Besser: Ministr jasně přijal politickou odpovědnost

Rozhovor s poslancem Jiřím Besserem

2. 10. 2012

Bohumil KLEPETKO, moderátor

Nezáviděníhodná situace pro TOP 09. Strana, která se prezentuje transparentností, teď těsně před senátními a krajskými volbami zaštítila svého ministra Jaromíra Drábka, jehož přítel a 1. náměstek Vladimír Šička byl přímo v úřadu zatčený a obviněný z korupce při veřejné zakázce. Kdo o co hraje? Začínají Události, komentáře, dobrý večer. Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek odejde z funkce, pokud se prokáže, že jeho nejbližší spolupracovník, 1. náměstek Vladimír Šiška skutečně podplácel a to v souvislosti s veřejnou zakázkou ministerstva. Spolu s náměstkem je obviněný i ředitel odboru informatiky úřadu Milan Hojer. Policie chce oba ministrovi úředníky poslat do vazby. Za samotného Jaromíra Drábka se dnes postavilo vedení jeho strany TOP 09. Předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Jeroným Tejc. Dobrý večer.

Jeroným TEJC, předseda poslaneckého klubu /ČSSD/

Dobrý den.

Bohumil KLEPETKO

A poslanec TOP 09, místopředseda hnutí Starostové a nezávislí Jiří Besser. Dobrý večer.

Jiří BESSER, poslanec, 2. místopředseda STAN /TOP 09/

Dobrý večer.

Bohumil KLEPETKO

Pane poslanče, aféra, o tom není žádných pochyb, poškozuje stranu TOP 09 nebo celé to uskupení TOP 09, Starostové a nezávislí navíc těsně před volbami, měl by tedy ministr Jaromír Drábek v zájmu strany a jejího dobrého volebního výsledku odstoupit podle vás?

Jiří BESSER

Ministr Drábek udělal zásadní krok dnes dopoledne. Všichni včetně veřejnosti mohli vidět jeho prohlášení speciálně v České televizi na brífinku. On přijal politickou odpovědnost a jasně naznačil, jak se budou ubírat jeho další kroky. Samozřejmě dnes neví, jak se budou dále odvíjet kroky vyšetřujících policistů.

Bohumil KLEPETKO

Ale neříkají snad politici, pravda většinou, když se jich to osobně netýká, že v politice platí nebo že by měla platit presumpce viny?

Jiří BESSER

Jaká je tady vina pana ministra Drábka? To, že přivedl na ministerstvo práce a sociálních.

Bohumil KLEPETKO

Tak je tu podezření z machinací v jeho úřadu. Jeho přítel, kterého na ministerstvo přivedl, je obviněný z podplácení.

Jiří BESSER

Ano, říkal jsem, že jeho vina je, že přivedl pana Šišku na ministerstvo práce a sociálních věcí do funkce prvního náměstka. On se k tomu hlásí a zároveň říká, že pokud se dozví skutečné informace o tom, jak pochybil pan Šiška, takže bude rezignovat na svoji funkci. Já si myslím, že to je dostatečné prohlášení člověka, který to myslí dobře se svojí politickou kariérou i s politickými stranami, myslím tím TOP 09 a hnutí Starostů a nezávislí, které reprezentuje.

Bohumil KLEPETKO

Jenže ta vina, ta se prokáže až u soudu a na soud na ten nedojde před koncem volebního období pravděpodobně, čili jaký, jaký to má praktický význam toto prohlášení?

Jiří BESSER

Praktický význam to má ten, jak sdělil dnes pan ministr Drábek předsednictvu TOP 09. Já jsem byl přítomen. Pan ministr Drábek samozřejmě si je vědom toho, že čekat na rozhodnutí soudu v dané věci 5 nebo 6 let by mohl ovlivňovat volby v této zemi v několika dvouletých etapách, a přijme tu odpovědnost ve chvíli, kdy on se dozví relevantní důvody a jednoznačně řekl, že nebude čekat na rozhodnutí soudu.

Bohumil KLEPETKO

Pane poslanče Tejci, sociální demokracie už oznámila, že bude požadovat zřízení sněmovní vyšetřovací komise, která by se zakázkami a situací v resortu práce a sociálních věcí zabývala. Co si od ní slibujete, když případem už se zabývá policie, orgány činné v trestním řízení? Není ta vaše iniciativa jenom zbytečným zdvojováním a vlastně tak trochu jen na efekt?

Jeroným TEJC

Ne, tak to rozhodně není. Já si představuji vyvození politické odpovědnosti trošku jinak a razantněji, ale o tom možná ještě bude řeč. K té vyšetřovací komisi. Ve vyspělých demokraciích na západ od našich hranic je běžné, že se kromě vyšetřování trestné činnosti, které probíhá u policie, u těch zásadních kauz vytvoří vyšetřovací komise parlamentní a jejím cílem není poslat někoho do vězení, ona to ani nemůže učinit, ale jejím cílem by mělo být to, aby byly objasněny celé skutečnosti, které vedly k tomu, že nakonec náměstek ministra vlády je zatčen a je odveden policií přímo z úřadu přesto, že sociální demokracie, řada občanských sdružení i média poukazovala několik měsíců na to, že ty zakázky na ministerstvu práce a sociálních věcí jsou podivné. Ministr na to nereagoval, premiér na to nereagoval a my bychom rádi dnes znali pravý stav věcí na ministerstvu práce a sociálních věcí, protože těch zakázek už bylo vypsáno za 2,4 miliardy korun. Navíc velká řada z nich je nefunkčních a my si myslíme, že tohle je přesně práce pro vyšetřovací komisi.

Bohumil KLEPETKO

Podezřelé zakázky, ale sociální demokracie Jaromíra Drábka vyzývá tedy k okamžité rezignaci, k prošetření těch zakázek. Proč jste nebyli tak zásadoví v případu náměstka ústecké hejtmanky Pavla Koudy? I ten je obviněný z machinací s evropskými fondy, ze zneužití pravomocí a hejtmanku jeho, i vaší stranickou kolegyni Janu Vaňhovou jste k žádné rezignaci nevyzývali.

Jeroným TEJC

Tak já myslím, že, já myslím, že ty dvě věci jsou sice na první pohled podobné, na druhý pohled ale velmi rozdílné. Volby do krajů jsou za 10 dní. Za 10 dní o tom, jestli paní Vaňhová má nebo nemá důvěru lidí, rozhodnou lidé v těchto volbách. Ona buď bude nebo nebude hejtmankou. V tomto případě my si na výsledek voleb můžeme čekat ještě rok a půl nebo dva a rozhodně.

Bohumil KLEPETKO

Ano, ale jestliže se, jestliže se tady, jestliže je tu řeč o výzvách k rezignaci, že ty mají nějaký význam, že strana tím něco dává najevo, že se od něčeho distancuje, tak vaše argumentace zrovna neodpovídá.

Jeroným TEJC

Určitě mají, ale ne, ne, ne, ta argumentace, ta argumentace je zcela jasná. Za 10 dní rozhodnou lidé o tom, zda paní hejtmanka má nebo nemá být nadále hejtmankou. Tady bychom na ten výsledek čekali rok a půl.

Bohumil KLEPETKO

A vy si myslíte, má nebo nemá paní hejtmanka být nadále hejtmankou paní hejtmanka Vaňhová?

Jeroným TEJC

Já skutečně v tuto chvíli nebudu hodnotit, nebudu hodnotit to, jak rozhodnout lidé. Je to na lidech, aby se, aby se oni rozhodli ve volbách a já jsem přesvědčen, že sociální demokracie i v tomto kraji.

Bohumil KLEPETKO

No, ale váš názor, váš názor mě zajímá.

Jeroným TEJC

Dokáže nejlépe hájit zájmy lidí.

Bohumil KLEPETKO

Myslíte si, že Jana Vaňhová je správnou hejtmankou a měla by jí být nadále?

Jeroným TEJC

Já jsem, já jsem přesvědčen, že sociální demokracie v Ústeckém kraji dokáže nejlépe hájit zájmy lidí ze všech stran, které tam kandidují. Ale především to, co je podstatné na celé té záležitosti, případ pana náměstka Šišky je velmi odlišný od ostatních náměstků a od ostatních kauz. Pan Drábek s tímto člověkem podnikal, přivedl si jej na ministerstvo, ale především nevyhověl žádné výzvě, která k němu byla směřována, žádné kritice. Stále hájil pana náměstka přesto, že byly zde pochybné projekty, že ty projekty byly zpochybněny nejen opozicí, ale i odbornou veřejností a přesto, že tento náměstek byl kritizován, tak mu ještě vyplácel statisícové odměny a v tom si myslím, že je obrovská odpovědnost pana ministra a jedná se o 2,5 miliardy korun.

Jiří BESSER

Bavíme se ale opravdu o něčem jiném. Tady jde o konkrétní vyšetřování konkrétní věci, ke které se dnes odpoledne, co mám zprávy z médií, vyjádřil i dozorující státní zástupce a i ten spis zatím nastudovává. Čili všechno ostatní jsou spekulace a dohady. A samozřejmě ta vznesená obvinění ze strany i třeba koaličních partnerů vůči práci ministerstva práce a sociálních věcí a speciálně pana náměstka Šišky, tak je opět v rovině spekulací, protože zatím nic nebylo ničím vyšetřeno a nic pozastaveno.

Bohumil KLEPETKO

Pánové.

Jiří BESSER

Například s-Karty vyšetřoval ÚHOZ a nebylo nic shledáno. Myslím si, že skutečně se tady snažíme bavit o něčem jiném, než je ten, než je ta konkrétní záležitost těch posledních dvou dnů.

Bohumil KLEPETKO

 

 

Pánové, teď vám odcituji slova místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska. Cituji: "Zdůrazňuji, že se nedopustil žádné korupce ani ničeho nečestného. Byl příliš neopatrný v tom, komu věří jako svému příteli." O kom myslíte, že Miroslav Kalousek takto mluvil?

Jeroným TEJC

To se přiznám, že nevím.

Bohumil KLEPETKO

Pane poslanče.

Jiří BESSER

Já jsem s Miroslavem Kalouskem na toto téma hovořil pouze velmi krátce dnes po předsednictvu.

Bohumil KLEPETKO

O kom mluvil Miroslav Kalousek takto?

Jiří BESSER

Je to opět, zase jsme ve spekulacích. Pokud myslíte.

Bohumil KLEPETKO

Ptám se vás, o kom takto Miroslav Kalousek mluvil?

Jiří BESSER

Pokud, pokud myslíte, že mluví o panu ministru Drábkovi.

Bohumil KLEPETKO

Ne.

Jiří BESSER

Nevím, proč by tak mluvil, ale já tu třetí osobu neznám.

Bohumil KLEPETKO

Ne. takto mluvil o vás. Takto, pane poslanče, mluvil o vás, o Jiřím Besserovi poté, co jste před rokem rezignoval na post ministra kultury, když se ukázalo, že s mužem odsouzeným za korupci Pavlem Hrachem spoluvlastníte byt na Floridě a neuvedl jste to v majetkovém přiznání. Teď je z korupce, pravda jenom obviněný přítel ministra Jaromíra Drábka. Vy jste odstoupil, on neodstupuje. Jaký je rozdíl?

Jiří BESSER

Je tam rozdíl. Je tam zřetelný rozdíl, je v tom, že v době, kdy se odehrával ten můj příběh, tak pan premiér Nečas řekl, že pokud ministr Besser porušil zákon, měl by z toho vyvodit politickou odpovědnost. Já jsem z toho kromě politické odpovědnosti vyvodil i osobní odpovědnost. Já si myslím, že stejně postupuje pan ministr Drábek v této chvíli a že zkrátka čeká na tu relevantní informaci, o co vlastně jde, co je v té kauze, současné kauze ministerstva práce a sociálních věcí. Je označována médii jako jednotlivost. Není spojována s žádnými dalšími akcemi typu s-Karty a podobně, tak jak to pojmenovává pan doktor Tejc.

Bohumil KLEPETKO

Vy jste, vy jste před rokem řekl: Necítil jsem podporu svých stranických kolegů a nedostal jsem prostor se před nimi obhájit. Tak to je tedy pro TOP 09 Jaromír Drábek asi jako ministr cennější než jste byl vy, protože jemu se toho všemu, co vy jste postrádal, dostalo.

Jiří BESSER

Já jsem v tom svém vyjádření ale nehovořil o TOP 09. Já jsem v tom svém vyjádření hovořil o Starostech a nezávislých v té chvíli.

Bohumil KLEPETKO

Čili ti vás zklamali.

Jiří BESSER

Necítil jsem tam podporu ze strany Starostů a nezávislých. Co jsem měl zprávy z předsednictva TOP 09, tam pohled na moji záležitost byl trochu jiný. Nicméně znovu opakuji, že ten, ta nepřímá výzva pana premiéra byl tím, byla tím základním bodem pro mé rozhodnutí a vyvození té odpovědnosti.

Bohumil KLEPETKO

Vy, pane poslanče, cítíte rozdílný přístup TOP 09 k případu Jiřího Bessera a k případu Jaromíra Drábka?

Jeroným TEJC

Tak já se přiznám, že ten rozdílný přístup cítím a to nejen v případu pana exministra Bessera, ale taky v případu Vlasty Parkanové. Já myslím, že Miroslav Kalousek se ve chvíli, kdy se to dotkne jakékoli vyšetřování či podezření někoho z členů TOP 09, tak čtí síru na všechny strany a stojí za nimi až do vykrvácení a možná až do vykrvácení TOP 09. Je to jeho rozhodnutí. Já si myslím, že to je špatně. Já jsem přesvědčen, že v tuto chvíli měl zasáhnout premiér a neměl by se spoléhat na prohlášení TOP 09 či pana ministra Drábka a měl navrhnout jeho odvolání. Jinak se ukazuje, že pan premiér chce být stále slabým premiérem a ještě slabším premiérem, možná nejslabším, kterého jsme kdy měli.

Bohumil KLEPETKO

Pánové, já vám děkuji za vaše odlišné názory. Přeji vám hezký večer a na shledanou.

Jeroným TEJC

Na shledanou.

Jiří BESSER

Na shledanou.

ČT24, 2. 10. 2012

Štítky
Osobnosti: Jiří Besser
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme