Blažek: Krajské volby by měly být o krajských tématech

Komentář člena výkonného výboru TOP 09 Jiřího Blažka

Blíží se nám krajské volby a opoziční ČSSD vytahuje vládě témata, která nejsou vůbec krajská – důchody, DPH, církevní restituce. Hrají na to, že veřejnost si zatím úplně neuvědomila, že kraj je větší obec a v krajských volbách se rozhoduje o tom, jak bude zabezpečena péče o starší občany, pomoc občanům v sociální tísni, zdravotnictví, jaká bude dopravní obslužnost, zda silnice budou asfaltové nebo hliněné.

23. 8. 2012

Jednoduše o tom, jak budeme ve svém kraji žít, neboť o tomto podstatně rozhoduje kraj a ne stát. Veřejnost zatím vidí pouze politiku státu a poté tu malou obecní. Krajskou, bohužel, ke své škodě lidé moc nevnímají, možná jen tehdy, když se rozbije nějaká lahev vína a víno neteče, ale šustí sedmičkou. Kolik takových stáčených lahví na krajských zdravotních, dopravních a jiných nákupech a zakázkách se dosud nerozbilo? To se bohužel asi nedozvíme, ale určitě ta Davidova nebyla jediná a poslední.  Když to není lahev, tak je to třeba pomoc rodině (nějakou na první pohled legální dotací z krajské kasy) či nepotřebný dobře placený post na krajském úřadě. Bohužel tyto rozmařilosti a rošťárny krajských radních jsou placeny z peněz nás všech daňových poplatníků, neboť nejen stát, ale i kraj je živ z našich daní. Naši radní se však chovají podle hesla:  Rodina si musí pomáhat. Tak proč nezajistí nějaký ten příspěveček  tu na zmrzlinový stroj, tu na bagr, nebo na topení vyvoleným z vlastní rodiny.

Kladu si otázku: Může a má se takto chovat nejenom krajský politik, nebo se tak prostě chovat nemůže? Já svoji odpověď znám a veřejnost má možnost si na tuto otázku odpovědět při volbách do krajského zastupitelstva. Neměla by na toto zapomínat při volbě svých krajských radních. Odevzdat svůj volební hlas podle témat, která stejně krajské volby nezmění, je stejné jako jej zahodit. A podpořit stávající stav, který žije klientelismem a zavání korupcí.

Já osobně vím, komu dám svůj hlas. Je pro lidi poctivé, slušné a ty, za kterými jsou vidět výsledky, ne přihrávání výhod svým rodinám a známým na úkor ostatních občanů kraje.

Jiří Blažek
předseda TOP 09 na Vysočině

idnes.cz-blog, 23. 8. 2012

Štítky
Osobnosti: Jiří Blažek
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme