× Pohněme s tím. Společně!

Blažek: Přestaňme s populismem

A začněme opravdu šetřit

6. 2. 2010
Poslanecká sněmovna se v těchto týdnech chová jako raněné zvíře v posledním tažení. Nesmyslné návrhy jedněch střídají obstrukce jejich odpůrců, pohled to není nikterak příjemný, přestože tohle všechno k parlamentní demokracii patří. Blížící se volby jakoby některé z poslanců připravily o rozum, myšlenky na volební výsledek vedou ke ztrátě odpovědnosti a eskalaci populismu. A jestli tohle divadlo má někomu přinést procenta navíc, tak může být ještě hůř.

Poslanci by přesto pár norem ještě schválit měli. Jednou z nich by mohlo být, že propříště v nějaké přiměřené lhůtě před volbami nebudou navrhovat a schvalovat vůbec nic. Těsně před volbami se ve sněmovně nikdy neřešily problémy společnosti s chladnou hlavou. Pod záminkou dokončení rozdělané práce se tady často rodily nesmysly a procházely i vysloveně škodlivé návrhy. Výsledkem byla pak nezřídka práce, která se pak po volbách stejně musí složitě předělávat.

Ani ti, co jsou proti rozhazování dalších prostředků ze stále menšího měšce, by ale neměli zůstat pouze u slov. Právě teď je ideální čas na to, vzkázat voličům, že šetřit chtějí i jejich představitelé a zástupci. Miroslav Kalousek z TOP 09 každý den ve sněmovně navrhuje zařadit na projednávání programu této schůze zákon o snížení příspěvku politickým stranám. To je přece výzva, která by měla odpůrce zvyšování deficitu sjednotit. I kdyby takové zmrazení výdajů trvalo navrhované přechodné období tří let, mohlo by nějaké prostředky daňových poplatníků ušetřit.

Hlavně by bylo ale signálem. Když si ubírají všichni, proč neubrat také politickým stranám státní příspěvek. Doprovodným krokem by mohlo být přinejmenším dočasné snížení vlastních platů politiků.

Je nejvyšší čas začít konečně dělat politiku jako službu pro lidi. Přestat kázat vodu a pít víno. Tudy musí vést cesta k volebnímu úspěchu. Populistická rozhazovačnost službou pro lidi není, přestože se tak dokáže tvářit.

Jiří Blažek
předseda TOP 09 na Vysočině