý večer, vítejte.

 

Ivan POSPÍŠIL, generální ředitel Povodí Odry

--------------------

Dobrý večer.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Začněme u vás, pane generální řediteli. Majetkové vypořádání a propos, já jsem ukazoval ten záplavový plán města Bohumína, majetková opatření a vypořádání jsou ta, která vám teď přidělávají zásadní starosti a zároveň i to, že obce nedodržují tyto záplavové plány. Jsou s těmi záplavovými plány sestaveny? Protože podle vás vznikají dál nové domky, staví se i v těch záplavových územích, je to tak?

 

Ivan POSPÍŠIL, generální ředitel Povodí Odry

--------------------

Samozřejmě to tak je. My jsme tyto záplavové plány udělali proto, aby jednotliví starostové obcí měli přehled, co se bude dít v momentě, kdy hladina v daném území půjde nahoru, kam ta voda bude zasahovat. Ta modrá, to je to nejpříjemnější, to, co je potom dočervena, tak to jsou samozřejmě už ty zvýšené hladiny. Tyto věci mohou starostové a příslušné obce a územní odbory využívat ve svých územích.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Vy říkáte, že je nevyužívají ale.

 

Ivan POSPÍŠIL, generální ředitel Povodí Odry

--------------------

Oni je využívají, je otázkou, jak k nim přihlíží. Jsou situace, kdy i v těchto záplavových územích se prostě staví.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Staví, je to častý jev?

 

Ivan POSPÍŠIL, generální ředitel Povodí Odry

--------------------

Není to tak v poslední době častý jev, ale prostě výjimky tu jsou.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Podíváme-li se na ty majetkoprávní spory, existují nějaká protipovodňová díla ve vašem Povodí Odry, která nejsou postavena proto, že je složité získat pozemky od jejich majitelů?

 

Ivan POSPÍŠIL, generální ředitel Povodí Odry

--------------------

Bohužel tyto situace se stávají, stávají se nám často a vůbec celá ta problematika majetkoprávních vypořádání, především tam, kde ty majetky nevlastní stát, ale jednotlivé majetky patří soukromým osobám, tak tam ty problémy jsou velké. Jednak se celé stavby zdržují a staly se nám i případy, můžu mluvit konkrétně, kdy jsme prakticky celou investici museli zrušit právě kvůli tomu, že jsme nebyli schopni vykoupit ani jediný pozemek.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Jeden jediný pozemek. Můžete říci, o jakou investici šlo?

 

Ivan POSPÍŠIL, generální ředitel Povodí Odry

--------------------

Jeden jediný pozemek. Šlo o investici konkrétně v městě Odra na řece Odra, kde jsme plánovali investici do deseti miliónů korun a vlastně ve stádiu stavebního povolení jsme nenašli cestu ani prostor k tomu, abychom jeden pozemek, který by ochránil velkou část města Odry, prostě vykoupili.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Když se Petr Birklen podívá na to, co jsme tady probírali a to poučení se už z osmých, v pořadí z osmých povodní, co byste uvítal v té souvislosti?

 

Petr BIRKLEN, ředitel péče o krajinu, ministerstvo životního prostředí

--------------------

No, tak já myslím, že část z toho tady už byla řečena z úst volebních lídrů. V podstatě protipovodňový balík opatření je potřeba vnímat jako spektrum různých opatření a v dnešní době si myslím, že je potřeba zaměřit se na rezervy, které skýtají, skýtá protipovodňová ochrana, především nalezení bílých míst, tedy zvyšování efektivity stávajících protipovodňových opatření. Tedy vytvořit jakýsi komplex technických opatření a opatření v krajině, které efekt právě těch technických vhodně doplní. Je to otázka jak přímo opatření a jejich realizace, tak otázka dejme tomu jakéhosi chování vlastníků, chování obcí, přijetí priority, přijetí zodpovědnosti za své území, které může mít vliv na území z hlediska odtoků, na území ležící níže k potoku. Tedy měla by to být jakási a tady se dostávám k tomu dalšímu slovu, koncepce, která v podstatě určuje společnou realizaci tohoto komplexu. Ne, jak ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Rozumím-li vám, promiňte, rozumím-li vám správně, tak zatím to nejslabší a přitom nejdůležitější místo po třináctileté zkušenosti České republiky s povodněmi je, že není centrální silná koncepce?

 

Petr BIRKLEN, ředitel péče o krajinu, ministerstvo životního prostředí

--------------------

V tomto ohledu komplexní řešení protipovodňové ochrany nikoliv. V oblasti technických opatření ... Nebo jinak, já ty modely vidím nebo ten model vidím jako dvourychlostní, to znamená, že v oblasti technických opatření je otázka realizace a čerpání výrazně rychlejší, než v případě přírodě blízkých opatření. Je to samozřejmě způsobeno taky náročností, co do vlastnických vztahů v případě přírodě blízkých opatření, která jsou rozprostřena v ploše povodí. U technických opatření je to přeci jenom záležitost v blízkosti koryt a stavebního charakteru těchto opatření. Nicméně je potřeba tyto dva přístupy sbližovat, a to nejenom po té stránce organizační, ale po té stránce finanční a také po stránce vyhodnocování efektivity těch opatření, abychom věděli, že pokud něco děláme, tak neděláme pouze pro lokální ochranu, ale pro ochranu jakousi obecnou i s benefity pro širší území.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

A co by vás zajímalo v té souvislosti tedy od lídrů? Protože zároveň jste slyšel, že většina z nich si je vědoma toho, že budoucí vláda bude muset přijmout jasnou, silnější koncepci a větší koordinaci.

 

Petr BIRKLEN, ředitel péče o krajinu, ministerstvo životního prostředí

--------------------

No, upřímně, upřímně řečeno, zajímalo by mě, jakými už blíže specifikovanými konkrétními nástroji by bylo možný, možné dosáhnout právě tohoto společného nebo tohoto přístupu, který bude komplexní, nebude skutečně omezen jenom na určitý typ opatření, to znamená, že to budou rovnocenní partneři?

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Pane místopředsedo Carbole, začněme u vás.

 

Jiří CARBOL, poslanec /KDU-ČSL/

--------------------

Tak já myslím, že tady chybí ještě jeden host, pane Moravče, a já bych chtěl splnit takovou, takový slib, který jsem dal, a to by byl někdo z Charity diakonie z Adry, kteří dneska, včera a zítra budou pomáhat těm lidem postiženým povodněmi. Tak bych jim chtěl poděkovat a chtěl bych říct všem lidem, kteří se dívají na tento pořad, že mohou posílat DMS a peníze na číslo sbírkového účtu, které je na webu. Tím bych splnil svou povinnost.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

To je, to konto běží stále pod námi v rámci lišty zpravodajské čtyřiadvacítky a Česká televize co deset minut na zpravodajské stanici ČT 24 vysílá i konto, ať už Adry, Člověka v tísni a dalších organizací. Ale teď, kdybyste měl mluvit a odpovědět tu otázku.

 

Jiří CARBOL, poslanec /KDU-ČSL/

--------------------

Takže já vám za to děkuji. Já si myslím, že to je na silné spolupráci ministerstev ve vládě a samozřejmě na tom, aby vládu řídil premiér, který si toto vezme za svůj konkrétní úkol, že to bude hlídat a že ty úkoly, které ve vládě rozdělí, se budou plnit.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

To znamená, že to musí být koordinace přímo, a toto téma si musí vzít pod sebe premiér?

 

Jiří CARBOL, poslanec /KDU-ČSL/

--------------------

Určitě to musí být ve vládě silně zaštítěno a já si myslím, že premiér, jelikož se to netýká jenom severní Moravy, ale v roce 2002 to byla Praha a Čechy, které byly spláchnuty, týká se to celé České republiky, tak by si tohle měl vzít za svůj osobní úkol.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Lubomír Zaorálek, vaše odpověď, pane místopředsedo?

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

Víte, já si pamatuju, já si myslím, že když vezmeme tu záplavovou oblast, vy jste řekl záplavová oblast, mě to připadá, že to není tak jednoduché. Když si vezmu tu aktivní záplavovou oblast, to je, tuším dvacetiletá voda, tam věřím, že se dneska nestaví, to je podle mě, to už snad natolik funguje jako ten stát, ale ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Pane řediteli, promiňte, staví nebo nestaví z těch vašich zkušeností ...?

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

V té dvacetileté aktivní záplavové oblasti se už snad nestaví.

 

Ivan POSPÍŠIL, generální ředitel Povodí Odry

--------------------

Já si myslím, že těch případů v aktivní zóně ubylo. Nemám teď žádný konkrétní případ, který bych vytáhl. Takže s tím souhlasím, že hodně stavební úřady přistoupily na ty naše rozlivové plány, které jsme jim dali. Ale ruku do ohně bych za to nedal.

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

Ano, tak.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

To je ta obava a zároveň i prezident Václav Klaus jasně říká, že by se přeci jen mělo s tím, že ty povodně se opakují tak často ...

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

Ale víte, ještě ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Ano.

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

Dneska u nás ty řeky, kolik máte domů postavených kolem Berounky a podobně, v těch záplavových nivách, jako to si myslím, že je takové množství domů v té zemi, že představit si, že zítra všechny vyřadíme, je naprostá iluze, to je neproveditelné. To tak jednoduché není. Ale dovedu si představit, že v té centrální koncepci by měla být jasnější legislativa v tom, co my jsme třeba navrhovali neúspěšně prozatím ve sněmovně, aby existoval způsob výkupu ve vlastnictví státu, jak když se jedná o ty konflikty, které se týkají majetku, teda i ekologické problémy jsou značné. Paní Konečná pravděpodobně měla na mysli konkrétní problémy v kraji, kde prostě není možné postupovat právě proto, že to naráží na debaty s ekology, které jsou nekonečné a není možné prostě ... Takže toho je taky hodně. V tomhle upravit legislativu tak, aby se řeklo, jaká pravidla vlastně platí, jak chápeme záplavovou oblast, to si myslím, že je úkol, který mi připadá, pokud to chceme činit koncepční, tak to je něco, co by se mělo vyjasnit.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Pavel Drobil, vaše odpověď na otázku, kterou položil Petr Birklen?

 

Pavel DROBIL, člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, právník /ODS/

--------------------

Pan kolega Carbol už to naznačil, jednoznačně velká spolupráce mezi ministerstvem zemědělství a ministerstvem životního prostředí, to je jedna rovina. Druhá rovina, která taky problematizuje celou tu koncepci a pohnutí s těmi věcmi dopředu, je, jsou veřejné zakázky. Rychlost, transparentnost veřejných zakázek, protože jsou to skutečně stavby v řádu stamiliónů, miliard, třeba rozpočet Nových Heřminov je sedm miliard korun, to je druhá rovina. A pak samozřejmě koordinace s kraji, protože kraje mají velký nástroj v ruce, a to jsou územní plány vyšších územních celků. Pokud tyto nebudou slazeny s touto koncepcí, tak nastanou přesně ty problémy, o kterých tady pan kolega hovořil a které i vy jste ukazoval na té mapce.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Pavol Lukša?

 

Pavol LUKŠA, místopředseda strany, starosta obce Čeladná /TOP 09/

--------------------

Tak já osobně jsem přesvědčený, že to začíná někde dole, to znamená důsledné dodržování územních plánů, které zcela jednoznačně říkají, kde se stavět může, kde se stavět nemůže. A ta, bych řekl taková druhá zásadní věc je, abychom si nemysleli, že když kupujeme od svých vlastních občanů, prostě že jim můžeme dát jakoukoliv cenu. To znamená, jestliže vykupujeme pro státní účely, tak by to měla být vždycky cena taková, která je stanovena a která z těch lidí prostě nedělá žebráky.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Kristýna Kočí?

 

Kristýna KOČÍ, programová ředitelka strany, odborná konzultantka /VV/

--------------------

Jak už jsem tady řekla předtím, tak my říkáme jedno ministerstvo pro krajinu, to znamená ministerstvo zemědělství a životního prostředí, tam by potom ta koordinace byla mnohem jednodušší ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

A nemusí to řešit z pozice premiér.

 

Kristýna KOČÍ, programová ředitelka strany, odborná konzultantka /VV/

--------------------

Přesně tak, není potřeba, aby to řešil premiér. Bude to řešit tento konkrétní ministr. Navíc tu dojde i k ušetření nákladů za chod těchto dvou ministerstev, které se v mnohých oblastech dneska i překrývají, právě v oblasti vodohospodářství. A potom samozřejmě jeden strategický plán, ale ten přesně musí být ve spolupráci s obcemi a krajem a naprosto striktní dodržování územního plánu. Všichni moc dobře víme, že právě dodržování územního plánu a jeho změny jsou mnohdy právě pro korupci, jsou semeništěm korupce, a to znamená, je potřeba opravdu tam zavést protikorupční opatření.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

A jako poslední odpovídá Kateřina Konečná.

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/

--------------------

Já bych si taky docela přála, abychom to nějakým způsobem spojili, na druhou stranu si to nedovedu dneska představit, protože já ve výboru pro životní prostředí reálně čtyři roky funguju a garantuju vám, že kdyby to dělalo jenom ministerstvo zemědělství, tak máme jenom přehrady, kdyby to dělalo jenom ministerstvo životního prostředí, tak máme jenom ty poldry. Prostě tam se musí najít ten konsensus, o kterém jsem mluvila, najít ta reálná opatření. Musí tam být jasně daný koordinátor. A ještě je tady jeden dost velký problém, na který jsme zatím neupozornili ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Musí být, promiňte, musí být z pozice premiéra? To je asi ...

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/

--------------------

Já netvrdím, že to má být premiér, já netvrdím, že to má být premiér ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Kdo to tedy může být, když to jsou dva resorty, pod které to hlavně spadá a je to roztříštěné?

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/

--------------------

Určitě si dovedu představit, že pan premiér má spoustu úkolů, ale že třeba místopředseda vlády, který je určitě také kompetentní osoba. Ale já teď nechci určovat, kdo by to měl být. Já bych si moc přála, aby se ty resorty domluvily. Nicméně my jsme se setkali, a díky výboru pro životní prostředí i nedošlo k tomu za uplynulé čtyři roky, že to, že my máme tady docela specifickou situaci v kraji, protože ty povodně bývají velmi rychlé a potřebujeme velmi přesná data k tomu, abychom je odhadli, tak nebýt výboru pro životní prostředí v Poslanecké sněmovně, tak by nám třeba téměř zprivatizovali Český hydrometeorologický úřad, což je prostě ..., a bylo to za vlády pana ministra Bursíka, který se snažil omezovat finance Českého hydrometeorologického úřadu, kde jim nedával na to dostatečné prostředky, ani na počítače, které potřebovali, na techniku, ani na lidi. A já si myslím, že pokud něco ještě potřebujeme k tomu, abychom těm povodním dokázali správně předejít, tak je to rychlost a přesnost. Takže ono se to týká mnohem víc oblastí samozřejmě, než tady ..., spojením dvou ministerstev si nemyslím tak úplně, že bysme dosáhli toho, že naráz začneme dělat protipovodňová opatření. Ale pojďme hledat společný konsensus, ale pojďme ho hledat, pánové mi teď odpustí, ne, když budete hledat své ministerské židle, ale pojďte ho hledat i v rámci hledání vašich ministerských židlí, protože si myslím, že na to tady ti lidé čekají v Moravskoslezském kraji. Takže nezapomeňte na to po volbách.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Vaše odpovědi velmi pozorně poslouchali Petr Birklen a Ivan Pospíšil. Vy jste, Petře Birklene, už řekl své přání, větší koordinace. Pokud byste nějaké přání ještě měl vyslovit a to si snad odnesou lídři z Moravskoslezského kraje do té budoucí Poslanecké sněmovny, jaké přání byste vyslovil?

 

Petr BIRKLEN, ředitel péče o krajinu, ministerstvo životního prostředí

--------------------

No, já bych se snad jenom spíš, ono to není přání, ale spíš bych se vyjádřil ještě k té realizovatelnosti nebo k té reálnosti. Ano, to platí pro teď, teď je potřeba v nejbližší době učinit nějaká opatření a toto musí být opatření reálná. Ale v tom výhledu dlouhodobém je potřeba dívat se více do šíře a vidět ty možnosti v legislativě, vidět ty možnosti v nastavení finančních nástrojů a tam přemýšlet trošku za horizont, nepovažovat současnou situaci jako nějaký status quo, ale uvažovat o tom, jak lépe naplnit tady nějakou vizi, o které hovoříme. Jinak bych si samozřejmě přál, ještě pokud mohu, tak aby krajina jako taková, která je v podstatě místem, kde povodně vznikají, která je zdrojem odtoku, nejsou to pouze vodní toky, ale celá krajina, tak aby krajina byla prioritou nebo jednou z priorit resortů, které za ni by měly zodpovídat.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

A přání ředitele, generálního ředitele Povodí Odry Ivana Pospíšila?

 

Ivan POSPÍŠIL, generální ředitel Povodí Odry

--------------------

Já mám přání, já mám přání velmi skromné, a to přání je víceméně takové, abychom opravdu nezůstali u slibů, abychom dokázali realizovat všechny ty věci, které nám znemožňují dělat efektivní protipovodňové opatření, aby za deset, třináct let jsme se tady nesešli, nebo naši zástupci a říkali jsme: Opět nic neudělali. Aby se ty věci opravdu víceméně realizovaly, protože na povodí té zásady, že kdo bývá připraven, nebývá překvapen.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Děkuji dvěma osobnostem regionu, které byly v této části. Oběma vám díky.

 

 

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Pojďme v přeneseném slova smyslu ke druhé povodni. Dluhová povodeň, v přeneseném slova smyslu povodeň, která ohrožuje Evropu. Vše začalo v Řecku, země, která je oblíbeným cílem turistů, se dostala na pokraj bankrotu. Řecké problémy oslabují euro, ale i českou korunu, akciové trhy jsou nervózní, i české veřejné finance nejsou v nejlepším stavu. Vláda a Poslanecká sněmovna, které si vybereme při volbách v příštím týdnu, tedy v pátek a v sobotu, tak budou muset šetřit. Je zřejmé, že škrty se dotknou všech regionů, včetně těch, které jsou nejvíce problematické, jako je Moravskoslezský kraj. Referuje zpravodajka České televize v Ostravě Jana Dronská:

 

Jana DRONSKÁ, redaktorka

--------------------

I když nemusíme pomáhat Řecku, následkům krize se nevyhneme. Akciové trhy se otřásly a potácí se euro, ale i česká koruna. Další dopady nás teprve čekají.

 

Vladimír PIKORA, ekonom Next Finance, Praha

--------------------

Pokud nám politici tvrdili v minulosti, že šetřit se nemusí, že zdroje budou vždy, tak Řecko je příkladem toho, že to už neplatí. Nyní se ukazuje, že Evropa už nemá zdroje a šetřit se bude muset daleko více, nežli v minulosti.

 

Andrea FOLVARČNÁ, ekonomka, Vysoká škola podnikání, Ostrava

--------------------

Je třeba brát řeckou krizi jako velmi silné varování a že nebezpečí nestojí daleko od nás, ale za dveřmi.

 

Jana DRONSKÁ, redaktorka

--------------------

V Řecku se potvrdilo, že hospodářský vývoj ovlivňují politici mnohem víc, než se na první pohled zdálo.

 

Georgis MUMULOS, podnikatel, Ostrava

--------------------

Taková věc, která se stala v Řecku s tím velkým státním dluhem, tak to se může stát i tady nebo i v jiných státech Evropy, jak se to třeba i děje. Protože politici hlavně před volbami teda nejsou ochotni skutečně ten rozpočet udržet nějak vyrovnaný.

 

Jana DRONSKÁ, redaktorka

--------------------

Česko je na tom sice lépe než Řecko, ale aby to tak zůstalo, úsporným opatřením se nevyhneme. Řešením může být zvyšování daní, ale musí nastat hlavně škrty ve výdajích. Moravskoslezský kraj zřejmě bude patřit mezi ty regiony, které to postihne nejvíc.

 

Vladimír PIKORA, ekonom Next Finance, Praha

--------------------

Prahy se to zdaleka tak zásadně nedotkne, jako těch problematických regionů, jako je severní Morava a severní Čechy. Tam lze počítat s tím, že budou obyvatelé více zasaženi.

 

Andrea FOLVARČNÁ, ekonomka, Vysoká škola podnikání, Ostrava

--------------------

Moravskoslezský samozřejmě nepatří mezi ty kraje, které by s životní úrovní i s příjmy na domácnost, na jednotlivce na tom byly nějak extrémně dobře.

 

Jana DRONSKÁ, redaktorka

--------------------

V Moravskoslezském kraji ve srovnání s ostatními regiony žije největší počet lidí, kteří jsou závislí na státu. Je tady nejen nejvíce nezaměstnaných, ale i důchodců. Ze státní pokladny jde do Moravskoslezského kraje dokonce pětina částky, kterou stát vynakládá na dávky pomoci v hmotné nouzi. Vysoká nezaměstnanost trápí severní Moravu a Slezsko řadu let. Počet lidí bez práce momentálně přesahuje osmdesát tisíc a razantní zlepšení je zatím v nedohlednu.

 

Pavel BARTOŠ, předseda představenstva, Krajská hospodářská komora MS kraje

--------------------

Řekové nemají nijak moc silnou ekonomiku, ale když budeme upřímní, tak ta naše ekonomika taky není nadvakrát silná. A myslím si, že dneska dávat plané sliby lidem, které se nedají splnit, je velmi nebezpečné, protože já se bojím, že zejména v našem kraji může dojít i k nějakým sociálním otřesům.

 

Jana DRONSKÁ, redaktorka

--------------------

Ukazuje se, že ani průmyslové zaměření regionu se nedá považovat za výhodu. Zdejší firmy jsou závislé na tom, jak se daří evropským zemím, kam exportují převážnou část svých výrobků.

 

Vladimír PIKORA, ekonom Next Finance, Praha

--------------------

Určitě evropská ekonomika jako celek poroste pomaleji, což znamená, že i průmysl v tom regionu bude mít větší problémy, než by měl v případě, že by se Řecku dařilo dobře.

 

Jana DRONSKÁ, redaktorka

--------------------

Vytvářet za této situace nová pracovní místa, bude velmi těžké, navíc se může stát, že někteří investoři odejdou.

 

Jan SVĚTLÍK, ekonom Next Finance, Praha

--------------------

Náš ideál je to stabilní prostředí a je třeba mít prostě jak stabilní politickou reprezentaci, tak stabilní hospodářství, tak stabilní kurz.

 

Jana DRONSKÁ, redaktorka

--------------------

Velké firmy ještě čekají těžké časy. Investoři se sem nehrnou a drobné podnikání tady zrovna nekvete. Život v Moravskoslezském kraji není jednoduchý a potvrzuje to i každoroční úbytek obyvatel. Když k tomu přičteme znečištěné ovzduší, politici budou mít plné ruce práce.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Referovala zpravodajka České televize v Ostravě Jana Dronská. Každý z vás teď, dámy a pánové, bude mít k dispozici časový limit 30 vteřin a odpovíte na jednu ze základních otázek. Slovo dostanou televizní diváci, protože hned ta první otázka, která nám přišla prostřednictvím webkamer a prostřednictvím YouTube, se právě týká tohoto tématu. Tady je ta otázka:

 

osoba

--------------------

Myslíte si, že u nás může nastat stejná situace, jaká je dnes v Řecku? Co proti tomu hodláte udělat?

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Jednoduchá otázka, jednoduchá odpověď možná v těch následujících 30 vteřinách. Pro každého z vás. Může nastat i v Česku podobná situace jako v Řecku, popřípadě jak tomu zabránit? Začněme u Lubomíra Zaorálka, volebního lídra ČSSD.

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

To je vůbec zvláštní, že se vybralo tady toto téma. Strategie strašit Řeckem a cestou do Řecka, to je strategie pravice v těchto volbách. A strašit, že za to můžou zřejmě vypasení důchodci řečtí a zřejmě i čeští, kteří nás takto můžou uvést do maléru, mi připadá, že se vůbec nechtě vidět, že zatímco se děje v Řecku, stojí přece také evropské banky, kterým se hodilo tuhle řeckou bublinu, řeckou bublinu vytvořit. To znamená, to není tak, že jsou vinni ti obyčejní lidé, kteří jsou tak vypasení, naopak ten problém je přece daleko složitější. Jako a není pravda především, že Česko je na úrovni Řecka. Ta situace je tady úplně jiná. A takhle, jak to bylo postaveno v tom původním příspěvku, tak je to naprosto ideologické.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Jenom se omlouvám. 30 vteřin vám uplynulo. Záhy si pak rozebereme ony argumenty. Pavel Drobil? Vašich 30 vteřin.

 

Pavel DROBIL, člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, právník /ODS/

--------------------

Tak pan Zaorálek mladému muži předvedl přesně, s kterými politiky a s kterou politikou se do té řecké cesty a do té dluhové pasti předvedeme. Řekové se taky ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Jen upozorním publikum, že tímto odebírá čas Pavlu Drobilovi.

 

Pavel DROBIL, člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, právník /ODS/

--------------------

Řekové si taky dlouho lhali do kapsy a výsledek se dostavil v loňském roce a v letošním roce sbírají jeho ovoce. My už jsme tady jednou zažili to, že jedna strana vyhrála volby lží o tom, že zdroje jsou, a pak zdroje nebyly. Takže je to velmi reálné.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Vešel jste se do 30 vteřin. Kristýna Kočí, odpověď jedničky na kandidátce Věcí veřejných tady v Moravskoslezském kraji. Prosím vašich 30 vteřin.

 

Kristýna KOČÍ, programová ředitelka strany, odborná konzultantka /VV/

--------------------

Tak bohužel i Českou republiku může stihnout osud Řecka, pakliže bude následovat řeckou cestu a nebude respektovat základní rozpočtová pravidla. A to znamená, bude si žít nad poměry. Řecko si žilo nad poměry, zadlužovalo se, půjčovalo se, odcházelo se do důchodu v 50 letech a teďka bohužel sklízí ovoce. Není tedy možné, a ukazuje se to, se zadlužovat donekonečna. Česká republika si to musí uvědomit a Věci veřejné proto zastaví další zadlužování České republiky.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Děkuji. Vešla jste se do časového limitu 30 vteřin. Odpověď poslankyně Kateřiny Konečné? I vám teď začne ubíhat časový limit 30 vteřin.

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/

--------------------

Tak já bych hlavně chtěla říct, že pokud nám nebude ministra financí dělat pan Kalousek, který za jeden rok stihl vytvořit 200 miliard dluhu, tak to asi nebude tak rychlé. Na druhou stranu musím říct, že si myslím, že zdroje tady jsou, že se prostě nepřerozděluje v České republice správně, to je fakt, že tady vládne korupce, kde se nám ztrácí spoustu peněz. To je také fakt. A že na to podle některých politických stran mají doplácet ti, kteří to nezavinili, to je taky fakt. Já si myslím, že tak špatně jako v Řecku na tom zdaleka nejsme, ale musíme zapracovat na tom, abychom se samozřejmě měli líp a ta rozpočtová kázeň byla lepší.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Kateřina Konečná. Pavol Lukša? Vaše úvodní expoze a 30 vteřin, které máme k dispozici, prosím.

 

Pavol LUKŠA, místopředseda strany, starosta obce Čeladná /TOP 09/

--------------------

Tak já osobně jsem přesvědčen, že Miroslav Kalousek neseděl v té sněmovně jako ministr financí sám, takže si myslím, že to je celá řada věcí, která ten ... Ale hlavně je třeba si uvědomit, že to Řecko nevzniklo ze dne na den. I tam byla situace podobná jako u nás, jenomže nikdo ty věci neměl zájem řešit. Až konec konců přišel jednoho dne, kdy už nikdo nechtěl Řecku půjčit a nastalo to, co nastat muselo prostě, ať stávkují, jak stávkují, prostě půjčí jim někdo, když udělají drastické škrty. A já si myslím, že na tom ještě tak zle nejsme. A proto si myslím, že prostě je třeba ale začít.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Tečka. Pavol Lukša a jeho 30 vteřin. Jako poslední odpovídá volební lídr KDU-ČSL, místopředseda strany Jiří Carbol.

 

Jiří CARBOL, poslanec /KDU-ČSL/

--------------------

I Česká republika se může dostat do stejné situace jako Řecko, když neudělá nic s tou korupcí a politickým klientelismem, který u nás dneska vládne. Už se tady o tom hovořilo. Já bych doporučil všem divákům, ať se podívají, kdo včera hlasoval proti, proti korupčnímu balíčku, který tu korupci má nějakým způsobem omezit. Ale je zásadní rozdíl mezi Řeckem a Českou republikou. A já chci říct, že u nás nemají státní zaměstnanci 2,5krát víc než zaměstnanci v soukromém sektoru. A navíc nemají ty úspory platit jenom chudí, vdovy s dětma a podobně.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Odpověď místopředsedy KDU-ČSL Jiřího Carbola. Nechť si veřejnost udělá názor, jak důvěryhodně odpověděl každý z lídrů. Když se ale podíváme na veřejné mínění tady v Moravskoslezském kraji, je hodně zajímavé. Občané Moravskoslezského kraje mají jasno. Pokud se v dohledné době budoucí vláda a sněmovna nepoučí, tak Česká republika nastoupí na tu řeckou cestu. Tady je výsledek reprezentativního sociologického šetření. Otázka byla položena: Domníváte se, že současným způsobem hospodaření může český stát dospět k podobné míře zadluženosti jako Řecko? Jak vidíte sami, 2/3 občanů Moravskoslezského kraje se domnívají, že současným způsobem může Česko dospět k té podobné míře zadlužení jako Řecko. Obavy z vývoje zadlužení na řecký způsob mají všechny věkové skupiny, nižší podíl kladných odpovědí na výše položenou otázku mají případní voliči ČSSD. Nás také zajímalo, jak by schválně, když tedy většina lidí v Moravskoslezském kraji odpovídá, že mají tyto obavy, že Česko půjde řeckou cestou, tak jak by reagovali, pokud by došlo k podobným opatřením jako právě v případě Řecka. A reakce je podobná jako v Řecku. Byť sdílíme obavy z Řecka, tak už vidíte sami, víc než polovině dotázaných by podobná úsporná opatření jako v Řecku vadila. Nebo by proti nim protestovala. Třináct procent dotázaných by radikální škrty jako v Řecku uvítalo, protože změna v hospodaření státní pokladny je podle nich nutná. To je ta zelená barva 13%. 29% lidí říká, že by se s tím smířilo. Připomínám, že v bleskovém výzkumu agentur SC&C a STEM pro Českou televizi odpovídalo zhruba tisíc respondentů tady v Moravskoslezském kraji. Statistická odchylka se pohybuje kolem plus minus 2%. Míříme do Prahy za ředitelem agentury STEM, sociologem Janem Hartlem. Pane řediteli, jak zásadní jsou odpovědi jednotlivých příznivců politických stran na tu výše položenou otázku?

 

Jan HARTL, ředitel agentury STEM

--------------------

Tam jsou zřetelné rozdíly mezi stoupenci jednotlivých politických stran, takový ten protestní náboj nejsilněji zaznívá u komunistů, ale nějaké hlasité protesty vyslovuje 20% stoupenců komunistické strany. U sociálních demokratů je takový radikální protest podstatně slabší a vůbec se ukazuje, že obavy jsou silnější u stran, které mají starší voliče, což jsou vedle komunistů také KDU-ČSL nebo i sociální demokraté. A zajímavé je, že takový smířlivý postoj, vstřícný, vědomí té nutnosti šetřit velmi odlišuje politické strany. V podstatě stejně vypadají stoupenci ODS a TOP 09. Tam ten jaksi chápavý vstřícný postoj k těm úsporným opatřením je zhruba 60% lidí. U komunistů podstatně nižší a například u ČSSD je to 30%. Takže tady je vidět, že i ve vztahu voličské veřejnosti a veřejného mínění tady existuje velká diferenciace, že zřejmě se bude jednat o živý politický problém, když k těm úsporným opatřením dojde. A většina lidí si myslí, že bude nutné, aby se k nim sáhlo.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

My jsme teď probírali sympatizanty jednotlivých politických stran. Když se podíváte na věk, popřípadě vzdělání, hraje v odpovědích na ty otázky výraznější roli?

 

Jan HARTL, ředitel agentury STEM

--------------------

Tam je to celkem logické, protože mladí si uvědomují, že vlastně se hraje o dlouhodobý výhled, dlouhodobé zdraví naší ekonomiky, takže ten postoj u mladých lidí vůči úsporným opatřením je vstřícnější. Mladí lidé do 29 let, lidé mladšího, středního věku mají jaksi k tomu pozitivnější vztah. A zároveň to souvisí i s úrovní vzdělání, protože se ukazuje, že lidé se středoškolským, vysokoškolským vzděláním, kteří také více sledují tu evropskou situaci, si uvědomují, že úspora tou či onou formou bude nezbytná.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Říká pro tuto chvíli sociolog, ředitel STEM Jan Hartl. V tuto chvíli vám tedy děkuji. Před vámi, před vašimi politickými stranami bude zásadní rozhodnutí, jak sestavit rozpočet na příští rok, aby popřípadě se nešlo tou řeckou cestou, a možná, jak se vyrovnat s většími schodky státního rozpočtu v roce letošním. Ještě předtím, než vám začnu klást jednotlivé otázky, podívejme se na data. Lubomír Zaorálek má totiž pravdu, že řecká cesta a česká cesta ještě je stále 60% zadlužení ve vztahu k hrubému domácímu produktu, ale je otázkou, jestli v této situaci by toto poslechly trhy ve chvíli, kdy se zhoršuje splácení dluhů i u Portugalska, Španělska, vidíme, jak klesají i české akcie, jak klesá hodnota eura, stejně jako české koruny. Podívejme se na data česká, abychom se dostali do české reality. Státní dluh České republiky v těch uplynulých letech povážlivě narůstá. Od začátku letošního roku do konce března se zvýšil o téměř 39 miliard korun. Jsme na jednom bilionu 217 miliardách. Na každého obyvatele České republiky vidíte, jaká částka připadá. Za poslední rok český stát zvýšil svůj dluh o víc než čtvrt bilionu. Během loňského roku se státní dluh zvýšil o 178 miliard. Radostný ale není právě pohled na státní rozpočet. Eduard Janota už říká ještě budu muset škrtat já jako ministr úřednické vlády. Podívejme se na to, jak se nám vyvíjí hospodaření státu. Ke konci dubna schodek 78 miliard korun. To je nejhorší výsledek za posledních 10 let. Loni ke konci dubna státní rozpočet vykázal deficit 55,7 miliardy korun, na celý letošní rok schválený rozpočet se schodkem 160,7 miliardy korun. Jednoduchá otázka, ze kterých slibů podle vás budete muset ustoupit v případě, že budete chtít dodržet schodek státního rozpočtu na letošní rok. Začněme u Kateřiny Konečné. Stojí vám za to dodržet dluh, který schválila Poslanecká sněmovna, tedy schodek 163 miliard a kde byste škrtali?

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/

--------------------

My se neustále bavíme o škrtech. Já si myslím, že musíme začít řešit i příjmovou stránku rozpočtu, protože vlády ODS, ale i z části vlády sociální demokracie nás de facto dovedly k tomuto zadlužení právě tím, že nám snižovaly tu příjmovou stránku rozpočtu. A my odmítáme škrtat v mandatorních výdajích. My si myslíme, že tu příjmovou stránku rozpočtu můžeme naplnit, můžeme ji naplnit nejen tím, že zavedeme progresivní zdanění, které je normální v celé západní Evropě, jenom tady v České republice se některým nelíbí, a proto si to zavedli jinak, ale můžeme toho docílit také tím, že potlačíme korupci, že například zcentralizujeme některé nákupy státní, prověříme některé státní zakázky, nebudeme utrácet za zbytečné armádní výdaje, jako jsou Pandury a podobně. Já si myslím, že ty peníze v tom rozpočtu jsou ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

To vám těch 163 miliard nedá, abysme se dostali k tomu, že nula od nuly pojde. Kolik vám to dá?

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/

--------------------

Myslíte teď ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

To všechno, co jste vyjmenovala. Já vás poslouchám pozorně, tak vzhledem k tomu, že jste mi navrhla opatření, tak se ptám, kolik vám to vynese ve státním rozpočtu.

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/

--------------------

Tak jste mohl počítat a já si myslím, že pokud naučíme ten systém fungovat tak, že nebude založený na tom, že si bude někdo s někým kamarádsky pomáhat, ale bude o tom, že ty peníze budou přerozdělovány lidem a budou přerozdělovány poctivě, tak to samozřejmě nebude hned ta nula, o které vy mluvíte, ale jsme se k tomu schopni dostat někdy v roce 2018. Ale dva příjmové celky a jeden výdajový prosím.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

To jste dala podobný časový termín jako Občanská demokratická strana. Ta chce mít v roce 2017 vyrovnané státní rozpočty, když jsem četl program. Otázka, ze kterých slibů, Pavle Drobile, budete muset ustoupit, protože škrty státu letos i v příštím roce, možná zvýšení příjmů bude zapotřebí kvůli stabilizaci veřejných financí?

 

Pavel DROBIL, člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, právník /ODS/

--------------------

Občanská demokratická strana připravila svůj volební a zejména ekonomický program tak, aby tam nebyly žádné sliby, které by tento stát nemohl splnit.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Takže všechno splníte a nezadlužíte nás ještě víc.

 

Pavel DROBIL, člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, právník /ODS/

--------------------

Když se podíváte do našeho programu, tak tam nenajdete slib, který by nějakým způsobem zadlužoval Českou republiku. Naopak, celý program Občanské demokratické strany se dá shrnout do v podstatě tří věcí. Pracovní místa, pracovní místa, pracovní místa. A tím, že vytvoříme, tím, že vytvoříme podmínky pro to, aby v této zemi podnikatelé mohli podnikat, aby občané mohli pracovat a tím pádem odvádět daně, sociální, zdravotní pojištění, tak to je nejlepší cesta pro to, abychom v roce 2017 mohli vytvořit vyrovnané rozpočty a v roce 2012 až 13 se dostat k tomu, že Česká republika opět bude plnit maastrichtská kritéria. To znamená, rozpočtový schodek bude pod 3% HDP.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Když Eduard Janota navrhne zvýšení například majetkových daní, když například Eduard Janota navrhne zvýšení majetkových daní pro budoucí státní rozpočet, vy to podpoříte jako ODS?

 

Pavel DROBIL, člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, právník /ODS/

--------------------

ODS má jasné stanovisko v tom, že nepodpoří žádné zvýšení přímých daní, nepodpoří žádné zvýšení odvodů na sociální a zdravotní pojištění, jsme připraveni bavit se o nepřímých daních.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Ptám se na majetkové daně.

 

Pavel DROBIL, člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, právník /ODS/

--------------------

Pakliže to bude rozumné a bude to smysluplné, tak to podpoříme.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Odpověď Lubomíra Zaorálka?

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

Já jenom, že tomu, co říká pan Pavel Drobil, opravdu nerozumím. Podívejte ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Podstatné ... Nemusíte rozumět programu politické konkurence, chcete vyhrát volby. Podstatné je, jestli rozumíte svému vlastnímu programu.

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

Pane redaktore, tady bylo řečeno, že takhle dál hospodařit nelze. Jak se hospodařilo v Řecku, já s tím souhlasím, tak jak hospodařila pravicová Karamanlisova vláda v Řecku, podtrhuji pravicová, s ní nízká daňová kvóta ... Protože státy, které mají nízkou daňovou kvótu, ať je to Irsko, Pobaltí, ať je to Řecko, tak tyto státy nesly nejtvrději ty důsledky krize. Tam se ty ekonomiky hroutí. Státy, které mají vysokou daňovou kvótu, jako je Švédsko, Dánsko, se ukazuje, že to zvládají daleko lépe. A vláda Topolánka a Kalouska a Petra Nečase udělala třeba to, že provedla snížení sociálního pojistného. Způsobila tím nejenom asi 40miliardový výpadek v rozpočtu, který tam pořád zeje, on tam pořád ... dokonce ale ti podnikatelé se odnaučili platit a dneska převádějí ti, co měli ten, co měli tu slevu nebo nemuseli, tak teď to převádějí na OSVČ. A výsledek je, že ten deficit tam stále je. A místo aby to řešil pan poslanec Drobil nebo pan Drobil, tak místo toho říká, ujišťuje nás, že on s tím nic dělat nebude, že on se sociálním pojistným nehne nebo ho dokonce sníží. To je úplně absurdní. A já souhlasím ... Dovolte mi říci tohle, opravdu nejde takto dál hospodařit. Jako nebylo možné tak dál hospodařit v devadesátých letech, když jsme od ODS převzaly 680 miliard transformačních nákladů a 380 miliard to byla sanace bank, tak teďka přebíráme onen deficit 290 miliard od pana Topolánka a Kalouska. Opravdu takhle nelze dál hospodařit s takovými dírami, s tím, že se špatně nastavil rozpočet na rok 2009, nastavil se na 4,7% ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Takže vy mi neodpovíte na tu otázku, které ze slibů ..., které ze slibů budete muset případně škrtnout, abyste nehospodařil jako Topolánek, Kalousek, Nečas a všechny ty, které jste vyjmenoval?

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

Ne, já vám říkám, že to je tendenční ...Já říkám, já říkám pouze to, takhle opravdu dál hospodařit nelze. Není možné pokračovat v té politice, která se tu dělala, a ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Takhle ale ... Promiňte, pane místopředsedo, takhle dál na tu moji otázku odpovídat nelze. Ptám se, ptám se počtvrté a věřím, že naposled, protože jinak vyčerpáte svůj čas a do konce pořadu už budou odpovídat jenom ti, kteří pozorně poslouchají a těší se na svoji vlastní otázku.

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

Obnovíme, my obnovíme progresivní zdanění a zvýšíme daně z příjmu právnických osob, zároveň zvýšíme dividendu ČEZu, zvýšíme daně na tvrdý alkohol a tabák, máme v programu omezení daňových úniků u pohonných hmot, máme tam také audity výdajů na všechny revize uzavřených smluv, které udělala vláda, audity veřejných zakázek a omezení daňových úniků. To znamená, máme sérii opatření, které máte v našem programu kdykoli k dispozici, je to 41 + 29 miliard. Jako proti tomu máme to, co navrhujeme pokrýt, těm sociálně nejslabším v krizi a to vychází na nějakých 17, 18 miliard. Takže já jsem přesvědčen, že my ze svých slibů ustupovat nebudeme muset.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Pane zastupiteli Drobile, jestliže můžete opravdu jenom jednou větou, protože vy jste chtěl reagovat. Ale opravdu jenom jednou větou, ať se dostanou ke slovu také ...

 

Pavel DROBIL, člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, právník /ODS/

--------------------

Pokud by to měla být pouze jedna věta, tak bych musel říct, že pan Zaorálek přes třísky v našich očích nevidí trám, který má zasazený uprostřed čela, protože to, co tady předváděly sociálnědemokratické vlády v posledních 8 letech, kdy v dobách šestiprocentních ekonomických růstů ekonomický expert sociální demokracie Bohuslav Sobotka vršil 370miliardové rozpočtové schodky jako na běžícím pásu, to tady skutečně ještě nebylo. Co jste dělali předchozích 8 let, kde jste byli?

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Ano, jenom ... Promiňte, jdeme do budoucnosti, protože to voliče zajímá, protože budou, pokud je politici neotráví, tak budou příští týden v pátek a v sobotu vybírat budoucí vládu a budoucí Poslaneckou sněmovnu. Jiří Carbole, ze kterých slibů bude zapotřebí asi ustoupit, když se budou škrtat výdaje státu v těch příštích letech, možná i ještě v letošním rozpočtu, protože jeho plnění je horší, než se předpokládalo.

 

Jiří CARBOL, poslanec /KDU-ČSL/

--------------------

Já jeden slib řeknu, ale k té herecké etudě, která tady proběhla mezi pány z ODS a ČSSD, tak bych chtěl říct osobní svou zkušenost. Moje největší zklamání z parlamentu z minulých 4 let je, že korupce a vnímání korupce za vlády pana Topolánka nekleslo pod vnímání za vlády pana Paroubka a dalších. Takže to mě zklamalo.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Počkejte, teď nevím, jestli vy jste nepředvedl etudu v tom, že jste v té vládě byli. To znamená ... Ono je sice hezké, že se KDU-ČSL teď vymlouvá na to, že všichni, kteří byli viditelnými tvářemi, tak jsou u Lukši, tedy v TOP 09, ale Cyril Svoboda v té vládě byl také.

 

Jiří CARBOL, poslanec /KDU-ČSL/

--------------------

Já vám to hned vysvětlím, jak to spolu souvisí. Protože to, co bysme zrušili, jsou ty drahé hračky pro armádu. My nebudeme šetřit na chudých, na důchodcích, na lidech s postižením, ale budeme šetřit tam, kde ten stát to může odložit, tu spotřebu. Nebudou nové Pandury, nebudou nové Gripeny. Já myslím, že armáda to chvíli vydrží.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Počkejte, pane místopředsedo, aby, abyste ale, abyste ale mluvil v reálných číslech, tak i kdybyste nám úplně zrušil armádu, tak jste na 50 miliardách, a to stále, to stále těch 163 letošního dluhu, to vám neudělá příliš velký zázrak. Možná třetinový.

 

Jiří CARBOL, poslanec /KDU-ČSL/

--------------------

Samozřejmě, pane redaktore, já vnímám, že v sále sedí inteligentní lidé a u televizních obrazovek taky, a ti ví, že nejde z roku na rok udělat ten rozpočet vyrovnaný a škrtnout 160 miliard. Tady je důležité otočit ten trend zadlužování a změnit jej, aby se to zadlužování začlo snižovat. A jeden z kroků, který je nutné udělat, je to potlačení korupce, protože když se korupce nepotlačí, co se děje? Co jste viděli na těch obrázcích? Že někteří podnikatelé zřejmě neplatí daně, protože klesá výběr daní oproti tomu, jaký byl předpoklad. A pan Janota jakkoli s ním nemusím ve všem souhlasit, ten rozpočet navrhl opravdu rozumně. On jej nepřepálil a nepřestřelil, jak to udělal jeho předchůdce.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Pavol Lukša, když tedy vy jste, co jsem se díval do programy, zatím nejradikálnější v rámci úspor, tak nám řekněte, když vámi oblíbený ministr financí Eduard Janota, který se přiznává, že vás asi bude dokonce i volit, tak přijde se zvýšením daní, majetkových daní ... To podpoříte jako TOP 09?

 

Pavol LUKŠA, místopředseda strany, starosta obce Čeladná /TOP 09/

--------------------

Tak já si myslím, že TOP 09 je jediná strana, která lidem řekla pravdu, jak to opravdu s veřejnýma financema je. To znamená, to znamená, my nemusíme ze svých slibů ustupovat. My říkáme, že je potřeba provést změnu v penzijní reformě, aby za 2 roky bylo na penze. Je třeba provést změny ve veřejném zdravotním pojištění. Já jsem rád, že se určitě na veřejném zdravotním pojištění shodneme s panem kolegou Zaorálkem, protože tam ta průměrná spoluúčast je zhruba 25%. K tomu chce taky TOP 09 s podporou starostů dojít. To znamená, je to přesně tenhle ten model. Dále chceme provést reformu sociálních dávek a v neposlední řadě zeštíhlení státu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Já se omlouvám, protože jsem se ptal na majetkové daně a vy my tady vyjmenujete všechno, co máte v programu, jen ty daně majetkové jsem se nedozvěděl.

 

Pavol LUKŠA, místopředseda strany, starosta obce Čeladná /TOP 09/

--------------------

Tak majetkové, já si myslím, že majetkové daně, pokud budou rozumné a shodnou se na nich všechny politické strany, jsou pro to, aby podpořila i TOP 09 s podporou starostů.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Co to je rozumná shoda? O kolik navýšení majetkové daně tedy?

 

Pavol LUKŠA, místopředseda strany, starosta obce Čeladná /TOP 09/

--------------------

Tak podívejte se, o kolik navýšení majetkové daně ... Já si myslím, že v době hospodářské krize je vůbec hloupé mluvit o tom, že budeme zvyšovat daně podnikatelům a podobně, protože tím podvážeme ekonomický růst. Navíc my máme nastavené totiž mandatorní výdaje. Trochu hloupý, že když nám hospodářství roste, tak prostě povinné výdaje pořád prostě nestíháme krotit. A je to zcela jednoduché. My chceme ... Rodiny chceme učit, jak se mají chovat, a my zatím prostě peníze, které máme, tak vyloženě projídáme. My totiž nesplácíme dluh, my jenom projídáme svoji vlastní spotřebu.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Kristýna Kočí, vaše odpověď? Existují nějaké sliby, to předpokládám, že mi asi odpovíte stejně, že to máte tak dobře spočítané, že ze svých slibů nebudete muset ustupovat, nebo byste šla s pravdou ven, že něco asi budete muset oželet, protože se státní rozpočet vyvíjí hůř, než předpokládal i ministr financí?

 

Kristýna KOČÍ, programová ředitelka strany, odborná konzultantka /VV/

--------------------

Tak naši ekonomové bohužel předpokládali tenhle ten trend, takže my opravdu nebudeme muset z ničeho škrtat. Náš program v tomto jasně hovoří. My se snažíme přinést nebo pakliže budeme ve sněmovně, přineseme 120 miliard, ať už je to snížením počtu úředníků o 10% nebo zavedení, vůbec změna zákona o veřejných zakázkách. Co se té příjmové části toho rozpočtu týče, tak tam my bychom zavedli jednorázové opatření, což je daňová amnestie po vzoru Německa a Velké Británie, která by mohla přinýst 6 až 8 miliard do rozpočtu, 100 miliard do ekonomiky a tím nastartovat celý ekonomický růst. Jsme v tomto směru i pro zvyšování daní z příjmů, a to u právnických osob na 20% a u těch fyzických jsme pro mírně progresivní zdanění, a to tedy 25%. Ale je to z důvodu toho, že bohužel nechceme následovat ten trend Řecka. Je potřeba zmenšovat to zadlužení a v ideálním případě do roku 2012 začít opět plnit maastrichtská kritéria.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Když se podíváme, když se podíváme na to, jaká jsou očekávání u obyvatel Moravskoslezského kraje v souvislosti s budoucí vládou a úsporami toho, jak se bude vyvíjet státní rozpočet, podívejme s na to. Lidé jsou realisté. Protože podle většiny lidí hospodaření státní pokladny se nezmění s nástupem nové vlády. Veřejnost je soudě, alespoň z výzkumů agentur SC&C a STEM pro Českou televizi, poměrně hodně skeptická. 51% dotázaných nepředpokládá, že by se s nástupem nového kabinetu, který vzejde z květnových voleb do sněmovny, něco zlepšilo v souvislosti s hospodařením státní pokladny. Budoucí vláda sníží míru zadlužování podle 29% dotázaných, 20% lidí v Moravskoslezském kraji je pak přesvědčeno o tom, že budoucí kabinet naopak míru zadlužení ještě dál zvýší. Přichází další osobnost regionu, kterou je tentokrát muž, který vede Hospodářskou komoru tady v Moravskoslezském kraji, přichází Pavel Bartoš. Přivítejme ho, prosím. Pavel Bartoš je zároveň viceprezidentem Hospodářské komory České republiky a v roce 2009 se stal podnikatelem roku Moravskoslezského kraje. Hezký dobrý večer, vítejte, přijměte místo.

 

Pavel BARTOŠ, předseda, Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje

--------------------

Hezký dobrý večer.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Tak vy jste tady poslouchal ... Přijměte místo, ať ..., já nechci říct nevynesete spaní, protože to se teď nehodí na tuto hodinu, ale když jste poslouchal a bezesporu jste si přečetl programy politických stran, máme týden před volbami, zhruba týden před volbami. Je otázka, na kterou postrádáte odpověď?

 

Pavel BARTOŠ, předseda, Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje

--------------------

Těch otázek je asi hodně, na které postrádám odpověď. A já bych nejdříve začal velmi krátce tím, že mně se líbí ten příměr dluhová povodeň a skutečná povodeň. Ale ony mají jedno rozdílné - ta voda odteče a ty dluhy se musí odpracovat. A říkejme si co chceme, prostě ty dluhy se musí odpracovat. Já nevěřím, že natiskneme peníze a srovnáme dluhy. To období je pryč a mně tady chybí se pobavit o tom, jak ty dluhy budeme snižovat jednou. Žijeme v Moravskoslezském kraji, který je velmi komplikovaný. My máme za sebou jakousi první etapu restrukturalizace, ale ten kraj se řítí do dalších problémů. Minulý týden vyšlo, že hutě Evraz chtějí zrušit hutní výrobu a budou dovážet /nesrozumitelné/, propustí 300 lidí. To je 300 lidí. Ale zatím se valí další věci.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Teď mi tedy řekněte, kdyby vy jste byl premiér, možná můžete tady, vás poslouchá pozorně 6 lídrů, tak vy byste jim dal recept?

 

Pavel BARTOŠ, předseda, Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje

--------------------

Já kdybych byl premiér, tak se asi budu řídit tím, co dělají podnikatelé. Podnikatelé, když přišla krize, tak se podívali zejména na vnitřní úspory. To je fajn, co tady slyším, zvedneme příjmy, ale podnikatel si nemůže zvednout příjmy. Zvednu ceny? Nebo co udělám? Prostě musím ..., jestli chcu nebo nechcu ...

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Řezal byste tedy ve státním, ale vy věříte tomu, že se dá ušetřit, tady jsme slyšeli od Kristýny Kočí, 120 miliard. Podívejte se, to by byl letos schodek nějakých 30 miliard, kdyby 120 se ušetřilo. Myslíte, že to je možné?

 

Pavel BARTOŠ, předseda, Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje

--------------------

Já myslím, že to není možné, ale musíme si začít nalívat čistého vína. Nemůžeme vykládat, že státní dluhy se nesplácejí. Oni se prostě jednou budou muset splácet. Bude je muset splácet nějaká generace. Já už se můžu osobně obávat jenom o to, že nebudu mít důchod, ale tady je spousta mladých. Já mám dvě krásné vnučky a já bych chtěl, aby ony žily spokojeně, aby neplatily dluh za mě a za naše politiky. A v tom vidím hlavně zodpovědnost. Já si myslím, že naší republice schází zodpovědnost na mnoha místech počínaje možná občanem, možná politikem, možná podnikatelem. A ta zodpovědnost musí narůst k tomu, co děláme.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Máte poslední právo otázky a každý lídr vám zhruba zase v časovém limitu jedné minuty odpoví. Tedy poslední otázka, kterou byste v rámci série 14 speciálů chtěl položit.

 

Pavel BARTOŠ, předseda, Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje

--------------------

Já bych se rád vrátil k Moravskoslezskému kraji a položil bych otázku všem, a věřím, že na ni dobře odpoví. Jak vidí budoucnost Moravskoslezského kraje v období, kdy dotěžíme uhlí, neotevřeme asi Frenštát, co uděláme, když zavřeme hutě, je to horizont 15, 20 let. Jak vidí náš kraj a co pro to udělají, aby ten kraj se vyhnul nějaké velké krizi.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Začneme u dam - Kristýna Kočí.

 

Kristýna KOČÍ, programová ředitelka strany, odborná konzultantka /VV/

--------------------

Tak v tomhle směru je právě potřeba vůbec už dneska začít bojovat s tou nezaměstnaností, protože to, co vy jste popsal, právě by tu nezaměstnanost ještě zvýšilo. A je potřeba podpořit podnikatele, ať už malé živnostníky nebo podnikatele tím celým nastavením právního prostředí v celé České republice. Já jsem představitelem té generace, o které vy jste mluvil, která bude muset dluhy, které nadělaly současné vlády, ať už vláda ČSSD či ODS, a bude to moje generace, která to bude muset splácet. Takže já právě /nesrozumitelné/ k té odpovědnosti a pro Moravskoslezský kraj je opravdu potřeba nastavit podporu těch malých a středních podnikatelů, investovat nějaké investiční pobídky pro podnikatele, které přinášejí přidanou hodnotu. Ne montovny Evropy, ale přidaná hodnota pro vědu a vývoj. Tak já si představuji Moravskoslezský kraj.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Kateřina Konečná.

 

Kateřina KONEČNÁ, poslankyně /KSČM/

--------------------

Asi, asi i já jsem ta generace, která patří do toho vašeho výčtu. Nicméně já si myslím, že ne sociální dávky, ale práce, to musí být základ. To znamená, my musíme zabezpečit lidem v tomto kraji práci a když mluvíte o té restrukturalizaci a bude velmi podobná tomu, čím jsme si prošli na počátku devadesátých let a vůbec jsme na to nebyli připraveni, byly to desetitisíce ztracených pracovních míst, já si myslím, že naše budoucnost je ve vědě a výzkumu. Já jsem moc ráda, že se v Moravskoslezském kraji bude zřizovat lékařská fakulta, budu trvat na tom, aby tady byl vystavěn na Vysoké škole báňské superpočítač, abychom si sáhli na velké investice, které půjdou do moderních technologií, kde se můžou občané Moravskoslezského kraje realizovat a já si myslím, že to je ta budoucnost. Budoucnost musí být ale také v čistém ovzduší a v tom, že lidé nebudou mít strach z povodní. A já téhle minuty využiju k tomu, abych ještě jednou poděkovala všem, kteří při těch povodních pomáhali. Nejenom integrovanému záchrannému systému, kraji, dobrovolným hasičům, ale i lidem, dobrovolníkům, kteří jsou tam možná i v tuto chvíli a dělají to úplně bezplatně. Díky moc.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Už je to více než minuta, omlouvám se. Pavol Lukša. Pane místopředsedo, prosím.

 

Pavol LUKŠA, místopředseda strany, starosta obce Čeladná /TOP 09/

--------------------

Tak já souhlasím s tím, co tady bylo řečeno panem Bartošem, že dluhy se musí odpracovat, ale ony se taky musí především zaplatit. Já jsem přesvědčenej o tom, že Moravskoslezskému kraji do budoucna pomůže, když se opravdu dobuduje dopravní infrastruktura, ne že se bude o této dopravní infrastruktuře neustále jenom mluvit. To na straně jedné. Na druhé straně je třeba si uvědomit jednu věc, že dotěžujeme pomalu, ale jistě uhlí a nebudeme odepisovat nebo nejsme proto, aby byly odepsány zásoby, které jsou na Frenštátě. Možná další generace je budou umět využívat daleko šetrněji k přírodě než my. A já osobně jsem přesvědčený o tom, že máme dluh ke generaci v té otázce, že my zatím tohle to kvalitní uhlí pouze spalujeme. Je třeba se podívat i na Vysoké škole báňské, zda by nemohly být obory, které by v chemickém průmyslu našly uplatnění daleko lépe než jenom spalováním uhlí.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Pavel Drobil?

 

Pavel DROBIL, člen zastupitelstva Moravskoslezského kraje, právník /ODS/

--------------------

Ekonomickou prosperitu Moravskoslezského kraje není možné oddělit od ekonomické prosperity České republiky. To znamená zdravé veřejné finance v České republice, zdravé podnikatelské prostředí v České republice pomůže i Moravskoslezskému kraji. A já věřím, že Moravskoslezský kraj půjde cestou přesného strojírenství, špičkové medicíny a já si netroufnu říct, jestli za 10 nebo 15 let už tady nebudou doly a hutě. To nevím.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Odpověď Lubomíra Zaorálka?

 

Lubomír ZAORÁLEK, místopředseda strany a Poslanecké sněmovny /ČSSD/

--------------------

Pan Bartoš zmínil otázku Evrazu a situace v Evrazu. Já jsem požádal ministra průmyslu Tošovského, aby navštívil co nejdřív Ostravu a on mi slíbil, že v pátek přijede, aby zasedli k sobě ti, kteří jsou součástí toho sporu Mittal, která dodává surové železo do Evrazu a myslím si, to už se v minulosti stalo, já doufám, že je třeba jednat a že je možné v tom jednání najít řešení. A ten důvod, proč jednat s Evrazem, je ten, že samozřejmě tady dneska máme těžký průmysl, který dnes ještě musíme nějakou dobu držet, protože s těmi tisíci lidmi v Mittalu a podobně nejsme schopni jen tak něco vymyslet. Ale zároveň si myslím, že ten region se musí neustále pohybovat směrem k tomu, co třeba je na Technické univerzitě. To je superpočítač IT 4 innovations a to, co představuje současný nový rektor té univerzity. A za sebe bych chtěl říci, že pokud bych dostal a pokud by mi Jiří Paroubek nabídl místo místopředsedy vlády v příští vládě, a budeme úspěšní v těch volbách, tak bych chtěl převzít garanci za to, co v tomto kraji je dneska nejvážnější. Za otázky, které se týkají jak současné nezaměstnanosti, situace životního prostředí, tak dokonce i přípravě povodní. Garancí pro tento kraj, to je role, kterou já pro sebe bych /nesrozumitelné/ jako jeden z prvních a hlavních úkolů.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

A odpověď Jiřího Carbola?

 

Jiří CARBOL, poslanec /KDU-ČSL/

--------------------

Já bych chtěl říct, že je strašně důležitá otázka, kterou položil pan Bartoš, protože i voliči by se měli dívat dopředu, co bude za 15 let a podle toho také vybírat ve volbách. KDU-ČSL připravila program, který je pro střední třídu. To znamená, je to nikoli pro velké hutě nebo velké jiné podniky, ale je to pro menší malé a střední podnikání, k tomu využít peníze z evropských fondů, které dneska dluží, ty nejsou, protože když se podíváte na to, kolik je vyčerpáno z těch peněz, které Česká republika může dostat z Evropské unie, tak je vyčerpáno jenom několik procent nebo několik desítek procent, a už jsme zhruba v polovině toho období. Čili je potřeba ty peníze vzít, použít na to, aby malé střední podnikání jaksi úspěšně vzkvétalo, ale současně zopakuji, je potřeba zatočit s tou korupcí.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

Jiří Carbol. Vy, diváci, si udělejte názor. Projeli jsme 14 regionů, loučím se s další osobností regionu moravskoslezského Pavlem Bartošem, díky, na shledanou.

 

Pavel BARTOŠ, předseda, Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje

--------------------

Děkuji.

 

Václav MORAVEC, moderátor

--------------------

S dvěma dámami a čtyřmi muži, kteří vedou kandidátky v nejsilnějším kraji České republiky, tedy v kraji Moravskoslezském. Díky vám. Vám divákům sděluji, že se uvidíme příští čtvrtek. Duel mužů, kteří mají tu ambici býti premiéry České republiky. Ale premiérem může být jen jeden, protože premiéry nemáme dva. Jiří Paroubek, Petr Nečas, příští čtvrtek v 9 večer na jedničce, na čtyřiadvacítce. Děkuji vám, publiku tady v Domě kultury města Ostravy. Díky a na shledanou. Uvidíme se v neděli v Otázkách s premiérem Janem Fischerem i v duelu Jiří Paroubek - Petr Nečas. Hezký zbytek večera pokud možno ve společnosti České televize.

 

 

ČT24, 19. 5. 2010, Pořad: Otázky Václava Moravce Speciál

Štítky
Osobnosti: Pavol Lukša
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme