Besser: Pro naše občany v Japonsku letí vládní speciály

Rozhovor s ministrem kultury Jiřím Besserem

15. 3. 2011

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

I když rozpočtová kapitola ministerstva kultury je nejmenší ze všech vládních resortů, o penězích souvisejících s tímto resortem se v poslední době mluví poměrně hodně. Ať už se jedná o daň z přidané hodnoty na knižní a jinou kulturní produkci, nebo o peníze, které pro český film generuje Česká televize. Nejen o penězích, ale také o kultuře a také o českých občanech v Japonsku více v následujících minutách. Pozvání totiž přijal a k druhému mikrofonu usedl ministr kultury a poslanec, který je členem klubu TOP 09 a Starostů, Jiří Besser. Dobrý den, vítejte.

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Dobrý den.

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

Jenom upozorním na začátek pořadu, že pokud byste snad měli rušený signál, je to tím, že ministr Jiří Besser je stále na příjmu, protože zařizuje přesun českých občanů z Japonska. Armáda ještě dnes by měla do Japonska vypravit dva letecké speciály, jež by měly přivést výpravu České filharmonie, ale i další české občany, kteří chtějí odcestovat z ostrovní země zničené zemětřesením zpět do vlasti. Jak se tedy celá záležitost aktuálně vyvíjí?

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Tak celá záležitost se vyvíjí intenzivně už od soboty a od prvních náznaků nějakých nepříjemností, které vznikly v Japonsku po zemětřesení, po vlně tsunami a následně po té poruše jaderné elektrárny. Musím říct, že Česká filharmonie tam odjela na krásně naplánované turné plné koncertů. V podstatě koncerty v cyklech 5 dnů, den pauza, 5 dnů koncertů. A do té chvíle zemětřesení a těch následných nepříjemností tak sklízela jeden úspěch za druhým. Poslední ještě v neděli po koncertu v Tokiu, kde 10 minut aplausu ve stoje vrátilo celý orchestr zpátky na jeviště. Ale už v těch chvílích jsme začali jednat s ředitelem České filharmonie Davidem Marečkem o tom, že situace v orchestru je taková jakási neklidná, že někteří členové orchestru, kteří zažili zemětřesení v Tokiu, ty následné otřesy té síly 6 až 7 stupňů Richterovy škály na ulici, takže samozřejmě mají jiné pocity než ti, kteří byli v domech a na hotelových pokojích. Takže tam byly určité náznaky snahy odletět dříve domů. Pořadatelská agentura na japonské straně zrušila nejprve dva koncerty v těch nejbližších místech katastrofy a poté ještě další koncert pondělní v Tokiu, který měl být pro jednu nejmenovanou japonskou společnost. A zároveň jsme začali jednat o tom, aby řádným letem, přebukováním se filharmonici dostali do České republiky dříve.

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

To se nakonec nepovedlo.

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Ne v neděli, ale v sobotu. To se nepovedlo. Povedlo se je dnes přesunout, to znamená dnes v našich ranních hodinách, tedy odpoledních hodinách japonského času, do města Komatsu, do blízkosti města Nagoya a do blízkosti města Kanazawy, kde se v současné době celá filharmonie nachází a kde by měla právě ještě ve středu a ve čtvrtek koncertovat.

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

A posléze se tedy vrátí.

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Ovšem ta ranní zpráva nebo ta naše dopolední zpráva o dalších výbuších v japonské elektrárně, tak filharmoniky natolik vyděsila, že by se velice rádi dostali domů. Je k tomu i celkem oprávněný důvod, protože let, který mají zpáteční naplánován na neděli 20. 3., tak je z Tokia. Nedovedu si představit někoho z nás, kdo by se dostal z ohroženého území, aby se tam svým způsobem dobrovolně, dobrovolně vracel. A proto velice intenzivně jsme začali jednat znova od neděle na vládní úrovni s premiérem Nečasem, s ministrem obrany Vondrou, i teď v posledních chvílích s ministrem zahraničních věcí Karlem Schwarzenbergem o tom, jak k celé záležitosti přistoupit. Ta záležitost je velmi složitá. Samozřejmě jedna věc je požadavek ministra kultury směrem k vládě. Samozřejmě já ho chystám a velice rád bych filharmonii vyhověl, aby odcestovala. Na druhou stranu my si musíme uvědomit, že v Japonsku nejsou jenom filharmonici. Jsou tam ale i ostatní občané České republiky. Vláda je povinna se postarat o každého občana při ohrožení jeho zdraví. Samozřejmě mimo území České republiky. A my jsme se rozhodli takto konat. Otázka je, zda-li nenarazíme na pravidla, určitý přístup Evropské unie, protože zatím tam žádný speciál, co mám zprávy, z jiné země evropského společenství nebyl, nebyl vypraven. Další věc je, že snažíme se odletět co nejdříve a snažíme se zjistit, jakou pomoc by případně ta letadla do Japonska mohla odvést. To se bohužel zatím nepodařilo podle zpráv z ministerstva zahraničních věcí ani paní velvyslankyni. To znamená, ten odlet, který je naplánován na večer, samozřejmě ještě podléhá schválení všech ...

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

Dnes večer.

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Dnes večer je odlet z Prahy těch letadel. Podléhá schválení všech zákonů, které letecká přeprava, které letecké přeprava musí získat pro to, aby mohla být realizována. A další důležitý faktor je, aby se získalo i místo pro přistání právě na letišti v Komatsu, kde se nedaleko Česká filharmonie nachází. Ta představa naše je taková, že by jedno, jeden speciál odletěl do Komatsu, ten druhý menší také, potom by doletěl do Tokia, doplnil by na palubě další případně lidi, které eviduje česká ambasáda. A takto by se vracel zítra vlastně večer do České republiky. Tady by se udělala opět kontrola letadel a v případě potřeby by se letělo znovu. Ale poslední zprávy, které mám ještě teďka úplně nejčerstvější před příchodem do studia, tak jsou právě z ministerstva zahraničních věcí. A musíme postupovat samozřejmě trošku, trošku obezřetněji ve vztahu právě k pravidlům Evropské unie.

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

Hrozí tedy to, že Česká republika jako první stát vypraví speciály, ale ty obsadí občané Evropské unie, ale nebudou to filharmonici?

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Já, já si toto nedovedu vůbec představit. Já si spíš dovedu představit, že pravidla Evropské unie by nám neumožnila, aby ta, ty naše speciály odletěly. Ta pravidla, která, která jsou. Samozřejmě velmi intenzivně jednáme o tom. A já jenom říkám to, že jako ministr kultury tam mám 106-ti členný v současné chvíli soubor České filharmonie a několik členů jejich managementu. Myslím si, že je povinností ministra kultury tuto špičkovou českou kulturní instituci dostat zpátky. A také já ten požadavek vznáším na ministerstvo obrany včetně případného plnění finančního z rozpočtu ministerstva kultury. Ale samozřejmě je to věc vlády, pracujeme na tom a řekli jsme si jednoznačně s premiérem, s ministrem Vondrou i s panem ministrem Schwarzenbergem, že si nedovedeme představit, že bychom měli možnost pro naše občany poslat letadla a nevypravit je. Samozřejmě budeme pro to dělat všechno, pokud bude nějaká vyšší moc, třeba legislativní nebo nějaké normy Evropské unie, tak těžko budeme moci působit proti nim.

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

Říká Jiří Besser, který je dnes hostem Studia Česko, od aktuálního dění, k dění, které zdá se, být také problematickým. Lídři stran vládní koalice se v minulém týdnu totiž dohodli, že příští rok se snížená sazba daně z přidané hodnoty posune z 10 na 14 a v roce 2013 bude jediná sazba ve výši 17,5 %. Vy mluvíte o úspěchu, ale vydavatelé knih to vidí naprosto odlišně. Tady jsou slova majitele nakladatelství Grada Romana Svitáka.

 

Roman SVITÁK, majitel nakladatelství Grada

--------------------

Z hlediska jakoby nakladatele se na to dívám, že to je bezvýznamnej ústupek. Je to pořád otázka investování, jestli chceme, nebo nechceme, aby se česká veřejnost měla lepší vztah ke vzdělanosti, ke knihám a tak. A tak si myslím, že to 17,5 %, to je stejný jako 20, tam to není žádnej rozdíl.

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

Čím tedy chcete nakladatele přesvědčit, že nemají pravdu, že na vás nemají útočit, protože jste dosáhl maxima možného?

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Já jsem řekl, že základní mojí premisou v té otázce DPH je to, aby naše děti a lidé, kterým je teď kolem 30 let, aby se dožili kulturního stáří. A myslím si, že jestliže vláda a ekonomičtí ministři a K9 jako politická formace se rozhodli jít cestou důchodové reformy a jít cestou úpravy daně z přidané hodnoty, tak myslím, že je potřeba tento, tento krok jaksi akceptovat. A já jako ministr koaliční vlády prostě nemohu dělat nic jiného. Ten jasný, jasný skok z 10-ti procentní sazby DPH u knih na 20 %, plošně, okamžitě, vlastně od podzimu roku 2010, to je, si myslím, že, pardon 2011, je krok, který by byl velice rychlý, který by samozřejmě nemohl celé to prostředí nastavit na tu, na tu změnu. Osobně si myslím, že každý musí si sáhnout do toho svého utažení opasku, a u vydavatelů, nakladatelů, lidi, kteří se zabývají distribucí, skladování, prodejem, tak skutečně z mého pohledu, nejenom u knih, ale u všech, u všech komodit, které tou ... které tou změnou budou vlastně postiženy, budou postiženy služby, budou tím postiženy některé komodity úplně mimo oblast, mimo oblast kultury, tak mají určitě čas se na to připravit. A je na to čas se připravit nyní, 9 měsíců, poté ještě další rok a určitě hledat rezervy. Já jsem od začátku říkal, že některá procentuální vyjádření například u prodeje knih 41 %, sklady, distribuce, že to je hodně, že to je, že to je zátěž té komodity poměrně velká. Čili musí každý v tom svém ...

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

Řetězci.

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

...řetězci najít nějakou rezervu. Vláda našla rezervu 2,5 %. Pokud to udělá každý v tom řetězci, tak si myslím, že ta zátěž bude minimalizována. Rovněž tak chci říct, že jestliže je DPH z 10 % zvednutá na 14,5 nebo na 14 % a posléze na 17,5, neznamená to nutně, že musí dojít k takovému to zdražení zboží u konečného spotřebitele. Tam je potřeba si přiznat, že někdo bude muset třeba přinést na oltář určitou míru zisku, někdo tomu tržnímu prostředí, které svým způsobem je celospolečensky dotováno tou zvýhodněnou sazbou DPH, tak třeba podlehne, ale dali jsme se tou cestou už před 20 lety, teď se dotahuje to do konce. Já bych všechny velmi rád požádal, aby k tomu přistoupili tímto způsobem nejenom v oblasti kultury.

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

To navýšení se nedotkne pouze knih, ale také třeba vstupného do objektů spravovaných Národním památkovým ústavem. To se dá očekávat, že se promítne také do požadavků na navýšení státních dotací do oblasti kultury. Máte už třeba vyčísleny ty legitimní požadavky, o jejichž navýšení byste případně požádal ministra financí, nebo je ještě příliš brzy?

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Tak je to za prvé příliš brzy. Za druhé tím rozhodnutím, že ke zvýšení dojde od 1. 1. 2012 a následně k dalšímu navýšení od roku 2013, tak se můžeme už při přípravě státního rozpočtu jednotlivých kapitol ...

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

Zakalkulovat.

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

...na svých ministerstvech připravit a přemýšlet o některých variantách, jak tomu pomoci. Nemůžeme samozřejmě říct, my na DPH vybereme o tuto částku víc, a tím vlastně plně nahradit jí příjmem třeba zrovna ministerstva kultury a potom kompenzovat to, co se vybere v plné výši. Ale myslím si, že máme připravené některé programy, které budou aplikovatelné, můžeme se na ně připravit, a skutečně ten dopad nebude v první fázi 4 %, pak 7,5 určitě nebude z naší strany.

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

Posloucháte Studio Česko. Naším dnešním hostem je ministr kultury Jiří Besser. My jsme v polovině března, když jste byl hostem tohoto pořadu loni v srpnu, tak jste říkal, že nejpozději v polovině března bude znám nový šéf Národní galerie. Teď to tedy nevypadá tak, že by to tak bylo. Kdyby měl znát, kdyby měl být tedy znám?

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

To tak není, že to tak nevypadá. My jsme tam nabrali v podstatě měsíční skluz. Já jsem také zároveň...

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

V pátek bylo uzavřeno výběrové řízení, kdy se mohli hlásit zájemci.

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Tak to musíme si upřesnit. Jednak jsem říkal, že v březnu bych rád znal nového šéfa Národní galerie tak, aby mohl být k 1. 6. jmenován. To nadále platí to datum 1. 6., to je první věc. Druhá věc, v pátek 11. byl závěrečný den pro ...

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

Podání přihlášek.

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

...podání přihlášek. Samozřejmě musíme počkat ještě nějaký den na případné podání poštou. A komise, která je ustavena, je jmenována mnou, tak začne neprodleně pracovat. Ten zásadní termín 1. června porušen nebude. Do konce měsíce března máme řádově ještě více jak 10 dnů, nebo půl měsíce. Nebude to určitě do konce března. Ale myslím si, že když to bude do poloviny dubna, do 10. dubna, takže je to naprosto dostatečné a stačí se to.

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

Kunsthistorička Milena Bartlová ale vámi zvolený způsob výběru kritizuje.

 

Milena BARTLOVÁ, kunsthistorička

--------------------

O tom výběrovém řízení neví nikdo vůbec nic. Možná tedy pan ministr, který ho vyhlásil. Já jsem byla členkou jakéhosi poradního orgánu ministra, který si na podzim zřídil a o kterém tvrdil, že jaksi se budeme těmito otázkami zabývat. Nějak na to nedošlo. Text, kterým bylo to výběrové řízení vyhlášeno, je poměrně obecný. Nikdo nezná jména porotců, kromě teda ministerstva.

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

V čem je problém s tou tajemností těch členů výběrové komise? Je to stále ten argument, aby je nikdo neovlivňoval?

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Tak speciální mě mrzí od paní profesorky Bartlové takový to přístup. Jasně všichni členové komise pro jaksi zpracování, zpracování podkladů pro to, jak by měla vypadat činnost muzeí a galerií v České republice do budoucna, nejenom Národní galerie, tak od začátku bylo avizováno, že tam nejde o sloučení těchto lidí tak, aby se stali výběrovou komisí toho, toho nového generálního ředitele. Rovněž s paní profesorkou Bartlovou jako členkou komise, která vybírala v minulém roce ředitele Národní galerie v tom mnou zrušeném, mnou zrušeném výběrovém řízení, tak jsme si velice pěkně popovídali. A říkal jsem jí, jak budeme postupovat z té staré komise. Mohu říci, že 3 členové zůstali i do té komise nové, aby byla zachovaná určitým způsobem kontinuita a určitá názorová, názorové střety, aby mohly být vykomunikovány mezi novými členy komise. Já si myslím, že to složení komise ve finále bude pro všechny poměrně překvapivé.

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

A kdy ho odtajníte?

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Odtajníme ho tak, jak jsme zveřejnili. To znamená, jmenoval jsem 10 členů komise a na prvním setkání tito členové mohou říci, ano, souhlasíme s tím, aby naše jména byla zveřejněna. My jsme ve všech předcházejících výběrových řízeních, a myslím, že jsme velmi úspěšně vybrali nové ředitele do příspěvkových organizací ministerstva kultury, řádným výběrovým řízením a následným jmenováním, nikoli taháním z klobouku a vymýšlením různých kamarádů dosazování na posty, ale skutečně řádným výběrovým řízením. Stejně budeme postupovat i teď. Měli jsme ne v tajnosti, ale nezveřejňovali jsme jména těch, těch členů komise, protože především práce lobbistů, nejenom těch, co mají zájem o to v Národní galerii pracovat, ale lobbistů, kteří si myslí, že budou Národní galerii pod rouškou nějakého jména řídit, tak samozřejmě jsou veliké a nechci ty členy vystavovat tomuto tlaku. Mrzí mě, že zrovna paní profesorka Bartlová zvolila tento přístup. Má k tomu zřejmě důvod.

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

Kromě jiných institucí jste nového šéfa přivedl také do Národního technického muzea, které po letech nedávno otevřelo své brány veřejnosti. Jak se ale vlastně vyvíjí ona situace ohledně sporů s bývalým vedením?

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Tak tam nejde o žádné spory s bývalým vedením. Bývalé vedení porušilo 24 paragrafů šesti českých zákonů. To, jestli to bylo porušení paragrafu na úrovni porušení vztahů k finančním úřadům, nebo jestli to byla trestněprávní odpovědnost, to samozřejmě posoudí příslušné orgány. Z mého pohledu a z pohledu nového vedení ministerstva tito lidé neměli co dělat ve veřejných funkcích jako špičkoví manažeři. Koneckonců i další nálezy, nález Nejvyššího kontrolního úřadu, který následoval po našich kontrolách a samozřejmě i některá zjištění nového ředitele Ksandra, která vedla k dalším, k dalším podáním směrem k soudům a policii, tak si myslím, že hovoří za vše. A především za vše hovoří i to, že Národní technické muzeum je otevřeno. A pokud by bývalý management zůstal ve funkci, tak rozhodně dnes ještě otevřeno nebylo. K tomu máme plné důkazy.

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

Říká Jiří Besser, ministr kultury, který je dnes hostem Studia Česko. V listopadu by na Pražském hradě měly být k vidění nesmírně cenné památky, předměty z pokladů ruských carů. Jste ale sto Kremlu garantovat, že šperky, vzácné drahokamy nebo ikony, které dynastie Romanovců shromažďovala po celá staletí, dostanou Rusové bez problému v dohodnutý termín nazpátek?

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Já si myslím, že česká legislativa, česká, české prostředí a tato společnost ...

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

Vy říkáte, že české prostředí je v pořádku. Ale zase jsme u těch paragrafů a Evropské unie.

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Bude schopná se vyrovnat i s paragrafy Evropské unie. Koneckonců výstavy různých sbírek z ruských muzeí a galerií byly k vidění v minulých letech v Holandsku, v Itálii, Francii, Španělsku. Myslím si, že to jsou také země Evropské unie, které si dokázaly vyrovnat s určitými legislativními překážkami. Já věřím, že se to podaří i České republice.

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

Takže žádný problém. Počítá se s tím, že Dmitrij Medveděv přijede, zahájí výstavu, jak jsme zmiňovali v listopadu, a vše proběhne bez problému.

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Tak já si myslím, že to je otázka především pro ...

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

Pražský hrad.

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

...pro Pražský hrad, pro kancléře Weigla, případně pro pana prezidenta. Nerad bych hovořil za ně. Já osobně ...

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

Tak vy v tom také hrajete svou roli na přípravě celé záležitosti.

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Já osobně jsem přesvědčen, že k té návštěvě dojde a že se nám všem, i panu velvyslanci Kiselevovi, velvyslanci Ruské federace v České republice, i panu ministru kultury Avdějevovi na ruské straně, podaří vytvořit takové prostředí, aby kremelské sbírky sem doputovaly. A na druhou stranu si myslím, že česká země je natolik suverénní stát, že bude schopna garantovat Rusku ten návrat.

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

To je tedy návštěva, která nás čeká. Ale vy už jste byl na návštěvě, která souvisela s evergreenem, který spadá do gesce ministra kultury, a sice to je dohoda o majetkovém vyrovnání státu s církvemi. Vy jste v lednu se zástupci 17 církví, jichž se restituce týká, podepsal takzvanou deklaraci schody. Co by měla přinést. Je to pouhá deklarace nebo je to dalších z těch kroků, které by nakonec měly dospět k tomu vyrovnání státu s církvemi?

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Tak já si velice vážím toho, že deklarace byla podepsána, že byla podepsána takovým způsobem zástupci církví a náboženských společností, společenství, tak jak k tomu přistoupili všichni, ať to byla biskupská konference, nebo ekumenická rada církví, či židovská obec a ty další. Musím říct, že všichni avizovali zájem na tom, aby došlo k vyrovnání státu s církvemi. Jsou stanovená i pravidla mezi jednotlivými církvemi a náboženskými společnostmi. To je věc našeho partnera. To znamená církví jako celku a do toho jim nebudeme nijak zasahovat. Ve čtvrtek bude zasedat vláda. Měla by jmenovat komisi pro vyřešení, konečné vyřešení církevních otázek a církevních restitucí v České republice. Ta komise je navrhována jako sedmičlenná. Nerad bych předjímal. Myslím si, že po zasedání vlády na tiskové konferenci to bude všechno zoficializováno. Ta deklarace velmi významná je v tom, že je na 4 roky. V podstatě stanovilo, kolik český stát ze státního rozpočtu bude dávat církvím na jejich provoz a na mzdy církevních hodnostářů. Nikoli, že to jsou pouze mzdy pro církevní hodnostáře, ale v podstatě umožnila tak církvím, aby odměňovaly svoje pracovníky podle kvality jejich práce a nikoli podle jakýchsi našich státních, státních tarifů. Ty církve to velice uvítaly. Deklarace shody znamená, že všech 17 církví a náboženských společností a český stát společně deklarují to, že chtějí v dohledné době, aby došlo k vyrovnání českého státu s církvemi. A pro nás, jako pro parlamentu a tedy sněmovnu i Senát, to znamená jediné, napravit to, co Ústavní soud v červenci loňského roku řekl, to znamená, že parlamentu porušuje tím, že nekoná Ústavu České republiky.

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

A je podle vás reálná dohoda na politické scéně do konce roku, protože zástupci církve si myslí, že pokud se tak nestane letos, tak už tato vláda do konce mandátu tu dohodu s církvemi neudělá. Nebojíte se toho, že nemají, že mají pravdu?

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Nemyslí si to jenom církve, myslím si to i já, myslí si to i ta pracovní skupina, která co nejdříve v kompletním složení zasedne, mám pro ni kompletně připravené materiály hodnotící za těch posledních 5 - 6 let vše, co se v této otázce událo. Já osobně věřím, že jsme schopni jako politická garnitura i vzhledem k tomu ústavu ... prosím. K tomu nálezu Ústavního soudu jsme schopni se dohodnout a věřím, že i napříč politickým spektrem, protože starostové obcí jsou i ...

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

Je to velký problém zablokovaného majetku.

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

...členy sociální demokracie, případně Komunistické strany Čech a Moravy. Myslím si, že by všichni k tomu měli přistoupit zodpovědně.

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

Tolik dnešní Studio Česko. Hostem byl ministrem kultury Jiří Besser. Děkujeme, že jste přišel i ve svém exponovaném čase, kdy řešíte návrat filharmoniků z Japonska. Někdy příště opět na slyšenou.

 

Jiří BESSER, ministr kultury /TOP 09/

--------------------

Děkuju, na shledanou.

 

Ondřej ČERNÝ, moderátor

--------------------

A po zprávách se ve vysílání Rádia Česko zaměříme právě na aktuální dění v Japonsku.

 

ČRo, 15. 3. 2011, Pořad: Studio Česko

Štítky
Osobnosti: Jiří Besser
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme