Blažek: Kázat vodu a pít víno? Absolutně žádný problém

Komentář člena TOP 09 Jiřího Blažka

Minulý týden přišel šéf sociálních demokratů Bohuslav Sobotka s geniální myšlenkou a to, že by církev měla žít v chudobě. Proto Sobotka vyzval katolickou církev v souvislosti s církevními restitucemi, aby se uskromnila. Myšlenka je to pro mnohé lidi skutečně zajímavá, ale absolutně nevhodná od šéfa partaje, jejíž členové se vytahují v baru, kdo má u sebe víc peněz v peněžence, další pro sebe kořistí miliony z veřejných rozpočtů, a Sobotkův předchůdce se chlubí před novináři luxusním oblečením s výkřiky „kdo z vás to má pánové“ a podobně. Obecným problémem levice je, že ona chce skromnost po druhých, nikoliv po sobě.

25. 11. 2013

Stávající předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka by si měl sáhnout do svědomí. Nejenže vlastní luxusní byt v Praze, před časem se přiznal, že částečně na něj našetřil s poslaneckých náhrad, ale bude navíc pobírat plat premiéra, který je kolem 140 tisíc hrubého. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek řadu let zastával vysoké funkce  nejen ve straně ale i v Poslanecké sněmovně a tak jako řada dalších sociálních demokratů pobírá mnoho let vysoce nadprůměrné platy z daní českých poplatníků.

V této souvislosti zní z úst sociálních demokratů poněkud komicky řeči o skromnosti a o chudé církvi. A co se restitucí týče, tak právě ČSSD s velkou razancí několik let usilovala o restituci Lidového domu, který byl v dobách první republiky sídlem historické sociální demokracie. Zatímco ČSSD z výnosů restituovaných pozemků i objektů nedává českým občanům nic a pouze z něj krmí svůj početný aparát, církve pro občany České republiky pracují 24 hodin denně. Kromě duchovní služby vlastní a provozují řadu nemocnic, útulků, hospiců i domovů pro seniory.

Je nutné si uvědomit fakt, že církevní restituce jsou začátkem procesu, který povede k odluce církví od státu. Navíc zabrání dalšímu chátrání miliardových majetků, které jsou už od roku 1991 blokovány právě kvůli nevyřešeným restitučním nárokům. Jestliže tedy církve začnou opravovat zdevastované objekty, pomůže to nastartovat nejen skomírající stavebnictví ale i ekonomiku jako takovou. Je také třeba ocenit, že církve už udělaly vůči státu několik ústupků, například jsou ochotny vyměnit část peněžních náhrad za dluhopisy.

Papež František, kterého sociální demokraté tak rádi citují, hovoří především o skromnosti jednotlivce. Proto by si tedy měli sociální demokraté v čele s Bohuslavem Sobotkou nejdříve zamést před vlastním prahem a teprve potom by měli doporučovat komukoliv, jak naložit se svým vlastním majetkem.

Jiří Blažek
člen krajské organizace TOP 09 na Vysočině

idnes.cz-blog, 25. 11. 2013

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme