Blažek: Půjčit, nepůjčit? Být či nebýt?

Komentář člena výkonného výboru TOP 09 Jiřího Blažka

15. 12. 2011

Půjčit, nepůjčit? To je otázka, která hýbe celou politickou scénou. Devadesát miliard je hodně peněz a nikdo z toho nemá radost, ale musíme si uvědomit širší souvislosti. Nemůžeme se dívat jenom k našemu rybníku, ale musíme zvednout oči dál.

Prezident Klaus zastává názor – nepůjčit. ODS je rozpolcená, jako vždy. Pro půjčku je TOP 09 a ČSSD. Fakt, že přes 80 % našeho exportu směřuje do Německa, tedy do Evropské unie, není možné přehlédnout.

Velká Británie se už rozhodla, Maďarsko je omluveno, samo totiž čerpá podpůrné peníze z EU, Polsko peníze půjčí. V současné chvíli se otázka půjčit či nepůjčit přesouvá do roviny, zůstat izolováni nebo ne? Myslím, že se nám to ukázalo v dějinách mnohokrát. Česká republika je malá země a nemůže si hrát na velkého pána. Zvláště, když je závislá na ostatních. Ale jde tu také o loajalitu k Evropské unii. Chtěli jsme být členem a být tak součástí Evropy. Vstoupili jsme do svazku (manželského) a očekává se, že budeme spolu v časech dobrých a zlých. Je na čase, abychom ukázali, že nejsme národem, který jenom převléká kabáty. Jednou jsme si vybrali, tak si za tím stůjme.

Jiří Blažek
krajský předseda TOP 09 na Vysočině

idnes.cz-blog, 15. 12. 2011

Štítky
Osobnosti: Jiří Blažek
Témata: EU
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme