Besser: Na Bátoru jsme ministra Dobeše upozorňovali opakovaně

Rozhovor s ministrem kultury Jiřím Besserem

24. 8. 2011

Dnes bude jednat vláda, na tom by nebylo nic až tak zvláštního, kdyby ovšem TOP 09 neprohlásila, že ministři za její stranu na vládu nepřijdou, ale pošlou tam své náměstky. Což je možná ideální chvíle představit ministra kultury za TOP 09 Jiřího Bessera, který už teď je s námi ve studiu. Pěkný den.

Dobrý den.

Pro vás platí jenom, abychom si to ujasnili, to samé, za vás tam půjde náměstek?

To je z mojí hlavy, za mě tam půjde náměstkyně.

Všichni ministři se takto definitivně zachovají, už je rozhodnuto, nebudete na tom vůbec nic měnit?

Včera na předsednictvu TOP 09 jsme se takto dohodli, máme k tomu plnou podporu předsednictva naší strany a i hnutí Starostů a nezávislých, i předsedy poslaneckého klubu TOP 09.

Je to zodpovědné v této době, když se má projednávat daňová reforma, je to nejdůležitější zákon?

Určitě je to, je to zodpovědná možná více, než si myslíte, protože skutečně to, co zaznívá v posledních dnech, ty zástupné problémy, které jsou vytahovány, jsou skutečně zástupné problémy. My jsme opakovaně upozorňovali na to, že by na ministerstvu školství neměl pracovat člověk, který se vyznačuje nesnášenlivostí, extremismem a téměř neofašismem, a musíme říci, že toto je hlavní důvod. A to všechno ostatní, co se děje kolem, to už jsou zástupné důvody. Žádný zástupný důvod nemáme, skutečně nám jde o tento postoj náš, aby byl jasně vyjádřen. Naše požadavky nebyly vyslyšeny, zpočátku nebyly ultimativní, byly jasně formulovány, ale pan ministr Dobeš je neakceptoval a neakceptoval je vlastně ani pan premiér zatím.

Víte, co mi není jasné? Proč jste takto razantně nevystoupili proti panu Bátorovi hned na začátku, když se proti němu ozval premiér Petr Nečas, protože vy jste ten tlak na odchod Ladislava Bátory z ministerstva školství začali stupňovat až v posledních dnech, tak proč jste tedy takto razantní nebyli na začátku, aby se sjednotily vaše postoje uvnitř koalice a možná by nemuselo dojít k této vyhrocené situaci a pak by se nemuselo mluvit o zástupných problémech a spekulovat o tom, co vlastně za tím vaším postojem a proč nechodíte na vládu nebo nepůjdete na vládu?

Tak za prvé my jsme ty kroky dělali nikoli mediálně, ale tak jak by to v koalici mělo vypadat, to znamená, že zástupci TOP 09 a Starostů a nezávislých upozorňovali ministra Dobeše a zástupce Věcí veřejných na tuto situaci. Dlouhodobě se nám nelíbila a skutečně tou poslední kapkou potom bylo osočení našeho pana předsedy Karla Schwarzenberga a samozřejmě i vicepremiéra vlády Petra Nečase.

Mimochodem vysvětlete ten mírný, ale přece jenom nezanedbatelný fázový posun, ke kterému došlo z úst předáků TOP 09 právě v této kauze. V prvních dnech to bylo požadavek na to, na omluvu panu Schwarzenbergovi a na, všechno se to točilo okolo onoho výroku na Facebooku. V dalších dnech najednou výrok na Facebooku jde do pozadí a už se mluví o panu Bátorovi jako takovém. Co se stalo? Proč takovýto mírný posun? Říkám, není to zásadní, ale přece jenom asi je dobré si ho všimnout?

A já si myslím, že to říkáte velice přesně a zásadní to je. Zpočátku jsme skutečně upozorňovali na politické úrovni to, že se nám chování úředníka Bátory nelíbí a v té další fázi, kdy došlo k tomu jeho výroku na Facebooku, to byla už ta poslední kapka, která, kdy jsme se rozhodli, nikoli, že by nám to přikázal nějaký guru nebo superguru, ale kdy jsme se skutečně po dvou zasedáním předsednictva TOP 09 a jednoho společného zasedání TOP 09 a Starostů a nezávislých, tak jsme se rozhodli postupovat tímto způsobem.

Vy jste, pane ministře, byl několik možná měsíců členem KSČ, co je horší, být členem vládní strany, totalitní strany, která vyznává třídní nenávist, anebo být kandidátem za jednu neparlamentní stranu, která možná vyznává národní nenávist, ale nikdy u moci nebyla?

Byl jsem v Komunistické straně Československa 3 měsíce svého života ve 32 letech a měl jsem k tomu svoje důvody, nikdy jsem se ale jako komunista neprofiloval a nikdy jsem s těmito politickými názory nesouhlasil, také proto jsem teďka hlasoval ve vládě i ve sněmovně pro přijetí zákona, který je proti komunismu a podobným extremismům. Já bych tady řekl jednu věc. Víte, pan prezident včera v Rakousku varoval před novými ideologiemi, které bojují proti, nebo které jsou připraveny bojovat proti svobodám, a my tady máme člověka, který je zastáncem ideologie, která je historicky prokázána jako nepřijatelná, ukázala světu se v té nejhorší podobě a my ho máme trpět ve státní správě. Prosím, to ne.

Jenom teď řekněme, na co narážíte, protože pokud vím, tak ty nejnovější kontroverze pana Bátory se spíš týkaly jeho postojů k pochodu homosexuálů. Předpokládám, že to není to, na co narážíte. Na co tedy narážíte? Co je to diskreditované minulostí, kvůli čemu nebudete sedět s panem Dobešem na jednání vlády?

Tak my nebudeme hovořit o tom, co historicky bylo, ale podívejte se, co skutečně v současné době státní úředník ministerstva školství pan Bátora dělá, jaké zastává pozice, jak se chová. A on skutečně.

No, tak řekněte, řekněte konkrétně, jaké pozice tedy zastává?

On skutečně, on skutečně obecně, pokud půjde za jakýmkoli velvyslancem z jakéhokoli důvodu, tak nikdy tam nejde jako Ladislav Bátora. Vždycky tam jde jako státní úředník Bátora, k tomu ještě samozřejmě předseda té aktivity.

Ale chápu tedy, že narážíte na jeho, na jeho schůzku nebo na jeho dopis velvyslancům nebo bavíme se tedy, zpátky se to vrací k tomu pochodu homosexuálů?

Nevrací se to zpátky k pochodu homosexuálů, vrací se to zpátky k podstatě věci, že člověk s extremistickými názory, který zastává tyto názory.

Ale na to se ptám, co je na tom extremistického? Protože například ve Spojených státech polovina politiků by se možná chovalo ještě razantněji, než se chová pan Bátora. Oni v mnoha státech USA mají ústavní spory o tom, jestli vůbec homosexualita bude umožněna například sňatky homosexuálů a podobně, takže tam jsou daleko ostřejší věci. Předpokládám, že George Bush by pro vás asi nebyl extremista?

Znovu opakuji, extremismus v podobě neofašistických názorů a rasistických názorů, antisemistických názorů, které všechny zazněly v poslední době, v poslední době od úředníka ministerstva školství, jsou nepřijatelné pro hodnoty TOP 09 a Starostů a nezávislých.

Pojďme se vrátit zpět k tomu, co bude vůbec s vládou. My jsme tady včera měli komentátora Práva Alexandra Mitrofanova, samozřejmě jsme se dostali na téma, zda kauza Bátora není jenom zástupným problémem a co se vlastně bude dít s vládou, zda TOP 09 nesměřuje k tomu, aby byly předčasné volby. Pojďme si ho nejprve pustit.

(Alexandr MITROFANOV, komentátor Práva /Studio 6, 23. 8. 2011/)

I kdyby TOP 09 vyvolala předčasné volby, i kdyby získala na pravici jakousi hegemonii, tak celá pravice patrně nemá v těch předčasných volbách. Spíše se mluví o jiné možnosti, že to je opět příprava na to, co se má odehrát na podzim, má-li být nikoli založena, ale spíše jaksi renovovaná Strana národních socialistů a má-li tam být jako hlavní postava Jiří Paroubek, tak už se dlouho v kuloárech mluví o tom, že případně by se konfigurace této vlády změnila, pan Nečas by odešel, ODS by tam ale zůstala, premiérem by byl někdo za TOP 09 a Věci veřejné by nahradily zbytky Věcí veřejných a lidé pana Paroubka.

Je to jenom konspirační teorie nebo se toho máme obávat?

Je to stále jenom kdyby. Skutečně vláda paralyzována není, dneska bude zasedat. Všechny návrhy, které tam jsou předkládány a budou ty ministry za TOP 09 zastupovat náměstci, budou řádně projednány, hlasů mají ODS a Věci veřejné dost pro to, aby ty návrhy, které vznikaly v podstatě na základě koaliční smlouvy a na základě X jednání K9 a koaličních jednání, aby prošly a stejně to hlavní potom je vždycky projednávání ve sněmovně a v Senátu. Vláda může dát kladné, negativní, anebo neutrální stanovisko.

Platí to, co říkal Miroslav Kalousek minulý týden, že ona neúčast ministra na jednání vlády znamená implicitně, že když onen návrh, například v tomto případě daňová reforma, projde se sebemenší změnou na vládě, objeví se sebemenší pozměňovací návrh, sebemenší korekce, tak TOP 09, protože tam nebude mít svého ministra, ale pouze třeba náměstka, tak nemůže garantovat tomuto návrhu, anebo ten náměstek, ten náhradník v podstatě bude mít možnost vstupovat do debaty, korigovat návrhy svých kandidátů, svých kolegů z jiných stran a podobně? Je tam jenom sedící, nehrající člen týmu, anebo bude aktivně delegován vámi, aby se choval jako běžný ministr, jakoby to byl ministr?

Tak otázka je, jaký přijde za kterého ministra náměstek nebo v mém případě náměstkyně Hana Matoušková.

Jak to třeba máte vy?

To jste přece si museli vyřešit, to jste si museli vyřešit tyto postoje, kdo jak za koho bude jednat? Určitě musejí mít od vás nějaké instrukce? Přece je tam nepošlete ad hoc a dělejte si tam, co chcete, my prostě nedorazíme.

Ministr, ministr, každý ministr je ve svém resortu svébytný a posílá za sebe svého zástupce. Já například, kdybych měl k dispozici, k dispozici Františka Mikeše, 1. náměstka, který je nominantem ODS, šel by na vládu on. On dnes není k dispozici, protože je na dovolené. Jde doktorka Matoušková, která je bez politické příslušnosti a bude ryze pracovat a bude pouze diskutovat v případě věcí, které se budou týkat ministerstva kultury, nebude zasahovat do žádných politických diskusí. Ale jiná věc je.

Ano, toto je, my jsme teď neptali na to, jestli by se paní náměstkyně zasahovala do daňové reformy, ale tedy zůstaňme u vašeho resortu. U vás tedy onen náhradník, v tomto případě náhradnice má pověření chovat se jako víceméně politický ministr. Ona může, ona může oponovat, může debatovat, není tam pouze jaksi osoba, která si sedne a která něco, možná zvedne jednou ruku, ale tím by to končilo?

Snažil jsem se vysvětlit, že moje náměstkyně tam nejde s žádným politickým mandátem, ona tam jde za ministerstvo kultury a bude vystupovat jako řádná úřednice ministerstva kultury tak, jak má zpracované materiály z resortu ministerstva kultury tak, jak jsem je zkontroloval. Ona může vystupovat, může diskutovat, ovšem nemají náměstci hlasovací právo. To mají pouze ministři.

Ministr kultury Jiří Besser. Děkujeme vám za návštěvu ve Studiu 6, na shledanou.

Na shledanou.

Daniela Písařovicová, David Borek

ČT 24, 24. 8. 2011, Pořad: Studio 6

Štítky
Osobnosti: Jiří Besser
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme