Bezecný: Byl jsem uznávaný historik, teď jsem poslanec vyvrhel

Zdeněk Bezecný, čtyřicetiletý otec dvou dětí z Českých Budějovic, míval ohromné renomé mezi historiky a jako vtipný bavič býval oblíbený mezi přáteli.

26. 6. 2012

Nic z toho už neplatí, vše se změnilo. „Stal jsem se poslancem, to byl zlom. Lidé nerozlišují politiky na jednotlivce, i okolí mě bere jako součást celku, jemuž vůbec nedůvěřuje. Z uznávaného historika a vysokoškolského pedagoga jsem najednou pomalu vyvrhel,“ říká poslanec za TOP 09, odborník na českou šlechtu.

Aktuální průzkum ukazuje, že Sněmovně důvěřuje pouhých 13 procent lidí. Politici o důvodech propasti včera debatovali - bezvýsledně.

V Českých Budějovicích byl Zdeněk Bezecný známý hlavně bádáním o životním stylu české šlechty, napsal monografie třeba o rodu Schwarzenbergů. Je spoluzakladatelem Filozofické fakulty Jihočeské univerzity a jejím prvním proděkanem pro pedagogickou činnost.

Dokud byl městským zastupitelem, kamarádům politické angažmá nevadilo. „Co jsem poslancem, vyčítají mi: Jak jsi mohl?! V lepším případě se o politice, když mezi ně přijdu, raději vůbec nebaví,“ říká.

Změna přitom nepřišla hned po volbách v květnu 2010, kdy díky 9,75 procenta preferenčních hlasů z třetího místa přeskočil jedničku na jihočeské kandidátce TOP 09, Vlastu Parkanovou.

„Z počátku to lidé brali jako voličskou revoluci, byli nadšení. Do parlamentu se dostaly nové strany, zafungovalo kroužkování. Lidé měli pocit, že mají možnost sami něco změnit. Jenže platí - čím větší očekávání, tím větší frustrace. Pak přišly aféry Věcí veřejných a spory ve vládě, najednou jsem špatný. Neberou mě jako svého zástupce, ale jako součást skupiny, která selhala,“ vypráví Bezecný, mimo jiné také autor publikace Proměny elit v moderní době.

Říká také, že jako bývalý proděkan si výrazně nepolepšil ani finančně. „Sice mám vyšší plat, ale kvůli nákladům na dojíždění a život v Praze to není zase takový ekonomický rozdíl.“

Přesto nechce složit poslanecký mandát, aby si získal zpět přátele a reputaci. Z neoblíbeného prostředí by rád udělal snad jen úkrok -v podzimních volbách kandiduje na hejtmana Jihočeského kraje.

Bezecný napsal knihu Příliš uzavřená společnost - orličtí Schwarzenbergové a šlechtická společnost v Čechách na počátku 20. století. Jeho dnešní traumata jako by směřovala k dílu, které by mohlo nést název Příliš uzavřená společnost v Poslanecké sněmovně na počátku 21. století.

Václav Dolejší

Mladá fronta DNES, 26. 6. 2012, Rubrika: Titulní strany, str. 1

Štítky
Osobnosti: Zdeněk Bezecný
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme