Besser: Křičí, protože jim bereme hračky

1. 7. 2011

Slovní přestřelka mezi ministerstvem kultury a správci resortu podřízených památek graduje. Ministr Jiří Besser (TOP 09) odmítl, že by stáhl příkaz, kterým si v květnu vymínil hlášení všech výdajů v jemu podřízených složkách.

„Beru to jako protikorupční a úsporné opatření. Chápu, že správci památek prskají, vždyť si dvacet let dělali, co chtěli. Až nyní jim bereme hračku,“ komentuje Besser výzvu občanského sdružení Památky 2000, v němž ho kasteláni v čele s předsedou Petrem Fedorem přesvědčovali, aby sporný předpis zrušil. Argumentovali, že striktní dodržování „může v mezních situacích vést k poškození státního majetku a ohrožení zdraví a životů zaměstnanců a návštěvníků“.

Jenže Besser výzvu nevyslyší. Vedení ministerstva sice už včera v LN avizovalo, že příkaz dodatečně upraví, zcela zrušit jej však nehodlá. „Je úsměvné, že někomu vadí, když chci kontrolovat, jak se hospodaří se státním majetkem,“ podivuje se Besser.

Památkáři přišli s dalšími možnými zádrhely. Tvrdí, že ministerská kontrola může v důsledku zpomalit či zcela zastavit už tak omezené investice. Obávají se například, že neúspěšní uchazeči o zakázky v resortu se v souvislosti s příkazem ministra budou odvolávat a tvrdit, že o zadání zakázek nerozhoduje konkrétní organizace, ale ministerstvo.

„I když spor prohrají, bude to mít jasný důsledek: zahájení investic se odsune. Často jde o střechy a další vnější části staveb, stavba se už v druhé půlce roku nemusí uskutečnit a nevyčerpané peníze mohou být ohroženy kvůli škrtům rozpočtu,“ naznačuje jeden z moravských památkářů možné komplikace. Opatření nejvíce postihlo kastelány hradů a zámků, kteří musejí řešit neplánované výdaje a havárie. A to nyní znamená výrazně větší papírování. „Fakticky bych ke každé účtence měla vytisknout potvrzení o schválení. Potvrzení jsou ročně stovky,“ podotkla správkyně jednoho z jihomoravských zámků, která však stejně jako její kolegové nechce vystoupit z anonymity.

Námitku, že se ohrozí rychlost oprav v havarijních případech, Besser rovněž odmítá. „Když byly povodně, okamžitě jsem uvolnil potřebné finance. Stejné to bude i nyní,“ tvrdí.

Vladimír Křivka, Miloš Šenkýř

Lidové noviny, 1. 7. 2011, Rubrika: Domov, str. 4

Štítky
Osobnosti: Jiří Besser
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme