Blažek: Provedou občané defenestraci dnešní doby?

19. 4. 2011

Vládní krize. Provedou občané defenestraci dnešní doby?

Včerejší debata přinesla zajímavé statistiky ohledně pocitů, které v lidech vyvolává vládní krize a neustálé handrkování se o tom, jak budou vypadat klíčová ministerstva. Politická scéna v lidech nejčastěji probouzí stud, zklamání a naštvání. Lidé si navíc díky této krizi plně uvědomují, že nejsou pro politiky rozhodující lobbistickou skupinou.  I když by jí měly být, a to je největší problém.

Korupce a úplatky jsou nástroje, které politiky nejvíce aktivizují k rozhodování. Nejméně pak politici řeší názory občanů, protože jim z toho nic nekápne.  To jsou slova většiny lidí, se kterými se při své každodenní práci v  politice setkávám. Pověst politiky zkrátka dosahuje svého dna a odpíchnutí z dvoumetrového bahenního nánosu bude nesmírně složité.

Jak mohou představitelé vládních stran občany na základě událostí posledních dní přesvědčit lidi o ušlechtilosti svých řešení? Nevím. Ovšem pokud se jim nepodaří obnovit důvěru, kterou do nich lidé ve volbách vložili, brzy jim to občan začne vracet i s úroky. Nespokojenost lidí s sebou přináší vždy výraznou radikalizaci názorů a snahu vzít řešení do svých rukou.

Jsem přesvědčený, že situace v České republice nedojde až tak daleko, jako při několika pražských defenestracích před stovkami let, ani nebude kopírovat  dění v severní Africe ze začátku letošního roku. Přesto však s rostoucí sílou sociálních sítí v přímé úměře s rostoucí frustrací občana může současná situaci vyústit v revoluci, kterou nebudeme moci označovat za sametovou.

Vždyť ono to z té severní Afriky k nám není zas až tak daleko.

Jiří Blažek, člen výkonného výboru TOP 09

blog.idnes.cz, 18. 4. 2011